(PREGLED) Največji nogometaši, ki so se znašli na klopi slovenskih klubov: Veliki igralci, veliki trenerji? Redki so taki

Borut Planinšič ml.
24.03.2022 06:02

Šest zvezdnikov, ki so pozneje postali trenerji v slovenski ligi: enim je uspelo, drugi so ostali "le" veliki nogometaši

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Prosinečki je zadnji v nizu (nekdanjih) asov, ki so sedli na klop slovenskih prvoligašev.
Robert Balen

Robert Prosinečki je nazaj. Ne kot as, ki je pred dvema desetletjema čez pol igrišča na centimeter natančno lansiral žogo na nogo Mladenu Turbu Rudonji v Vega Olimpiji. Zdaj je trener slovenske lige. Katera so še velika nogometna imena, ki so se pozneje v vlogi trenerjev zapletla s SNL? Izbrali smo jih šest, enim je uspelo tudi v novem življenju, drugi so ostali "le" veliki nogometaši.

Branko Oblak: Kaj pa ti tu?

Branko Oblak je eden onih, ki so se bolje znašli na terenu kot ob njem
Tit Košir

Žaljivke so padale, ko se je pojavil v Ljudskem vrtu. Tudi zato, ker je bil trener ostrega jezika, ki jih je marsikomu napel s svojim pogledom na nogomet. Sam pove, da je zaradi Jana Oblaka izgubil službo pri Olimpiji, ker mu je dal prvo priložnost na derbiju z Mariborom in doživel poraz. Hja, Brane je eden onih, ki so se bolje znašli na terenu kot ob njem. V sedemdesetih je iz Schalkeja prestopil v Bayern, bil v najboljši enajsterici SP '74, igral je na poslovilni tekmi Peleja v Riu ... Ko me je leta 2007 videl na tekmi Triglav - Rudar v Kranju, tedaj je bil trener Velenjčanov, in mi rekel "Kaj pa ti tu delaš?", bi ga najraje vprašal enako. Kajti tisto je bila druga liga. Veliki Brane se je lotil vsega, naj je bilo to Naklo, Črnuče, Koper, reprezentanca Slovenije ...

Srečko Katanec: Garač, MVP

Tako vesel je bil Srečko Katanec na začetku trenerske poti pri Gorici.
Igor Napast

Bil je most med asi iz Juge in samostojno Slovenijo, kjer so prevladale mojstrovine Zlatka Zahoviča. Srečo je bil reprezentant močne Jugoslavije, ki je leta '90 v četrtfinalu SP po penalih izgubila z Argentino Diega Maradone, garač, MVP, Jure Zdovc nogometa ... Leta '92 je s Sampdorio igral finale pokala državnih prvakov proti Barceloni. Na klubska trenerska pota je v sezoni 1997/98 zavil z Gorico, sledila je selektorska eksplozija: EP s Slovenijo, SP s Slovenijo. Po aferi Šmarna gora ni bilo več enako, z vrnitvijo na mesto selektorja, z avanturami v Makedoniji, Združenih arabskih emiratih, Iraku, Uzbekistanu je bil vse dlje od nogometnih src.

Igor Biščan: Po filmsko

Z Olimpijo je osvojil dvojno krono, a to ni bilo dovolj, da bi Igor Biščan prepričal Milana Mandarića.
Andrej Petelinsek

Bil je nogometaš Liverpoola v obdobju 2000-2005. Evropski prvak z redsi v nepozabnem finalu lige prvakov v Carigradu 2005, ko je Milan vodil s 3:0, Liverpool pa izenačil na 3:3 in zmagal po penalih. Okej, na tisti tekmi je bil neuporabljena rezerva, ampak v Liverpoolu ni bil kar tako, v zaključni sceni filma Gol je on tisti, ki z glavo zabije Newcastlu. Sramežljivo je leta 2016 začel trenersko kariero v hrvaškem drugoligašu Rudešu in se leto pozneje pojavil pri Olimpiji. Osvojil je dvojno krono, pa ga je šefe Milan Mandarić vseeno odpustil, ker naj bi bil igral premalo napadalno, uporabil premalo mladcev iz zmajeve šole. Biščan ni več gledal nazaj, šel je na Reko in od tam na položaj selektorja hrvaške mlade reprezentance.

Savo Milošević: Hvala za dva

Novi lastniki so končali epizodo Sava Miloševića v Stožicah.
Andrej Petelinšek

Dva gola nam je dal na nepozabni tekmi Eura 2000 v Charleroiju. Bil družno z velikim Nizozemcem Patrickom Kluivertom zlata kopačka EP. Igral je za Aston Villo (v poletju '95 so ga Angleži od beograjskega Partizana odkupili za 3,5 milijona funtov, kar je bil tedaj rekord kluba iz Birminghama), za Real iz Zaragoze ... Junija lani se je kot trener presenetljivo pojavil v Stožicah, lahko bi bil češnja na torto v dobro utečenih srbskih navezah Olimpije. Toda le do oktobra je trajalo, ljubljansko avanturo je končal z derbijem v Mariboru (0:0). Potem so prišli nemški lastniki.

Mauro Camoranesi: Hipna zvestoba

Mauro Camoranesi je na klopi Maribora zdržal le pol leta.
Andrej Petelinšek

Predlani je NK Maribor za trenerja dobil svetovnega prvaka iz leta 2006. Argentinec, ki je v nogometu postal Italijan, je bil del velikega Juventusa v obdobju 2002-2010. Bil je med onimi, ki so s kaznovanim Juvejem po škandalu s sodniki leta 2006 zvesto šli igrat v drugo ligo. Kot napol trenerski vajenec se je leta 2020 najprej pojavil pri Taboru iz Sežane, od tam septembra tistega leta napredoval v Ljudski vrt. A v klubu, kjer velja zvestoba do groba, ni bil dolgo, odšel je že februarja lani.

Milko Djurovski: Od OI do Rogoze

Drava, Nafta, Zavrč, ne, to niso mogli biti tereni, kjer bi Milko - trener ponovil slavo Milka - igralca.
Sašo Bizjak

Ah, Milko. Kakšen fuzbaler! Da bo to velika kariera, je bilo jasno v Los Angelesu '84, ko je jugo generacija z Milkom, Draganom Stojkovićem, Mehmedom Baždarevićem, Srečkom Katancem osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Še danes vam vsak stari navijač iz Beograda zna povedati, kako se je počutil poleti '86, ko je Djurovski iz Crvene zvezde prestopil k Partizanu. Leta 1994 je postal Mariborčan, se pozneje potikal od Rogoze do Malečnika. Zlatko Zahovič ga je kot trenerja žrtvoval v jezi Viol, preden je prišel Darko Milanič. Drava, Nafta, Zavrč, ne, to niso mogli biti tereni, kjer bi Milko - trener ponovil slavo Milka - igralca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.