Nič več Zahovičev Maribor: 13 let velikih uspehov, odmevnih prodaj, pretresov ...

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
13.03.2020 20:40

Vijoličasti bodo iskali novega športnega direktorja, s starim so se razšli kot prijatelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S predsednikom Dragom Cotarjem sta se objela ob uvrstitvi v ligo prvakov, včeraj sta se razšla.
Sašo Bizjak

Ne, to ni običajno leto za mariborski nogomet. Konec je uspešne ere Zlatka Zahoviča. Zdaj je uradno, po 13 letih bodo vijoličasti iskali novega športnega direktorja. "Sporočamo, da smo se z Zlatkom Zahovičem kot športnim direktorjem NK Maribor sporazumno razšli, kot prijatelji. Sklep je bil sprejet na njegovo pobudo in s podpisom sporazuma je sodelovanje športnega direktorja s klubom končano," so včeraj sporočili iz NK Maribor in dodali, da bodo o vseh nadaljnjih kadrovskih potezah sproti obveščali javnost.

Svoje delo v klubu je Zahovič uradno začel 1. avgusta 2007, njegov prvi trener je bil Marijan Pušnik.
Marko Vanovsek
Poslovni model, ki se je začel z odhodom Dimitarja Makrieva se je razcvetel s prodajo Josipa Iličića.
Sašo Bizjak

Sanje so se uresničile. Večkrat

Ni šlo za razprodajo, prodaje so bile dovolj preudarne, da je moštvo lahko zgradilo zmagovalno okostje, na Štajerskem zadržalo dovolj talenta, znanja in izkušenj za največje podvige. V prvi sezoni se je še lovil, zamenjal tri trenerje, v nogometnem letu 2008/09, ko sta se mu v Mladinski ulici pridružila trener Darko Milanič in kapetan Marcos Tavares, se je začel vzpon. Osem naslovov državnega prvaka je osvojil Maribor z Zahovičem, štirikrat dvignil pokalno lovoriko. Domači podvigi so poskrbeli za zalet v Evropi. Trikrat so vijoličasti igrali v skupinskem delu evropske lige, se v sezoni 2013/14, ko je na klopi sedel Ante Šimundža, zavihteli vse do šestnajstine finala. Vrhunca sta se zgodila poleti 2014 in 2017, k premierni uvrstitvi v nogometni raj, ligo prvakov, iz leta 1999 je (novodobni) Maribor dodal še dve.
Genialne poteze na prestopni tržnici in izjemen nogometni intelekt so 13 let spremljale številne turbulence. Eden izmed najboljših slovenskih nogometašev, če ne že kar najboljši, je tudi v drugem poglavju svoje športne kariere deloval brezkompromisno, se držal svojih pravil. Da so se nepogrešljivi partnerji zaradi njegovih potez lahko čez noč spremenili v nasprotnike, je bil davek, ki ga je bil klub pripravljen plačati. Morda so takšni in drugačni izpadi res črnili ugled kluba, a zmage na igrišču so ga loščile, dvignile na prestol. NK Maribor danes ni le najuspešnejši, s prihodki, ki se tudi v letih brez evropske jeseni povzpnejo do deset milijonov evrov, je najpremožnejši med domačo konkurenco.

Lani spomladi se je z nogometaši veselil novega naslova slovenskih prvakov, svojega osmega.
Andrej Petelinšek

(Začasen) konec nogometa

"Bomo kar ugasnili klub?" se je vprašal pred štirimi leti, ko so se po burni izmenjavi SMS-sporočil z Agimom Ibraimijem pojavila prva vprašanja o njegovi prihodnosti v Ljudskem vrtu. S tem vprašanjem je v prvi vrsti stopil v bran violam, ki so z obiskom treninga, na katerem je padla klofuta Amirju Derviševiću, sprožile spor med njim in Ibraimijem, a je hkrati dal jasno vedeti, da bo kamenčke, ki jih je postavil v mozaik uspehov, kdo drug težko nadomestil. Aktualni dogodki sicer niso povezani, a nosijo veliko simbolike. Ravno v času, ko je ZZ zaključeval svoje poslanstvo med vijoličastimi, so se v Sloveniji in večjem delu Evrope zaradi preprečevanja širitve novega koronavirusa dejansko ustavile skoraj vse z nogometom povezane aktivnosti.
Globalna grožnja je poskrbela, da je Zahovič odšel brez pompa. Klub med razglašeno epidemijo, razumljivo, ni sklical novinarske konference, oglasil se je le s sporočilom za javnost. "Zlatku Zahoviču se NK Maribor zahvaljuje za vijol'čne trenutke, za njegov neprecenljivi prispevek v vlogi snovalca kadrovske politike pri zbiranju trofej na slovenskem prizorišču in postavljanju novih mejnikov v evropskem tekmovanju, ki so utrdili Maribor na mednarodnem nogometnem zemljevidu, ter mu želimo vso srečo in veliko uspehov na nadaljnji poklicni in življenjski poti," so zapisali v Ljudskem vrtu.

Zaho, ostani

Z Miranom Pavlinom sta bila tesno povezana, a Gorenjec je v prejšnji sezoni prekinil sodelovanje z nekdanjim soigralcem.
Janko Rath
Z Darkom Milaničem je sodeloval v dveh mandatih, z njim doživel dve evropski ligi in ligo prvakov.
Sašo Bizjak

"Zadovoljen sem"

Odmevne okrepitve, ki jih je v zadnjih letih vse pogosteje iskal tudi v taboru večnega rivala iz Ljubljane, so na začetku aktualne sezone poskrbele za optimistične napovedi, a predstave na igrišču so bolj kot za ploskanje skrbele za žvižge s tribun Ljudskega vrta. Rezultatska kriza v začetku pomladi je sprožila prej nepredstavljiv kadrovski pretres, po dveh zaporednih porazih in padcu na četrto mesto lestvice je odstopil Darko Milanič, edini trener, ki je s športnim direktorjem deloval v dveh mandatih, nato se je poslovil še Zahovič. "Zadovoljen sem," nam je v kratkem telefonskem pogovoru včeraj dejal o zaključku uspešne zgodbe, podrobnejših pojasnil pa ni želel dajati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta