Najlepša slika nogometne renesanse: Italija razblinila angleške sanje in se po pol stoletja vrnila na evropski vrh

Marko Kovačevič
12.07.2021 00:04
Na zadnji postaji enomesečnega panevropskega romanja veliko slavje Italije, ki je v Londonu za svoj prvi naslov po enajstmetrovkah premagala Anglijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leonardo Bonucci je Italijane vrnil v življenje.
EPA

Več kot pol stoletja so jo čakali. Drugič v zgodovini in prvič po letu 1968 so nogometaši Italije zagrabili evropsko krono. V finalu v leto 2021 preloženega Eura 2020 so po streljanju enajstmetrovk razblinili angleške sanje o prvem naslovu, se še 33. zapored izognili porazu in z največjo zmago v eri selektorja Roberta Mancinija spisali še najlepše poglavje njihove nogometne renesanse.

Nič kaj dobre volje ni bil videti Portugalec Eder, strelec edinega gola na finalu Eura 2016, ko je moral po otvoritveni slovesnosti prinesti pokal na igrišče. Sam je možnost za obrambo naslova izgubil že pred dvema letoma, ko so ga zadnjič povabili v portugalsko izbrano vrsto, njegovim rojakom pa so se sanje o ponovitvi uspeha iz Francije letos razblinile že v osmini finala. Angleži so hitro oddali kandidaturo za nasledstvo na evropskem nogometnem prostoru, bliskovito krenili v zadnjo tekmo turnirja.

Reprezentanca, ki je že z uvrstitvijo v finale poskrbela za svoj največji uspeh na evropskih prvenstvih, je udarila v drugi minuti. Trio Luke Shaw-Harry Kane-Kieran Trippier je sestavil akcijo, za katero Italijani niso našli učinkovitega protiorožja. Luke Shaw, ki se je po levi strani ekspresno prebil iz svoje polovice igrišča do kazenskega prostora, jo je zaključil z močnim strelom s prve. Bočni branilec se je podpisal pod svoj prvi reprezentančni gol. Po minuti in 57 sekundah igre so zadeli Angleži, poskrbeli za najhitrejši gol v finalih evropskih prvenstev.

Luke Shaw je s hitrim golom osrečil Angleže.
EPA

Njihov juriš se je takrat končal, posest so prepustili Italiji, prvi strel pa je bil edini, ki so ga trije levi sestavili do odmora. Bolj malo igrivosti, ki jo je krasila v uvodnem delu turnirja, je v prvem polčasu pokazala Italija, za taktično pragmatičnost, v preteklosti močno orožje azzurrov, pa je bilo že tako prepozno. Še najbližje izenačenju je bil Federico Chiesa, ki se je s solo akcijo prebil do roba kazenskega prostora in tresnil z levico. Nevarno, a premalo natančno, da bi vplival na rezultat.

Je pa Italija napadalni navdih našla v drugem polčasu. Dvakrat je poskusil Lorenzo Insigne – s prostega strela je bil premalo natančen, ko si je s prodorom pripravil strel z bližine, pa mimo vratarja Jordana Pickforda ni šlo. Poveljnik angleške obrambe se je izkazal tudi, ko je v kazenskem prostoru pletel Chiesa. Na drugi strani sta branilca Harry Maguire in John Stones po prekinitvah nakazala, da Anglija vendarle ni povsem brez ambicij v napadu, sta pa bila njuna strela z glavo premalo natančna, da bi oplemenitila vodstvo.

Precej bolj kot angleški dvojec je bil natančen italijanski veteran. Izkušeni Leonardo Bonucci je po kotu v 67. minuti zadel za izenačenje. Strel Marca Verrattija je Pickford še preusmeril v vratnico, a žogo nastavil na levico 34-letnemu branilcu, ki jo je z levico zanesljivo pospravil v mrežo. Bonuccijev gol je bil zadnji v rednem delu, finale se je zavlekel v podaljšek, tretjega za Italijane in drugega za Angleže na tem prvenstvu. Priložnosti v dodatnih 30 minutah so ostale neizkoriščene, šele streljanje enajstmetrovk je okronalo prvaka. Natančni streli Beradija, Bonuccija in Bernardeschija so bili dovolj za italijansko slavje, nogi sta se zatresli angleškima adutoma, ki jih je Southgate v igro poslal v 120. minuti, Rasfordu in Sanchu, v zadnji seriji pa je italijanski vratar Gianluigi Donnarumma ubranil strel Saki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta