Po pokalni bližnjici v Evropo? Pol leta, pa so sanje spet tu

Borut Planinšič ml.
20.04.2022 06:01

Nogometni pokal je nazaj: Koprčani morda po poteh Olimpije, Celjani se raje ne pogovarjajo o finalu, že danes predigra Brava in Domžal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spomin na lanski finale, tudi tega bi Celjani najraje pozabili.
FPA

Ste v nogometni ligaški drami pozabili, da se v Sloveniji igra tudi pokalno tekmovanje? Nič hudega, od četrtfinala je že dolgih šest mesecev. Kar bo v polfinalnih obračunih gnalo Bravo in Domžale ter Koper in Celje, ni le trofeja, ki se v primerjavi z ono za državnega prvaka sicer zdi manj vredna, ampak tudi imenitna vstopnica v Evropo. Kajti kar trije od štirih polfinalistov so v ligaškem razmerju moči daleč od mest, ki vodijo v poletne Uefine avanture.

Distribucija klubov, kot jih Uefa razsuje po svojih tekmovanjih, ostane enaka kot lani: državni prvak Slovenije gre po svoji poti v ligi prvakov, drugo- in tretjeuvrščeni klub ter pokalni prvak startajo v prvem krogu konferenčne lige, evropska liga je za Slovenijo, v točkovanju Uefe uvrščeno na 31. mesto, preteklost. Pet krogov pred koncem državnega prvenstva evropske pozicije zanesljivo branita Maribor in Koper, zanje se udarita še Olimpija in Mura. Za oba bo mesta v Evropi, če kot pokalni prvak položaje premeša Koper in sprosti mesto še za četrtega iz SNL, na Bonifiki torej imajo navijače še iz Ljubljane in Murske Sobote.

Bravo, ki danes ob 16. uri gosti Domžale, je prvič v polfinalu. Kaj bi to proti domžalskima naslovoma iz let 2011 in 2017. Proti temu, da so Domžale sredi Ljudskega vrta oktobra v četrtfinalu ven vrgle rekorderje Mariborčane, devetkratne pokalne prvake. Toda v spopadu moštev, ki jima ne gre - Bravo je na zadnjih šestih ligaških tekmah osvojil štiri točke, Domžale so brez zmage na zadnjih osmih -, ni pravil. "Oboji gremo v tekmo v slabi formi. Ampak to je tekma, ki rešuje sezono," priznava in hkrati vzdušje kuri kapetan Domžal Senijad Ibričić.

Jutri ob 20.15 bo druga polfinalna tekma Koper - Celje. Kanarčki Štajerce pričakujejo s štirimi zaporednimi zmagami v prvenstvu, zgolj točko za Mariborom se smejo spogledovati celo z dvojno krono, kar je nazadnje pred štirimi leti uspelo Olimpiji. Opogumljen po zadnji ligaški zmagi nad Domžalami pa trener Celja Simon Rožman pravi: "Mislim, da smo v zelo dobri formi, ustvarili smo krasno vzdušje v slačilnici." Optimizem Celjanov ima napako: etiketo največjih ... oprostite, luzerjev pokalnega tekmovanja. Desetkrat so igrali v finalu, tudi lani z Olimpijo, zmagali le enkrat, leta 2005 na svoji Areni Petrol, ko je padla Gorica. Na drugi strani je Koper finale igral štirikrat in zmagal trikrat, v letih 2006, 2007 in 2015. A ker bo finale tudi tokrat, 11. maja, v Celju, nikoli ne veš ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta