Navijači v šoku: Lionel Messi zapušča Barcelono, nova pogodba ni podpisana

Vanessa Čokl
05.08.2021 20:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lionel Messi
EPA

Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi ne bo nadaljeval kariere pri Barceloni, je sporočil katalonski klub.

Novico, da pogajanja med klubom in Messijem o nadaljevanju sodelovanja niso bila uspešna, so popoldne prvi sporočili nekateri španski mediji, tik pred 20. uro pa jo je na twitterju uradno potrdil tudi klub. V krajšem sporočilu navajajo, da se je to zgodilo zaradi "finančnih in strukturnih ovir" (predpisi španske lige).

Obema stranema je žal, ker pričakovanja kluba in nogometaša ne morejo biti uslišana, so sporočili. FC Barcelona se v uradnem sporočilu Messiju, ki je otrok tega kluba in je v njem preživel skoraj 20 let ter postal prvi zvezdnik nogometa globalno, zahvaljuje za vse, kar je naredil za klub. Želijo mu vse dobro poslovno in v zasebnem življenju. 

Novica iz Barcelone je šokirala navijače, družbena omrežja so polna pozivov, naj ostane. Tuji mediji pišejo, da so problem veliki dolgovi katalonskega kluba. Argentinec naj bi bil pristal na prepolovljeno plačo, želel je ostati, vodstvu kluba pa ni uspelo prodati dovolj drugih nogometašev niti ostalih prepričati v manjše prejemke.  

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da bi lahko bili vzroki v finančnem fair playu zaradi omejitev izplačil igralcem v proračunih klubov oziroma v razmerju med prihodki in izdatki klubov. Po drugi teoriji pa je navajanje teh razlogov le uradno pojasnilo za propadla pogajanja, pravi vzrok pa bi lahko bile tudi neizpolnjene Messijeve želje pri kadrovskih okrepitvah v klubu, predvsem to, da Barca ni sklenila sodelovanja z njegovim rojakom Cristianom Romerom, poroča časnik Mundo Depotrivo.

Tako se avgusta 2021 končuje zgodba Messijeve Barcelone, pri kateri je igral od svojega 13. leta, od leta 2000. V prvi ekipi je prvič zaigral oktobra 2004, vse ostalo pa je zgodovina, polna golov in rekordov. Za rdeče-modre je zbral 778 nastopov, največ v dresu kluba, kot najboljši strelec dosegel 672 zadetkov, z Barco pa osvojil skupno kar 35 lovorik. Največ štejejo štiri iz lige prvakov (2006, 2009, 2011, 2015), desetkrat je bila Barca z njim španski prvak, sedemkrat pokalni zmagovalec.

Prvič se je trdnost naveze zamajala že lani, ko je Messi resno nakazal, da želi oditi kot prost igralec, a je potem ostal, ker je Barceloni uspelo uveljaviti odkupno klavzulo v višini 700 milijonov evrov. Letos spomladi je pri Barci prišlo do sprememb v vodstveni strukturi, močno zadolženi ponos Katalonije je drugič v Messijevi dobi kot predsednik spet prevzel Joan Laporta, podprl ga je tudi Argentinec. Navijači so to razumeli kot še en znak za skorajšnji dogovor, tako kot prihod Messijevega dobrega prijatelja Sergia Agüera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta