Nov sistem, najstniki in enajstmetrovka: Maribor do zmage v Šiški

Marko Kovačevič
24.04.2021 18:15
Maribor do tretje zmage v letu 2021, Bravo je pred vijoličastimi padel z 0:1
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti Bravu se je bodel že na marčevski prijateljski tekmi, zdaj pa je 17-letni Gal Gorenak dočakal še prvoligaški debi v prvi enajsterici Maribora.
Igor Napast

Pa je prvo zmago na mariborski klopi dočakal tudi Simon Rožman. Novi trener vijoličastih je prevetril enajsterico. Atraktivne igre, ki bi povozila nasprotnika, sicer (še) ni dobil, je pa v ljubljanski Šiški vsaj ublažil rezultatsko krizo. Bravo je padel z 0:1.

"Imam občutek, da bi Maribor znal igrati s tremi v zadnji liniji," je pred tekmo 30. kroga predvideval trener Brava Dejan Grabić. Na papirju je bilo videti, da ga občutek ni varal. V zapisniku je Simon Rožman vijoličaste res razporedil v postavitev 3-4-3, na igrišču pa je bil Maribor precej bližje sistemu 4-1-4-1. Pa to ni bila edina novost v enajsterici. Šest menjav v primerjavi z moštvom, ki je začelo dvoboj proti Domžalam, je opravil Rožman, v ogenj poslal tudi mladinca Gala Gorenaka in Vida Kodermana. Prvi je debitiral v začetni enajsterici, za drugega pa je bil to celo krst na prvoligaški sceni.

Proti Bravu se je bodel že na marčevski prijateljski tekmi, zdaj pa je 17-letni Gal Gorenak dočakal še prvoligaški debi v prvi enajsterici Maribora.
Igor Napast

Koderman, ki se je s 15-leti v mladinski pogon Maribora preselil iz Aluminija, pred tem pa na Ptuju igral tudi futsal, je šest dni po 18. rojstnem dnevu pogumno poskušal po levi strani, tudi leto dni mlajši Gorenak je mariborski sredini dodal nekaj igrivosti. Vezist, ki je prvoligaški nogomet prvič okusil pred poldrugim mesecem proti Kopru, ko je Maribor ulovil do današnjega gostovanja zadnjo zmago, je poskrbel za enega od redkih zaključkov vijoličastih v prvem polčasu. No, vratar Brava Igor Vekić po poskusu 17-letnika ni imel pretiranega dela. Preživel je tudi poskusa Aljoše Matka in Jana Repasa, ki sta bi bila premalo natančna, da bi poskrbela za vodstvo.

Precej bolj se je vodstvu v prvem polčasu približal Bravo. Mustafa Nukić je na sredini igrišča prestregel žogo po slabi podaji Aleksa Pihlerja, jo spravil do Martina Kramariča, ki je bil sam na levi strani. Strel nekdanjega člana vijoličastih, ki se je spremenil v podajo, je na drugi strani, le nekaj centimetrov stran od gola, pričakal Milan Tučić, a žoge ni pospravil v mrežo. Kramarič se je pred odmorom še enkrat znašel v vlogi podajalca, namestil žogo Nukiću, ki je udaril mimo gola.

Na tribune ni smela, je pa peščica domačinov tekmo mirno spremljala od stadionu. Precej glasnejše so bile viole. Skupina mariborskih navijačev se je odpravila v Ljubljano, nato pa v okolici ŽAK-a iskala svoj prostor pod soncem, kjer jih ne bi "motile" policijske patrulje, se selila na območju med železnico in parkiriščem.

Pa se gostitelji v covid časih skoraj pozabljenega vzdušja niso ustrašili, tudi v drugem polčasu je Bravo sestavil nekaj priložnosti. Tučić je že ugnal Juga, a se pred strelom ujel v prepovedani položaj, nato še s prostega strela z dobrega položaja žogo po tleh poslal v vratarjevo naročje. Ni dosti manjkalo, da bi Maribor kar z avtogolom Bravo poslal v vodstvo. Luka Uskoković je preusmeril podajo Nukića, le za nekaj centimetrov je žoga zaobšla vratnico in končala v kotu.

Kar ni izkoristil Bravo, je Maribor. Jan Mlakar z bližine sicer ni ugnal (nekdanjega) soigralca iz mlade reprezentance, Vekića, je pa bil bolj natančen z enajstih metrov. Sodnik Nejc Kajtazović je zapiskal, ko sta v kazenskem prostoru trčila Koderman in Mitja Križan, Mlakar pa je strel z bele pike spremenil v vodstvo vijoličastih z 1:0.

Bravo je sicer sestavil nekaj odgovorov, a natančnega ne. Maribor je po štirih tekmah brez uspeha le prekinil sušo, ujel tretjo zmago v letu 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta