Martin Milec o dopinški kazni: "Vem, da nisem naredil nič narobe"

Marko Kovačevič
19.11.2020 20:00
Zdravilo se je spremenilo dopinški prekršek, bočni branilec nogometašev Maribora štiri mesece ne bo smel igrati nogometa
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Račan je bil pozitiven na testu po tekmi s Colerainom v kvalifikacijah za evropsko ligo.
Andrej Petelinšek

Izredno novinarsko konferenco so sklicali v NK Maribor. Novice niso bile dobre. Martin Milec je prejel štirimesečno prepoved igranja nogometa. Račan je bil pozitiven na dopinški kontroli po tekmi kvalifikacij za evropsko ligo proti severnoirskemu Colerainu, je pa disciplinska komisija Uefe ugotovila, da je bil prepovedani fenoterol vnesen nenamerno, o čemer, kot poudarjajo v klubu, priča tudi nizka kazen. Prepovedana snov je v zdravilu Berodual, ki ga je nogometaš jemal za zdravljenje astme.

Kako se je 29-letnik znašel v prekršku, je pojasnil vodja klubske zdravniške službe dr. Matjaž Vogrin. "Martin ima že nekaj let težave z respiratornim sistemom. Testi so pokazali, da gre za astmo, spodbujeno z velikim fizičnim naporom. Uvedena je bila terapija z ventolinom. Zahtevali smo, da se natančno opredeli, če gre za substanco, ki bi lahko bila dopinško sporna. Zdravnik specialist je v dokumentacijo izrecno napisal, da ni sporna. Zdravilo je Martin uporabljal, a ni prišlo do izboljšanja, zato mu je bila svetovana sprememba terapije, začel je uporabljati drugo zdravilo. Pri tem pa je eden od članov naše zdravniške službe naredil napako. Ni izrecno preveril, če gre za substanco, ki je na prepovedani listi. To je gotovo napaka zdravniške službe, tudi sam se čutim odgovornega, čeprav za primer nisem vedel," je pojasnil zdravnik, ki trdno verjame, da ni šlo za zlorabo dopinga, ampak za splet nesrečnih okoliščin.

Martin Milec je prepovedani fenoterol zaužil z zdravilom za astmo. 
Andrej Petelinšek

"Za mano sta dva peklenska meseca, najtežja v moji karieri," pa se je izpovedal Martin Milec: "Zgodila se je neverjetna napaka z vseh strani. Zdravilo sem vzel izrecno za zdravljenje bolezni. Ne glede na vse okoliščine je krivda delno tudi moja, za kar moram sprejeti kazen. Odkar sem začel profesionalno igrati nogomet na višjem nivoju, se mi pojavljajo te težave, nikoli nisem niti pomislil, da bi vzel kakšno poživilo, da bi bil boljši, šlo je le zato, da lahko normalno treniram in igram."

Kazen je začela veljati danes, Milec bo od ekipe ločen tri mesece, nato pa še en mesec ne bo smel igrati. "Žal mi je, da je prišlo do tega, po drugi strani pa sem miren. Vem, da nisem naredil nič narobe. Vsi v klubu so vedeli, da sem jemal to zdravilo, stali so mi ob strani od začetka postopka. Hvala tudi družini," je še povedal občasni slovenski reprezentant, preden so ga premagale solze. Športni direktor ga je potrepljal po rami. "Imamo ničelno toleranco do dopinga, a v tem primeru se je zgodil kiks, ki je, ne bom rekel opravičljiv, je pa razumljiv. Martin ima našo polno podporo, nobenega namena ni imel kogarkoli prevarati – nenazadnje smo tekmo, na kateri je prišlo do testa, izgubili. Naša zdravniška služba ima polno zaupanje, saj opravljajo peklensko dobro delo," je prepričan Oliver Bogatinov, ki zamenjave za bočnega branilca ne bo iskal, saj je Milec, kot pravi, nenadomestljiv.

"Glede na vse primere, ki so se zgodili z uporabo istega zdravila, sem dobil najnižjo kazen od vseh. Na Uefi so sprejeli vse okoliščine, uvideli, da sem prepovedano snov vzel nenamerno. Po eni strani mi je odleglo, ker kazen ni visoka, je pa črn madež v moji karieri. Moral bom živeti z njim," pa se zaveda nogometaš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta