Vsak bi se bal takega Maribora: izbrali ste legendarni vijolični enajsterici

Pri koncu akcije 60 let NK Maribor smo. Hvala za izjemen odziv, dragi bralci in navijači, znova se vam zahvalimo v prvih dneh novega leta, ko med vas razdelimo lepe nagrade
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Spoštovani bralci Večera, navijači mestnega nogometnega ponosa! Pa smo pri koncu akcije 60 let NK Maribor. Hvala vam za izjemen odziv, za oddane glasove v iskanju najboljših enajsteric iz Ljudskega vrta dveh obdobij, za vijol'čne fotografije in zgodbe, ki ste nam jih poslali. V letu praznih, tihih tribun je postalo še bolj jasno, koliko nogometu pomenite navijači. In ker nihče nima takšnih navijačev, kot jih ima NK Maribor, vas na stadionu ob Mladinski ulici že močno pogrešajo. Nas večerovce pa ste v dveh mesecih praznovanja z NK Maribor nasmejali, navduševali in - čeprav smo to vedeli že prej - spet osupnili, kako močna je ljubezen do vijolične barve. Hvala vam, a ne bo ostalo le pri zahvali. V prvih dneh novega leta bomo v sodelovanju s klubom z žrebom med vas razdelili lepe nagrade: drese s podpisi Marcosa Tavaresa, Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša, podpisane žoge in sezonske vstopnice za tekme vijoličastih.

Konec akcije pa ne pomeni konca našega sodelovanja. Toliko nogometnega, vijol'čnega zagona ste nam dali, da jih pripravljamo še več. Saj konec vendar ne sme biti takšen, ko pa nam je leto 2020 ostalo dolžno nekaj, kar dela to mesto tako posebno - grmenje s polnih tribun Ljudskega vrta. Zatorej srečno, zdravo in glasno nogometno 2021!

Berto do Šarota, ta Prosenu ...

Večer

Seznam asov, ki so v Ljudskem vrtu igrali do leta 1990, se bere kot romantična nogometna knjiga. Vsako ime povrne nepozabne spomine navijačem, ki so hodili na tekme vse od prve leta 1961. A ko gre za one, ki so izvabili največ vzdihov in aplavzov s tribun, je jasno: kralj žoge - in anekdot, seveda - je v Ljudskem vrtu od nekdaj bil navihani Tomislav Prosen. Ko je leta 1962 prišel iz Siska v Maribor, ga je s prestopom na Nizozemsko in v Olimpijo zapustil le zato, da je ugotovil, da je njegovo mesto Maribor in nobeno drugo.

V glasovanju prek spleta in po pošti ste mu skupaj dali čez 400 glasov. A je tudi zato, ker je bil nabor vratarjev precej ožji, absolutno največ glasov, še dobrih 50 zraven, dobil legendarni čuvaj mreže Herbert Vabič. V kakšno veselje bi mu bilo braniti, ko bi pred njim stala neprebojna vrsta z Brankom Šarencem, Vojislavom Simeunovićem, ki bi iz obrambe - pa ne le on - zlahka skočil še h klopi za trenerja, Vladimirjem Bolfekom, Josipom Sizgoreom. Dodajte Prosenu v zvezni vrsti klene mestne legende, kot so Zvonko Breber, Herbert Klančnik, Boris Binkovski, pa lahko le sanjamo, koliko golov bi spredaj še zabila Branko Horjak in Mladen Kranjc. Ko bi se s klopi vsula še sveža Milana, Arnejčič in Žurman ... Z osamosvojitvijo Slovenije so prišli novi časi, novi asi, zanje ste oddali še precej več glasov, toda spomin na mojstrovine generacij 1961-1990 ostane za vedno.

Tomislav Prosen: kralj žoge in anekdot
Osebni arhiv Tomislava Prosena

Tava ali Toni? Kdo jih bo dal več?

Večer

​Iz junakov Evrope in serijskih osvajalcev lovorik je sestavljena sodobnejša ekipa najsijajnejših. Več kot 2000 tisoč glasov ste mu namenili. Marcos Tavares je postal kapetan enajsterice, ki je zaznamovala drugih 30 let. Brazilec je s Klitonom Bozgom sestavil napadalni tandem. Uf, koliko golov bi skupaj zabila prvi in tretji strelec v zgodovini kluba ... Pa koliko uporabnih žog bi dobila!

​Eno poletje v Ljudskem vrtu je bilo dovolj, da vas je navdušil. Josip Iličić je zbral največ glasov med igralci v zvezni vrsti, za las pobegnil drugemu kreativcu, ki je prebil mejo 1300, Agimu Ibraimiju. Za ravnotežje med obrambo in napadom skrbita Stipe Balajić in Aleš Mertelj. Jasmin Handanović poveljuje obrambi 1991-2020. Z več kot 1700 glasovi je zaostal le za Tavaresom, na njegovi, vratarski poziciji, pa mu je še najbližje prišel rezerva Marko Simeunović. Če na levi strani zadnje linije kraljuje Amir Karić, so si preostala mesta razdelili kar štoperji. Matjaž Kek in Marko Šuler sta na sredini, Marinko Galić pa na desni strani, kjer je v karieri odigral kar nekaj tekem. Na klopi na svojo priložnost z Mitjo Vilerjem čaka Petar Stojanović.

Marcos Tavares: Brazilec, Mariborčan, rekorder
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta