Maribor na Obalo: Koprskim vijolicam telefoni ne bodo zvonili

Marko Kovačevič
19.05.2021 09:32
Nogometaši Maribora lahko že danes, ko bodo gostovali na Bonifiki, osvojijo naslov državnih prvakov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Dva tedna sta bila dovolj, da so iz skoraj izgubljenega položaja splezali do prvega mesta na lestvici. Kiksi večnega rivala so nogometaše Maribora izstrelili na vrh. Če bi dočakali še kakšnega, lahko vijoličasti 16. naslov slovenskega prvaka potrdijo že danes. Če zmagajo v Kopru, tretja Mura ne premaga Domžal, druga Olimpija pa izgubi proti Taboru. No, s čeji se v Ljudskem vrtu ne obremenjujejo.

​Zadovoljni, ne presrečni

"Zanima me samo igrišče, kalkulacije, statistike, matematike pa smo pustili ob strani. Po Celju je bilo definitivno pozitivno, da smo dobili podporo navijačev. V zadnjem obdobju ne moremo biti presrečni, smo pa lahko zadovoljni, kako mlada ekipa funkcionira na igrišču. Dve tekmi še imamo pred sabo. Če se hočemo na koncu veseliti, moramo obe dobiti," je odločen trener Maribora Simon Rožman. Razpada Olimpije v prejšnjem krogu si ni ogledal, raje je v Domžalah preveril, kaj zmore Koper. "Ima igralski kader z veliko individualne kvalitete. V zadnjem obdobju se jim ni sestavilo z rezultati, zagotovo pa se bodo na domačem terenu želeli posloviti z zmago. Pričakujem zanimivo in enakovredno srečanje," pravi pred današnjim dvobojem (ob 17.15) na Bonifiki, ki ga bodo s tribune lahko spremljali navijači.

Po marčevskem porazu v Ljudskem vrtu je Koper na osmih tekmah v ligi zmagal le enkrat. 
Andrej Petelinsek

Znancev na drugi strani ne bo manjkalo. Mitja Viler, Aleksander Rajčević, Dare Vršič, Matej Palčič, Nardin Mulahusejnović … V Kopru so zatočišče našli številni nekdanji vijoličasti bojevniki. So v klubu angažirali koga, da bi s klicem na Obalo štajerski zasedbi olajšal bitko za naslov? "Ne, daleč od tega," je v smehu odgovoril Rožman: "Gre za šport, kjer igrišče pokaže kvaliteto. Ti igralci so preživeli fantastično obdobje v klubu, pustili velik pečat in imajo pri naših navijačih posebno mesto. Zagotovo se bodo skušali dokazati bivšim soigralcem, so pa takšni profesionalci, da se bodo borili predvsem zase in za svoj klub. Kakšen mlajši, ki je bil tukaj odpisan, bo verjetno želel dokazati, da so bile odločitve naših predhodnikov napačne. Maksimalno motivirani bodo, daleč od tega, da bi kdorkoli karkoli prirejal. Takšnih igric se ne grem."

​Ozek kader, dovolj borcev

Zaradi rumenih kartonov bosta predzadnji krog sezone izpustila Martin Milec in Ilija Martinović. "Nimamo pretirane izbire. Poškodoval se je še Rok Kronaveter, ki ga ne bo med potniki v Koper. V glavi imam nekaj dilem, po zadnjem treningu pa se bomo odločil. Priključili bomo še naše mladince. Kader je ozek, a tisti, ki dobijo priložnost, se borijo za dres in grb," zagotavlja trener, ki pri iskanju alternativ ne bo pretirano eksperimentiral. Ne le zaradi ozkega kadra, tudi zaradi pomembnih točk, ki bodo na mizi, štedenje moči ne pride v poštev. "Ne preračunavamo. Že od začetka imamo dober monitoring za obremenitve na treningu, na tekmi pa ni nobenega doziranja. Mogoče bo jutri ali pojutrišnjem prekinitev prvenstva in bi se šparal za tekmo čez, ne vem, šest let. Tako razmišljanje ne pije vode."

Po Uefini reformi evropskih pokalov bo slovenski prvak prihodnjo sezono sicer začel v kvalifikacijah za ligo prvakov, pokalni prvak ter druga in tretja ekipa lige pa se bodo morali zadovoljiti s tretjerazredno konferenčno ligo. "Približno vemo, kaj za finance pomeni eno ali drugo tekmovanje, a sem osredotočen na zaključek tega prvenstva, ker v danem trenutku še nismo pripravljeni za kakršenkoli presežek v Evropi," o poletju še ne razmišlja Simon Rožman. Pa bi bil presežek mogoč z okrepitvijo iz tabora večnih rivalov? Športni direktor Marko Šuler je vnesel kar nekaj nemira v Stožice, ko je zatrdil, da so bili Mariboru ponujeni trije člani Olimpije. "Tu je stvar samo hipotetična, saj je bil dogovor, da v naslednjem obdobju ne želimo nobenega igralca iz Olimpije," pa je o domnevnih selitvah dejal vodja trenerskega štaba pod Kalvarijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta