Ob takem hrupu se nihče v Mariboru ne pritožuje

Marko Kovačevič
12.04.2021 20:31
Vijoličasti so po prisilnem premoru spet skupaj, danes so v Ljudskem vrtu opravili prvi trening v aprilu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni še idealno, a prva poglavja nove zgodbe so dobra, zagotavljajo vijoličasti.
 
Andrej Petelinšek

Takšni časi so, da je običajno postalo neobičajno. Prizori v Ljudskem vrtu so spominjali na povsem običajen ponedeljek, nogometaši so se pripravljali na trening, igrišče je bilo pripravljeno za vadbo, a to ni bil še en opravek v vsakodnevni rutini, bil je skoraj praznik. Zaprtje države se je končalo, številni športniki, med njimi nogometaši Maribora, so se po dvanajstih dneh vrnili na svoja delovišča.

"Nihče si tega ni želel. Nima smisla, da gledamo nazaj, v petek je tekma, zelo smo veseli, da se bo spet začelo," je konec premora, že tretjega v sezoni, pospremil vezist in občasni kapetan vijoličastih Aleks Pihler. Ni se začelo čisto na novo. Prva poglavja sodelovanja z novim trenerjem Simonom Rožmanom so opravili že na marčevskih pripravah na Čatežu. In prva dva tedna sta bila zelo spodbudna, pravi novi šef slačilnice. "Potem pa smo vsi skupaj dobili rdeči karton. Pavza za kontinuiteto dela zagotovo ni dobra, a morali smo jo sprejeti. Malo časa imamo, da vrnemo fokus na igrišče, a želimo energijo in vsebino. Igralci so pripravljeni, zelo motivirani, vsi skupaj pa imamo samo en cilj, kako odigrati preostalih devet tekem, da bi se na koncu sezone veselili," je dejal Rožman.

​Zdaj se točno ve, kaj trener pričakuje

Odgovarjal je umirjeno, precej drugače pa je bilo, ko se je trening začel. Glasno je 38-letnik usmerjal nogometaše, jih prerazporejal, popravljal. Prejšnji trener s polnimi pooblastili, Mauro Camoranesi, je le redko povzdignil glas, z ustoličenjem nekdanjega trenerja Celja, Domžal in Rijeke pa so se vijoličasti morali navaditi na drugačen pristop. "Točno se ve, kaj se od nas pričakuje, nekatere stvari so bolj določene, kot so bile prej. Kot z vsakim trenerjem je tudi zdaj prišla nova energija. Bo pa to treba potrditi na igrišču. Brez rezultata je brez zveze govoriti v prazno," se zaveda Pihler.

Nogometaši so se vrnili v Ljudski vrt.
 
Andrej Petelinšek

Morda takšne ocene ne bodo izzvenele v prazno že konec tedna, v petek novega trenerja čaka tekmovalni krst. Prehitro? "Za trenerja je vedno prehitro. Moramo pa biti hvaležni, da lahko sploh igramo. Vsi se veselimo začetka, prepričan sem, da bomo pokazali veliko delovno vnemo, željo po napredku. Zavedamo se, da vse še ne bo na svojem mestu, a želja, energija in zametki nečesa se morajo videti. Verjamem, da nas bo kvaliteta pripeljala v vode, kjer se bomo do zadnjih krogov borili za najvišja mesta," se je proti gostovanju v Kidričevem ozrl Rožman. Ne beži od dejstva, da se je z njegovim prihodom marsikaj spremenilo: "Ne bom sodil za nazaj. Najpomembnejša je kristalno jasna slika, najprej s pravili, obnašanjem zunaj terena. Maribor je vedno, ko je bil osredotočen in organiziran, pokazal kvaliteto. Model igre je znan, normalno pa je, da se nič ne more zgoditi čez noč, ampak se bomo v določenih situacijah morali prilagoditi."

Energično je Simon Rožman usmerjal svoje varovance.
 
Andrej Petelinšek

​Mertelj kot desna roka

Nekoliko drugačna je tudi strokovna ekipa. Rožmanu so se pridružili pomočnik Aleš Kačičnik, analitik Alen Obrez in kondicijski trener Aris Naglić, od staroselcev pa so v Ljudskem vrtu ostali trener vratarjev Mitja Pirih, kondicijski trener Milan Vulović in Aleš Mertelj, ki je zdaj kot tehnični vodja vez med garderobo in strokovnim štabom, desna roka tako nogometašem kot trenerju. "Smo mlad, svež, strokoven tim, ki ima velike ambicije, ni nam pa treba, da smo skromni, in lahko rečemo, da imamo za sabo tudi nekaj izkušenj. Zadeva je uigrana, strokovno podkovana, da bo kos vsem izzivom," pravi trener.

Kako drugačna, če sploh, bo enajsterica na igrišču, pred uradnim začetkom delovnika ni razkril. "Konkurenca je huda. Vsak od fantov premore kvaliteto, saj drugače ne bi bil član našega kluba. Fantje morajo dati odgovore na igrišču. Ne le trening, tekma da največ odgovorov trenerju, navijačem, klubu … Fantje imajo ogromno rezerv in potenciala, da marsikomu odgovorijo na drugačen način, kot je bilo videti v zadnjem obdobju."

​Gruljenje in ropot kopačk

V ozadju se je že slišal ropot kopačk, nogometaši so zaključili z ogrevanjem v telovadnici, krenili proti igrišču, športni direktor pa se je ozrl proti strehi vzhodne tribune. Golob je z gruljenjem opozoril, da na ploščadi nismo sami. Sreče, ki naj bi jo pregovorno prinesli tovrstni "izstrelki", se ne bi nihče branil, a snažne bele srajce bi bilo zagotovo škoda. No, obiskovalec mu pozornosti ni kradel dolgo. "Dolga in neobičajna pavza je bila, a za nas zelo dobrodošla. Verjamem, da smo jo dobro izkoristili in lahko z velikim optimizmom pričakujemo prvenstvo," po enomesečnem tekmovalnem postu, ki se je začel zaradi reprezentančnih akcij, podaljšal pa zaradi vladnih ukrepov, pravi Marko Šuler.

Niso se mogli družiti na stadionih, so se pa klubi povezali, ko je bilo treba opozoriti na nesmiselnost prepovedi vseh športnih aktivnosti. "Veliko smo bili v stiku. Ne zato, da bi kazali na napake, ampak da bi iskali rešitve. Če nam le malo prisluhnejo, lahko dosti stvari izpeljemo dobro ne le za šport, ampak za celo situacijo, ki je, kot se dobro zavedamo, resna. Dosti pomoči lahko ponudimo, imamo argumente na svoji strani. Šport je v tem trenutku rešitev. Imeli smo situacijo, ki smo jo zelo uspešno zajezili. Imamo redna testiranja, živimo v balončku. Tudi fantje sprejemajo drugačen način življenja, živijo distancirano. Če kdo, potem mi res spremljamo ukrepe in jih upoštevamo na ravni, ki je potrebna, da gre življenje naprej," je pribil Šuler.

​Nič več tiha oaza

Zadovoljen je s prvimi potezami trenerja. "Že laik lahko ob igrišču opazi drugačen pristop, delo z veliko energije. Verjamem, da jo bodo na igrišču pokazali tudi fantje. Oni kreirajo našo podobo, mi smo 'suport', ki je pripravljen narediti vse, da bi ta klub na igrišču spet izgledal dobro. Verjamem, da bomo gledali drugačen Maribor," je prepričan športni direktor kluba iz Mladinske ulice, ki s koncem lockdowna ni več tiha oaza z zaklenjenimi vrati. Nogometni vrvež je spet v v mestu. Da se šport dokončno vrne v stare tirnice, zaživi z navijači na tribunah, bo še treba počakati, a zvok nogometnega čevlja, ki udari po žogi, je spet slišen. In ob tovrstnem hrupu se sosedi zagotovo ne bodo pritoževali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta