Najvplivnejši mož v nogometu: Čeferin deluje povezovalno, točno to smo potrebovali

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.05.2020 12:01

Najvplivnejši mož v nogometu, Katarec Nasser Al Khelaifi, bi odločitev France Footballa spremenil - in namesto sebe imenoval predsednika Uefe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasser Al Khelaifi
Reuters

Medtem ko zadnje desetletje več ali manj kolebajo le med tem, ali je najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo ali Lionel Messi, podeljevalci nagrade Zlata žoga pri reviji France Football z izborom, kdo je najvplivnejši mož v svetu nogometa, nimajo težav. Katarec Nasser Al Khelaifi se je zavihtel na vrh. Čeprav ni najglasnejši ali najbolj razvpit igralec na nogometnem polju, pa imajo odločitve moža, ki je hkrati predsednik pariškega nogometnega kluba PSG, direktor medijskega konglomerata Bein Media Group, minister v katarski vladi in član organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v Katarju 2022, po mnenju podeljevalcev nagrade največjo težo.
To je še najbolj opazno v delovanju PSG-ja. To je bil v začetku minulega desetletja sila povprečen francoski prvoligaš, po Al Khelaifijevem prevzemu in izdatnih finančnih injekcijah, ki so pripeljale Zlatana Ibrahimovića, Davida Beckhama, Thiaga Silvo, Neymarja in Kyliana Mbappeja, pa se je transformiral v enega najresnejših kandidatov za osvojitev lige prvakov. A zaradi malodane neomejenih finančnih virov in hoje po robu ob morebitnem kršenju finančnega "fair playa" je PSG več ali manj ves čas pod drobnogledom Uefinih nadzornih organov.

Jordana pripeljal v nogomet

Nič zato. Kljub trenjem z Uefinimi nadzorniki, pa čeprav je od lani tudi sam član izvršnega odbora Uefe, je Al Khelaifi prepričan, da je najvplivnejši mož v nogometnem svetu prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. "To je namreč oseba, ki deluje zelo povezovalno. Evropski in svetovni nogomet sta točno to potrebovala," je dejal 46-letni Katarec v pogovoru za "svoj" Bein Media Group, kjer izraža navdušenje nad še dvema legendama športa - nekdanjim trenerjem Manchester Uniteda Alexom Fergusonom in nekdanjim košarkarjem Michaelom Jordanom. "Ne le, da je Ferguson zgradil eno najboljših ekip na svetu, njegova prezenca je še danes neverjetna. Ko vstopi na stadion, kar začutiš šepet ljudi," je dejal o ikoni kluba, ki je lani v ligi prvakov izločila prav PSG. Navdušenje nad Jordanom pa je že manj presenetljivo, saj je PSG prvi nogometni klub, ki ga sponzorira Jordanova blagovna znamka, namenjena prvenstveno košarki: "Pri Jordanu me navdušuje, da se tudi po karieri ni ustavil, ampak še vedno vpliva na mlajše generacije, ki ga nikdar niso videle igrati v živo."
Al Khelaifi in Jordan imata skupno tudi to, da sta danes prva moža klubov - Američan je lastnik NBA-franšize Charlotte Hornets, Al Khelaifi predsednik PSG-ja. "V luči aktualne krize bodo prav vodstva klubov morala prikazati še več odločnosti in vodstvenih sposobnosti, igralci pa bodo kot vzorniki mladih morali postati še bolj odgovorni," razlaga mož, ki je v pariški klub v devetih letih prinesel že milijardo katarskih evrov, tudi zaradi tesnih vezi s šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem. Tudi sam Al Khelaifi naj bi imel pod palcem več milijard evrov, a natančne številke niso znane niti reviji Forbes, ki sicer ocenjuje vrednost imetja najbogatejših zemljanov.

Al Khelaifi (levo) se navdušuje nad vsemi, denarja ima neomejeno, a lovorika lige prvakov se mu vztrajno izmika.
Reuters

Denar pomaga, a lovorik ne prinese

"Resursi pomagajo, niso pa najpomembnejši. Vedeti moraš, kako čim bolj koristno uporabiti svoje vire, kakršnikoli že so. Sami viri ti pa ne morejo kupiti strasti, vizije in uspeha," o finančnih prilivih v nepredvidljivi drugi polovici leta govori nogometni mogotec, ki naj bi se te dni zanimal za 60-milijonski odkup trenutno sposojenega Argentinca Maura Icardija iz Interja. PSG namreč kljub vsem finančnim vložkom še vedno lovi svoj prvi evropski klubski naslov. Letos je (spet) na dobri poti, pred epidemijo je s skupnim rezultatom 3:2 na dveh tekmah izločil Borussio Dortmund in se uvrstil v četrtfinale.
Prejšnja leta se je v boju za lovoriko vedno nekje zataknilo. Lani pri Manchester Unitedu, predlani pri Realu, še prej trikrat pri Barceloni, Manchester Cityju, Chelseaju … In to kljub velikim imenom, ki so zastopala Parižane. Zlatan Ibrahimović (2012-2016) in David Beckham (2013) sta le dve od največjih. In čeprav zvezdnika nista prinesla ultimativne trofeje, Al Khelaifiju ni žal za investicijo vanju. Še več, nad prispevkom obeh je ostal navdušen: "Pri Ibrahimoviću me navdušujejo karakter, karizma, vodstvene sposobnosti in zmožnost stvari premakniti naprej. Pomagal nam je enormno napredovati, in to ne le na igrišču, pač pa pri vsakdanjih stvareh. Nanj smo se lahko vedno zanesli pa tudi izpostavil se je, ko je bilo to potrebno. Beckham je prišel ob zaključku kariere, a je vseeno prinesel neprecenljive lastnosti - determiniranost k uspehu in ekipnemu delu, pozornost do detajlov na treningih, do oboževalcev. Kljub zvezdniškemu statusu je ljudem namenil enormno veliko časa, izstopal je s svojo naravno avro in neverjetno prijaznostjo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta