Slovenci pred kvalifikacijami za SP: V hrvaškem dresu imajo svoje idole

Marko Kovačevič
23.03.2021 09:24
Slovensko nogometno reprezentanco čaka prvo dejanje poti do Katarja, jutri bo v Ljubljani gostila svetovne podprvake
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med aktualnimi reprezentanti se je s Hrvati že soočil le Bojan Jokić. 
Janko Rath

Lov na Katar se začne. Slovenska nogometna reprezentanca bo krenila v kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Prvo dejanje za prekinitev suše brez velikega tekmovanja, ki ga je nazadnje doživela v Južnoafriški republiki leta 2010, bo jutrišnji sosedski derbi v ljubljanskih Stožicah. V marčevskem terminu Slovenijo čakata še dvoboja z Rusijo v Sočiju (v soboto) in s Ciprom v Nikoziji (v torek). Kaj zmoreta Slovaška in Malta, preostali udeleženki kvalifikacijske skupine H, bodo izbranci selektorja Matjaža Keka preverili septembra.

Da s tretjim ali četrtim mestom v skupini ne bo zadovoljen, je ob predstavitvi seznama vpoklicanih zatrdil selektor. Možnosti, da bi se v dodatne kvalifikacije prebila po alternativni poti, preko lige narodov, so minimalne. Slovenija je kot zmagovalka skupine C3-lige narodov deveta v čakalni vrsti za dve prosti mesti. Ker bo vsaj eno zasedla reprezentanca iz kvalifikacijske skupine E, kjer bodo igrale tri od Slovenije višje postavljene zmagovalke svojih skupin v ligi narodov, Belgija, Češka in Wales, si Španija (skupina B), Italija (C), Francija (D), Avstrija (F) in Madžarska (I) ne smejo privoščiti spodrsljaja, da bi se možnost popravnega izpita marca prihodnje leto ponudila naši reprezentanci. Precej manj zapletena pot do Katarja vodi čez skupino H. Prvo mesto prinaša direktno uvrstitev na svetovno prvenstvo, drugo dodatne kvalifikacije.

Na vsaki tekmi nekaj več

No, pot morda res ni komplicirana, je pa zahtevna. Precej težji nasprotniki kot v tretjem rangu novega Uefinega tekmovanja čakajo Slovenijo v letu 2021. "Vemo, kaj moramo narediti in kakšne tekmece imamo pred sabo. To je druga raven, še bolj zbran bo treba biti in izkoristiti priložnosti še boljše kot v prejšnjem ciklusu. Na vsaki tekmi bo treba dati nekaj več," se zaveda vezist Jasmin Kurtić, ki se je reprezentančnim soigralcem pridružil že v nedeljo. Tekmeci so težji, niso pa nepremagljivi. Če zgodovina medsebojnih dvobojev kaj šteje, se Slovenija lahko enakovredno kosa z vsemi tekmeci. Rusijo je na petih tekmah premagala dvakrat, nazadnje v Mariboru leta 2009 v dodatnih kvalifikacijah za JAR, in z njo enkrat remizirala, proti Slovaški je na šestih tekmah trikrat zmagala in le enkrat izgubila, proti Cipru ob petih zmagah doživela še tri remije in dva poraza, proti Malti pa si je ob petih zmagah privoščila le en remi.

"Vemo, kaj moramo narediti in kakšne tekmece imamo pred sabo," pravi Hasmin Kurtić.
Robert Balen

Le za jutrišnjega tekmeca bodo naši nogometaši navdih težko našli v preteklosti. Osemkrat je Slovenija igrala proti Hrvaški, premagala je še ni. Je pa res, da spomini niso sveži, sosedi sta se nazadnje udarili na prijateljski tekmi v Ljudskem vrtu leta 2008. Na aktualnem seznamu selektorja Zlatka Dalića ni nogometašev, ki so takrat poskrbeli za hrvaško zmago s 3:2, med Kekovimi izbranci pa ima izkušnje s sosedi le Bojan Jokić. Vloga favorita je namenjena Hrvaški. Težko bi bilo drugače, ko pa za njo igrajo nogometaši, ki so vzorniki našim reprezentantom. "Luka Modrić je moj idol," priznava Sandi Lovrić: "Vesel sem, da bom lahko z njim na terenu, a med tekmo ne bo časa, da premišljujem, kdo je na drugi strani. Igral bom svojo tekmo, za svojo ekipo pokazal, kaj znam."

Sandi Lovrić: "Vesel sem, da bom lahko na terenu z Luko Modrićem. On je moj idol."
Epa

Asi priložnosti ne zapravljajo

Dobro popotnico pred spopadom s svetovno podprvakinjo in enajsto reprezentanco na Fifini lestvici si je Slovenija pripravila lani jeseni. V ligi narodov je bila obramba, ki ji je poveljeval Jan Oblak, trdna, nastope v ligi narodov je zaključila le z enim prejetim golom. "To mora ostati naš DNK. Dati moramo vse od sebe, ko nimamo žoge, in biti maksimalno skoncentrirani, ko jo imamo, saj je dober napad najboljša obramba. Če bomo dobro napadali, se bomo tudi dobro branili. Ker nas čakajo nasprotniki s kvalitetnimi nogometaši, ki igrajo v top klubih, jim ne smemo dovoliti veliko priložnosti, saj jih ne bodo zapravili," poudarja Jasmin Kurtić.

V zvezni vrsti bo Kurtiću in Lovriću lahko pomagal tudi Jaka Bijol, ki je bil zaradi pozitivnega covid primera v ekipi Hannovra v domači karanteni, po negativnem testu pa je dobil zeleno luč, da se pridruži reprezentanci. Ta se je včeraj že zbrala v polni zasedbi, danes pa jo v Ljubljani čaka še uradni trening pred tekmo s Hrvaško.

Tekme Slovenije v kvalifikacijah za SP 2022 - jutri ob 20.45: Slovenija - Hrvaška, v soboto ob 15. uri: Rusija - Slovenija, v torek ob 18. uri: Ciper - Slovenija; 1. septembra: Slovenija - Slovaška, 4. septembra: Slovenija - Malta, 7. septembra: Hrvaška - Slovenija; 8. oktobra: Malta - Slovenija, 11. oktobra: Slovenija - Rusija; 11. novembra: Slovaška - Slovenija, 14. novembra: Slovenija - Ciper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta