Simon Rožman: Maribor bi bil izziv, a projekt na Reki želim zaključiti

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
04.05.2020 13:50

Trener Rijeke o dveh tednih samoizolacije na Rujevici, prilagojenih treningih in ponudbi iz Ljudskega vrta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
HNK Rijeka

Nenavadna tedna sta za njim. Doživel je podobno izkušnjo kot številni delavci, ki so se med pandemijo novega koronavirusa vrnili k našim sosedom. "Moral sem v 14-dnevno izolacijo. Najbolj optimalna rešitev je bila, da se preselim v trening center, kjer sem dovolj blizu in po pravilih dovolj daleč," je za Večer opisal Simon Rožman, trener hrvaškega prvoligaša z Reke. Stadion na Rujevici je postal njegov dom. Dobesedno. "Živim v preurejenih prostorih na stadionu, kjer imam pravi apartma. Pravila so zelo stroga. Ob prehodu meje sem moral dati naslov bivališča. Ena opcija je bila karantena, da bi me ob plačilu namestili, kamor bi želeli. Raje sem se odločil za samoizolacijo. Na tem naslovu moram biti epidemiološki službi in policiji dosegljiv 24 ur na dan. Ni izhodov, zapuščanja kampa, manjšanja socialne distance. Imam balkon in dovolj prostora."

Rujevica je lahko apartma

Danes se bo lahko vrnil na igrišče, je pa že iz začasnega stanovanja pozorno spremljal dogajanje na igrišču. Postopno sproščanje ukrepov za zajezitev pandemije je omogočilo nogometašem v hrvaški ligi treninge v manjših skupinah, v Kvarnerju pa računajo na prvo tekmo 30. maja. "Začrtali smo si šest tednov priprav. V klubu so mi šli zelo na roko. Imam dober pogled na vsa igrišča, vsi treningi se snemajo. Strokovni štab veliko časa preživi na igrišču, treningi so razdeljeni v skupine do pet igralcev. Jaz jih pripravim, opravim videosestanek s trenerji, na daljavo se pogovorimo o vseh detajlih. Imamo pa stroga pravila. Hrvaška nogometna zveza je bila pri proceduri zelo natančna," pojasnjuje strokovnjak iz Štor, ki ni edini stanovalec na Rujevici, iz svojega apartmaja ga gleda njegov pomočnik Aleš Kačičnik. "Komunikacija poteka, drživa pa distanco, tudi ograje so vmes."

Dva tedna je bil strokovnjak iz Štor zaprt v apartmaju, danes se seli na igrišče.
HNK Rijeka

Daleč od suhih treningov

Treningi nogometašev so, razumljivo, prilagojeni. "Na kondicijskem področju želimo narediti simulacijo treninga. Ker to počnemo v individualnih pogojih, je ogromno usklajevanj in preračunavanj, kako bi igralci v čim boljši podobi pričakali začetek skupnih treningov. Je pa to dober čas za popravo tehničnih in taktičnih stvari pri posameznih igralcih. Dobro smo se prilagodili," meni Rožman, ki ga veseli, da so se igralci v času najstrožjih ukrepov držali programa, opravili s predpisanimi vajami. Zdaj ima vsaka skupina svojega trenerja in fizioterapevta. "Ob prihodu v kamp igralcem izmerijo telesno temperaturo. Imajo točno določeno mesto za preobuvanje. Na igrišču so izmerjene distance. Ne sme se udarjati z glavo, ni pa omejitev za delo z žogo, lahko delamo poligone, zaključke in podobno. Daleč od tega, da bi to bili suhi treningi," se je nasmejal naš sogovornik. Rečanom delo lajšajo dobre razmere, na Rujevici vadijo na štirih igriščih. Z upoštevanjem vsaj dvometrske varnostne razdalje ni težav. Kljub omejitvam so se nogometaši razveselili vrnitve na igrišče. "Absolutno! Vidi se jim v očeh. Samoizolacija je pustila nekaj posledic, toda v še vedno nenormalne okoliščine so se vrnili nasmejani, veseli so, da so na zraku, predvsem pa, da se je vsaj nekaj začelo."

Dinamo je razred zase

Ko so se delile prvenstvene točke, je bila Rijeka na derbijih z Dinamom neuspešna, (visoko) izgubila je vse tri obračune. Drugače je bilo v pokalu, zagrebški plavi so padli v četrtfinalu. "V obdobju Nenada Bjelice je bil Dinamo razred zase, prednost na lestvici dovolj zgovorno priča o kvaliteti. Če primerjam februarsko tekmo v prvenstvu z decembrsko, je bil kljub visokemu porazu viden napredek. Rezultat je bil previsok, 80 minut smo bili v igri, v nekaterih segmentih celo boljši. Pokalna tekma na Rujevici pa je bila posebna, razmere so bile težke, a z mladimi igralci premagati Dinamo ni kar tako. S tisto zmago smo dobili zagon," priznava.
Držati stik z vrhom je težje, ko se ekipa v prestopnem roku prevetri. S prodajo nogometašev Rijeka skrbi za svoje preživetje. V tem poletju bo najbrž drugače, po koronakrizi se na nogometni tržnici ne pripravljajo večji posli. "Super bi bilo, če bi ekipa dlje časa ostala skupaj, ozkogledno me to kot trenerja veseli. A klub želi biti samovzdržen, ima jasne cilje in razdelano strategijo. Z rezultati želi do evropskih tekmovanj, s prodajo igralcev popolniti proračun, hkrati pa uveljaviti mlade fante, ki si morajo to seveda zaslužiti. Mislim, da bomo tudi v tem prestopnem roku morali koga prodati," pravi trener, ki je septembra nasledil Igorja Bišćana.

HNK Rijeka

Kekovo delo na Reki cenjeno

Visoko je letvico obema postavil že Matjaž Kek. Aktualni selektor Slovenije je Rečane leta 2017 odpeljal do prvega in edinega naslova državnega prvaka. "Ko gledaš iz Slovenije, morda nisi dovolj obveščen, kaj vse je Matjaž tukaj naredil. Ne govorim le o dvigu rezultatske letvice, bil je tudi eden od snovalcev nogometnega kampa, v njegovem času se je zgradila ploščad, na kateri ravno stojim ... Njegovo delo je absolutno cenjeno. Upravičeno. Rijeka se je v tem obdobju dvignila na visoko raven, naša naloga pa je, da se tu z nekoliko manjšim proračunom obdržimo," pravi o zapuščini Mariborčana.

Za Maribor (pre)visoka odškodnina

Rečanom je odleglo, se je šalil Jakirović, ko se je odpravil v Slovenijo, sprejel ponudbo Maribora. Rožman o novem šefu slačilnice vijoličastih govori z izbranimi besedami: "Zelo korekten, zelo profesionalen! Na Hrvaškem velja za trenerja, ki je s povprečno ekipo prišel v prvo ligo in bil tam trn v peti klubom iz zgornjega doma lestvice. Velja za velikega delavca. Zelo pozitiven imidž ima. Želim mu vse najboljše na klopi Maribora." Po nekem drugem scenariju bi na Jakirovićevem mestu danes sedel nekdanji trener Celja in Domžal.
Ni skrivnost, da je bil na seznamu želja športnega direktorja vijoličastih Oliverja Bogatinova tudi Rožman. "Maribor je bil zelo profesionalen, pogovarjal se je s klubom, nobenih skrivnosti ni bilo. Odškodnina je visoka, zato se je hitro zaključilo. Zame je to veliko priznanje, godi mi, da so pomislili name, a zdaj sem na začetku projekta na Reki, kjer želim izpolniti cilje in biti uspešen. Z mojega vidika ni bilo nikakršnih možnosti," nam je dejal o selitvi v Ljudski vrt. Pa bi ponudbo Maribora sprejel, če v igri ne bi bilo odškodnine in drugih podrobnosti? "Ne bom dal odgovora z da ali ne. Maribor je velik izziv, gre za serijskega prvaka, klub je institucija, se pa na Reki dobro počutim, lepo so me sprejeli, sem na začetku projekta, ki ga želim končati," je zaključil Simon Rožman.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta