Nekdanji nogometaši o sobotnem derbiju za prvaka: "Pomerila se bosta najboljša kluba"

Miha Dajčman Miha Dajčman
21.05.2021 09:00
O sobotni tekmi, ki bo odločilna v boju za naslov državnih prvakov, smo se pogovarjali z nekdanjimi nogometaši Maribora in Mure - Damjanom Boharjem, Sašem Lukičem, Danijelom Brezičem in Francem Fridlom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Fridl (levo) in Danijel Brezič
Foto: Janko RATH
Janko Rath

Mura se bo v soboto borila za svoj prvi naslov državnih prvakov, Maribor si želi šestnajstič osvojiti prvo ligo. Petkrat v tridesetletni zgodovini prve lige je o zmagovalcu odločali obračun v zadnjem krogu, štirikrat medsebojni. Vedno so bili udeleženci drame Mariborčani. Le enkrat se je zgodilo, da je v zadnji rundi naslov izgubila prvouvrščena ekipa na lestvici. Leta 2004 je prav Mura preprečila slavje vijoličastim, ki jih je takrat vodil Matjaž Kek. Po porazu Maribora na Fazaneriji z 1:2 je naslov osvojila Gorica.

V soboto bo imel Damijan Bohar klubske obveznosti s svojim Osijekom, ki bo prvenstvo končal na drugem mestu. Po tekmi pa bo z zanimanjem pogledal, kateri od njegovih nekdanjih klubov se bo razveselil naslova. "Spremljam slovensko ligo, zanimiv zaključek se dogaja, podobno kot lani. Všeč mi je, da se o naslovu odloča v zadnjem krogu. Pomerila se bosta najboljša kluba, zmagovalec bo zasluženo prvak," je prepričan Bohar, ki bo zadovoljen, kakorkoli se bo razpletlo. "Ante Šimundža uspešno vodi Muro in Maribor pozna do potankosti. Morda je to prednost za Muro. Maribor ima več izkušenj iz odločilnih tekem. A to ni več ista ekipa kot izpred let," pravi Bohar, ki poudarja, da naslov vsaki od ekip prinaša veliko.

Danijel Brezič, ki je po en naslov osvojil z Mariborom in Domžalami, nogometno pa se je razvijal pri Muri, se spominja, kako mu je matični klub leta 2004 preprečil slavje s soigralci iz Maribora. Na tisti tekmi je vijoličaste povedel v vodstvo. Leto pred tem se je v predzadnjem krogu v drami proti Celju veselil naslova. "Izkušnja s tekme proti Celju je bila nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi nogometašu. Na Fazaneriji je bilo drugače, povedli smo, nato pa je Mura pripravila preobrat v zadnjih minutah. Pričakujem podobno tekmo, lomilo se bo ob koncu. To so najlepše tekme, ko odločajo o vsem. Hkrati moraš biti previden in hraber," pravi Brezič. Žal mu je, da na tekmi ne bo več navijačev, vseeno pa bodo prisotni v Ljudskem vrtu po njegovem mnenju dali dodatno moč gostiteljem.

"Mislim, da nobena ekipa nima prednosti, klasičnih 50:50. Moj klub je Mura, kot svoj klub sem doživljal tudi Maribor. Zato je vprašanje, za koga bom navijal - kot če bi me vprašali, katero roko bi prej dal, levo ali desno;" se Brezič ne more odločiti, komu bolj privošči naslov. Muro vidi kot stabilen klub, v Mariboru je v zadnjem letu in pol bolj turbulentno. A znova bodo vijoličasti o usodi odločali sami, kar potrjuje kvaliteto kluba, ocenjuje Sobočan. "Pričakujem, da bosta moštvi previdno krenili v tekmo, kot se je dogajalo tudi v prejšnjih neposrednih dvobojih teh dveh ekip. Prvi gol lahko spremeni strategiji obeh moštev. Bo pa to pravi zaključek lige," napoveduje Brezič.

"Maribor ima vedno v mislih naslov prvaka. Maribor se nikoli ne preda. Tudi letos se je to zgodilo. Mura pa je pridna, delavna ekipa, ki je čakala na svojo priložnost, in z dobrim delom si je to tudi priigrala. Vseeno mislim, da je kljub vsem težavam Maribor v prednosti," meni Franc Fridl, ki ne pričakuje veliko kalkuliranja ne na eni ne na drugi strani. Da se je tako razpletlo, da o prvaku odloča medsebojna tekma v zadnjem krogu, veseli tudi Saša Lukiča: "Težko rečem, komu bolj privoščim naslov. Sem Mariborčan, tu sem igral dolgo časa in v Muri sem bil pet let in tudi tam sem se dobro znašel. Privoščim obojim, a morda sem tokrat malo bolj na strani Mure, ker še ni bila prvak. Čeprav Mariboru ustreza tudi remi, ima Mura veliko možnosti za naslov. V večjem delu prvenstva so bili njeni nogometaši bolj kompaktni; delajo postopoma, Maribor pa je v minulem letu doživel veliko sprememb. Obetam si pravi zaključek prvenstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta