Sloviti Čeh želi s španskim slogom Celjane popeljati v Evropo

Miha Dajčman
08.01.2021 08:00
Priprave na drugi del nogometne sezone so začeli tudi aktualni državni prvaki Celjani. Moštvo je na treningu prvič vodil novi trener, Čeh Jiri Jarošik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jarošik je kot trener poleti debitiral v drugi češki ligi, Celje vidi kot odskočno desko pred prevzemom večjih ekip. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Visokorasli nekdanji branilec te dni ni bil prvič na Areni Z'Dežele. Pred skoraj 15 leti, 9. februarja 2005, je z reprezentanco Češke Jiri Jarošik Slovenijo, ki jo je vodil Branko Oblak, premagal s 3:0. "Spomnim se te zmage, bilo je hladno, visoko smo slavili," je včeraj dejal ob zasneženi zelenici celjskega stadiona, zato je prvi trening vodil na umetni travi kompleksa Olimp v bližini stadiona. Na položaju trenerja je zamenjal Dušana Kosića. Pod vodstvom slednjega so si rumeno-modri v jesenskem delu prvenstva pridelali 15 točk zaostanka za vodilnim Mariborom, tako da so po 19. krogih na sedmem mestu prvenstvene lestvice.

Zdaj že ve, kaj pomeni Maribor

Spomin na zmago v Celju je tudi ena redkih stvari, ki jo v povezavi s slovenskim nogometom zaenkrat izpostavlja Jarošik: "O slovenskem nogometu ne vem veliko. Slovenija ni velika država in v preteklosti ni bilo veliko slovenskih klubov udeleženih v skupinskih delih evropskih klubskih tekmovanj. Seveda poznam nekatere slovenske nogometaše, sedaj poznam tudi razmerja v ligi, kdo sta Maribor in Olimpija, kakšno moštvo ima Celje. Na svoji nogometni poti pa slovenskega nogometa nisem srečeval pogosto." Po Mauru Camoranesiju je v kratkem obdobju drugi tuji športni strokovnjak z odmevno nogometno kariero, ki bo prve trenerske korake opravil v slovenski prvi ligi: "Če je to prava pot, bomo videli čez pol leta ali leto, ko bo za mano že nekaj opravljenega dela. Pred prevzemom večjih ekip v Evropi pa moramo trenerji pridobivati izkušnje postopoma."

V tretje največje slovensko mesto je 43-letnik prišel brez omembe vrednih trenerskih izkušenj. Januarja leta 2017, manj kot dve leti po koncu igralske kariere, je postal pomočnik pri drugi ekipi praške Sparte, isto vlogo je imel nato tudi pri Slovanu iz Liberca in Ružomberoku. Kot glavni trener se je prvič preizkusil to poletje, ko je prevzel klub v rojstnem mestu. Ekipa Usti nad Labem je s 43-letnikom jesen v drugi češki ligi zaključila na tretjem mestu s sedmimi zmagami, tremi remiji in štirimi porazi. "To je velik korak naprej v moji kratki trenerski karieri. Tako kot v igralski, bom tudi tu pokazal, da sem borec. Trdo bomo delali, da bi bili čim višje," napoveduje, čeprav priznava, da izhodišče na lestvici ni najboljše: "Pogled na tabelo ni dober, a razlike do mest za Evropo niso velike." Veliko drugih trenerskih ponudb ni imel, je priznal, zato ga je močna želja Celjanov, da postane njihov novi trener, razveselila in ponudbo je hitro sprejel.

Ne bi Mourinhovega nogometa

Med bogato nogometno kariero je nosil dres praške Sparte, Slovana iz Liberca, moskovskega CSKA-ja, Chelseaja, Birminghama, Celtica, Samare, Reala iz Zaragoze in Alavesa. Prav v Španiji je zaključil nogometno pot, v zrelih športnih letih, nekaj mesecev pred 37. rojstnim dnem. Želi si, da bi njegovo moštvo gojilo napadalen nogomet: "Rad imam španski slog nogometa. Želim videti, da imajo moji nogometaši žogo v nogah in si želijo igrati. Hkrati pa si želim, da imamo trdno obrambo. Veliko je odvisno tudi od moštva, od igralcev. V dobrem mesecu jih bom lahko spoznal in določil, kako bomo igrali." Nekaj povsem drugega, kot slog igre Joseja Mourinha, torej? Prikimal je in se nasmejal: "Seveda bi bilo lepo kdaj postati takšno trenersko ime, a v nogometnem smislu bi rad, da moja moštva igrajo drugačen nogomet. Rad bi, da je nogomet gledljiv in da se ekipa bori do konca." Pod vodstvom portugalskega trenerja je v svoji prvi sezoni pri Chelseaju leta 2005 osvojil angleško prvo ligo.

Moštvo je Jarošik spoznal tik pred prvim treningom. S seboj je pripeljal asistenta, med pripravami pa bo videl, če bo trenersko ekipo še okrepil. Da je moštvo mlado, ga ne skrbi: "Ni mi pomembna starost ekipe, niti, kakšna je njihova preteklost. Začenjamo z ničle, trdo bomo morali delati. Kdor bo garal, bo dobil priložnost. Je pa normalno, da je tako mlada ekipa po uspehu v prejšnji sezoni jeseni doživela padec. Zdaj jih moramo motivirati, da se začnejo znova boriti." S Celjem je Jarošik podpisal pogodbo za leto in pol, odmevnih ciljev zaenkrat ni napovedal, niti ni s ciljipogojen njegov obstanek v klubu, je dejal, si pa želi, da bi moštvo poleti igralo v Evropi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta