Za Mariborčane nogomet religija, za Vikinge hobi

Klara Avsec Klara Avsec
06.08.2019 20:09

Norvežani ne vzamejo dopusta in ne kupijo letalske vozovnice, da bi za svoje nogometaše navijali v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malo navijačev Rosenburga bo na Štajerskem, a na severu, na stadionu Lerkendal, bo druga zgodba. 
Epa

Medtem ko vijoličaste navijače trese prva navijaška mrzlica poletja, bo nogometaše Rosenborga na današnji tekmi proti vijoličastim spodbujalo le nekaj več kot 50 navijačev s severa. "A nekaj deset navijačev je v resnici visoka številka za gostujočo tekmo," je zatrdil norveški športni novinar Vegard Bjelland: "Včasih se na tekme zunaj regije odpravi celo samo 15 ali 20 navijačev, čeprav smo na domačem stadionu Lerkendal zelo aktivni, zbere se nas tudi več kot 15 tisoč. Redkokdo pa bo vzel proste dni sredi tedna in kupil drago letalsko vozovnico, da bi podprl svojo ekipo v tujini."
{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/polcajt-5-sprint-na-nordijski-turneji{/soundcloud}
Razlog za majhnost navijaških odprav leži v skandinavski navijaški kulturi, ki je po Bjellandovih opažanjih popolnoma drugačna od slovenske. "Ne gre trditi, da se Norvežani ne zanimajo za šport, a nanj niso posebno nori. V Mariboru je za strastne navijače nogomet bližje načinu življenja, celo religiji. Na Norveškem ga vidimo le kot hobi, in čeprav navijačem pomeni veliko, klub ne postane del naše identitete," je razliko povzel novinar. Po njegovih besedah se Rosenborgovi najbolj strastni navijači po gorečnosti niti ne približajo drugim skupinam. "Norvežani smo že kot narod tišji in mirnejši, kar se seveda odseva v navijaštvu, naj gre za nogomet ali druge športe. Ne poznamo pretepanja in izgredov, kot je to pogosto med podporniki nekaterih tujih klubov. A to še ne pomeni, da ne bodo ustvarili dovolj hrupa v Mariboru, prišli bodo le najbolj navdušeni," je prepričan Bjelland.
Navdušenje spremlja tudi podpornike, ki so ostali na severu. "Tudi zaradi Mariborovega slabega začetka sezone vlada pozitiven občutek. Navijači menijo, da možnosti za zmago obstajajo, a se nimajo za absolutne favorite," je dejal Bjelland. In dodal, da so po menjavi trenerja Rosenborga in slabem startu v sezono nezadovoljni le še v manjšini, njihova sezona se izboljšuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta