Umrl je Ivica Osim

Va
01.05.2022 15:44

Legendarni nogometaš in trener bi ta mesec dopolnil 81 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pet dni preden bi bil ta mesec, 6. maja, star 81 let, je v Avstriji umrl Ivica Osim. Legendarni nogometaš in trener, leta 1941 rojen v Sarajevu, je dolga leta živel v avstrijskem Gradcu.

V dolgi in uspešni karieri je Švabo ali Strauss z Grbavice, kakor so mu rekli, treniral med drugim Željezničar, Partizan, Panathinaikos, graški Sturm, JEF United, bil je jugoslovanski selektor do vojne v začetku devetdesetih, pozneje je vodil tudi japonsko reprezentanco. Na Japonsko je prišel leta 2003, leta 2006 je postal selektor japonskih nogometašev. Do prekinitve naslednje leto zaradi možganske kapi. 

Za sarajevski klub Željezničar je igral enajst let in zabil 75 golov. Slovel je po izjemni tehniki in lahkotnosti, s katero je kraljeval na igrišču. 

Leta 1970 je odšel v Francijo in nato igral za Strasbourg, Sedan in Valenciennes.

Bil je tudi reprezentant bivše Jugoslavije in med zaslužnimi za drugo mesto na evropskem prvenstvu leta 1968. Leta 2011 ga je Fifa imenovala na čelo Komiteja za normalizacijo Nogometne zveze BiH. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta