Liga prvakov: Real je najboljši v Španiji, pa v Evropi?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.05.2022 06:01

Real Madrid je štiri kroge pred koncem španske lige osvojil 35. naslov prvaka, z Manchester Cityjem, Liverpoolom in Villarrealom pa je v igri še za finale lige prvakov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič novega za 62-letnika; Ancelotti je podobnih proslav navajen, a že jutri ga čaka morda največji letošnji izziv doslej.
EPA

Najbrž bo postala kar legendarna fotka z naslovom "šef", na kateri Realovi nogometaši Vinicius, Eder Militao, David Alaba in Rodrygo proslavljajo naslov španskega prvaka skupaj s trenerjem Carlom Ancelottijem, ki pozira v obleki, s šalom kluba, sončnimi očali in cigaro. Frajersko, kot je frajerskih njegovih pet naslovov prvaka v petih različnih državah. Pa ne v katerihkoli – v peterici najmočnejših lig na svetu (pa čeprav je od lani uradno portugalska močnejša kot francoska): z Milanom 2004, s Chelseajem 2010, s PSG-jem 2013, z Bayernom 2017 in letos z Realom iz Madrida.

Naj se ve, kdo je glavni "šef", kot je k objavi pripisal Vinicius.
Twitter

Edinstven dosežek 62-letnega Italijana, edinstven dosežek kraljevega kluba, ki je s 35. trofejo španskega prvaka dosegel nov mejnik. No, pri mestnih rivalih, Atleticu, jim za to ni kaj prida mar. "Saj Realu čestitamo, a da bi jim postavili špalir? Preveč spoštujemo lastne navijače," pred nedeljskim mestnim derbijem pravi branilec Jose Gimenez in tudi kapetan Jan Oblak ni drugačnega mnenja: "Sodim med tiste, ki neradi postavljajo ali prejemajo v čast špalirje. A odločil bo klub."

Biti štiri kroge pred koncem najboljši v državi za Atletico gotovo ne bo pomenilo, da je Real tudi najboljši v mestu. A še prej bo slednji moral dokazovati, da je lahko tudi najboljši v Evropi. Z Ancelottijem prerojena mešanica izkušenj (36-letni Luka Modrić in 34-letni Karim Benzema igrata v malodane življenjski formi) in mladosti (dokončno se je med najboljše na svetu izstrelil 21-letni Vinicius) je sicer prejšnji teden na pravi nogometni klasiki, v prvem polfinalu lige prvakov, izgubila proti Manchester Cityju s 3:4, a 13-kratni evropski prvaki so v preteklosti izvedli že večje preobrate, kot bo potreben v sredo ob 21. uri. Ne nazadnje so letos v osmini finala po prvi tekmi za gol zaostajali že proti PSG-ju (0:1), pa nato slavili s 3:1.

Tako Real kot Manchester City na jutrišnji dvoboj prihajata z zmago s 4:0 v domačih tekmovanjih – Real je za naslov odpihnil Espanyol, Manchester City pa Leeds, a se za angleško trofejo še bori. V vodstvu ima točko prednosti pred Liverpoolom, ki je čez vikend z 1:0 odpravil Newcastle, že danes ob 21. uri pa za potrditev preboja v finale lige prvakov brani prednost 2:0 v gosteh pri sedmouvrščeni ekipi španske lige Villarrealu.

A slednja ni dobila vzdevka "rumena podmornica" kar tako; s ciljem, da prej ne potone, bo skušala zadati zadnji udarec Liverpoolčanom, katerih someščani Beatli so sprožili navijaški napev "Yellow submarine" (rumena podmornica, op. p.) celo v španskem mestu keramike. "V dobri formi so," je sicer po porazu (1:2) pri predzadnji ekipi španske lige Alavesu dejal trener Unai Emery, "začeti z zaostankom dveh golov bo zahtevno, a nam novo pravilo, po katerem gol v gosteh ni vreden več, zdaj gre na roko." Da v mestecu, severno od Valencie, pričakuje začetni naval, je potrdil trener gostov Jürgen Klopp, ki kljub prednosti varovance opozarja: "Nikdar ne pričakujemo, da bo polfinale lige prvakov lahek. In tudi ta ne bo. Nikdar ne veš, ali boš še kdaj dobil priložnost prebiti se v finale, zato je treba v ta dvoboj iti dobro pripravljen. Mi bomo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta