Za Keka bo tretje mesto slab rezultat

Marko Kovačevič
16.03.2021 19:49
Matjaž Kek bo v prvih dejanjih lova na Katar uporabil podobne adute kot v ligi narodov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po več kot letu dni premora se v izbrano vrsto vrača Luka Zahović. Foto: EPA
EPA

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je sestavil ekipo za začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostil Katar. Slovenijo 24. marca v Ljubljani čaka dvoboj s Hrvaško, nato pa še gostovanji v Rusiji in na Cipru. "Gre za svetovno prvenstvo in jasno je, da se vse misli in vsa pričakovanja sučejo okoli tega, ali se bo Sloveniji ponovno uspelo uvrstiti na veliko tekmovanje. V ligi narodov nam je uspelo ustvariti homogeno jedro igralcev, ki so ob dobrem rezultatu poskrbeli, da lahko z optimizmom pričakujemo začetek kvalifikacij," je pred prvo akcijo v letu 2021 dejal selektor. S pripravami bodo reprezentanti začeli v nedeljo, v polni postavi pa se bodo zbrali v ponedeljek dopoldne.

​Najtežji začetek, a dodaten motiv

Možnost, da bi se naša reprezentanca na veliki turnir prebila po alternativni poti, ki si jo je zagotovila z zmago v svoji skupini lige narodov, je minimalna. Za odpravo suše, ki traja že od leta 2010, bo morala v skupini H, kjer bosta igrali še Slovaška in Malta, končati pri vrhu. "Kot selektor ne morem biti zadovoljen s tretjim ali četrtim mestom. Jasno, Slovenija ni favorit v skupini. Prihajamo iz četrtega bobna. A ta boben je v preteklosti že marsikaj pomenil. Razmišljamo o napredovanju. Začetek bo težek, najtežji mogoč. A je ravno to za nas dodatna spodbuda, dodaten motiv," poudarja Matjaž Kek.

Na seznamu je obdržal večino igralcev, ki so jeseni Slovenijo odpeljali v drugi kakovostni razred novega Uefinega tekmovanja. Poslal je tudi vabila potencialnim rezervam. Vsaj eno najbrž ne bo ostalo zaprto. Ob Benjaminu Verbiču, ki bo marčevski termin izpustil zaradi poškodbe kolena, je pod vprašajem tudi Jaka Bijol. Korošec je v 14-dnevni karanteni zaradi covid pozitivnega primera v ekipi Hannovra, selektor pa čaka, kaj bodo prinesla dodatna testiranja.

​Zahović za raznovrstnost

Prvič po kvalifikacijah za EP je zraven tudi Bojan Jokić. "Bil je z nami, v nekem trenutku je prepustil mesto nekomu, s katerim smo iskali rešitev na levi strani. Bojan v zadnjem času igra tudi kot centralni branilec, Ufa igra s tremi v zadnji liniji - tudi to je eno od naših razmišljanj. Je fant, ki je svoje srce in pripadnost slovenski reprezentanci pokazal že stokrat," je o vrnitvi (nekdanjega) kapetana dejal selektor. Da bi pridobil raznovrstnost pred golom, je na seznam uvrstil napadalca Pogona iz Szczecina Luko Zahovića. Ker Robert Berić še ni začel nove sezone v ZDA, se bodo za minute v konici napada borili še Andraž Šporar, Blaž Kramer in Haris Vučkić. Slednji, najboljši strelec Slovenije v ligi narodov, je v letu 2021 za Real Zaragozo v drugi španski ligi igral le eno minuto.

Ko selektor reprezentance do 21 let Milenko Ačimović na seznam vpoklicanih za domače evropsko prvenstvo ni uvrstil Jana Mlakarja, so se pojavila ugibanja, da bi se napadalec Maribora lahko znašel v članski vrsti. Pa ga Kek ni poklical. "Dogovor s selektorjem mlade reprezentance je bil, da najprej govorimo o tem, kaj je dobro za obe selekciji. Tu so lahko razmišljanja selektorjev različna, interes pa mora biti reprezentančni nogomet. Z objavo spiskov nosimo odgovornost. Prelaganja odgovornosti ne bom komentiral. Moja odločitev je takšna in za njo stojim," je dejal Kek, ki pa ob Janu Oblaku in Vidu Belcu med vratnicama računa tudi na vratarja Olimpije, za katerega na Ačimovićevem seznamu ni bilo prostora.

Komunikacija z Ačimovićem je bila dobra, poudarja selektor članske reprezentance: "Prav je, da so igralci, ki bi lahko bili v kadru A-reprezentance, a ne bi bili v tem trenutku prva izbira, na razpolago selektorju U21. Seveda je izbira njegova. Počakal sem na njegovo razmišljanje. Jasno je, da je A-reprezentanca prioriteta. A poudarjam, da je bila komunikacija dobra, korektna. Takšna, kot je bila tudi s prejšnjim selektorjem. Če v tem primeru ne bomo vsi razmišljali v dobro slovenskega nogometa, nismo na pravem mestu."

​Kamplovo število tekem omejeno

Dva od treh Slovencev, ki so letos dočakali pomlad v ligi prvakov, sta zraven. Ob Oblaku ostaja prvi obraz nogometne Slovenije Josip Iličić. Reprezentančne upokojitve pa ni preklical Kevin Kampl. "Nogometna zveza je bila v kontaktu s klubom in igralcem. Po priporočilih in napotkih zdravnikov je število tekem, ki jih je Kevin sposoben odigrati, zelo omejeno. Kar se vidi tudi v njegovih nastopih za Leipzig. Razumem težavo s poškodbo, vesel sem, da je bila komunikacija na takšni ravni. Kevinu želim predvsem zdravja. Čas bo pokazal, kaj to pomeni za slovensko reprezentanco," je zaključil Matjaž Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta