Začetek kvalifikacij za SP: Kdo bo tresel proti Hrvatom?

Marko Kovačevič
16.03.2021 06:25
Selektor Matjaž Kek bo danes objavil seznam reprezentantov za tekme proti Hrvaški, Rusiji in Cipru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborčana danes čaka prvo uradno dejanje v lovu na Katar. 
EPA

S kakšno zasedbo bo slovenska nogometna reprezentanca krenila v kvalifikacije za svetovno prvenstvo? Selektor Matjaž Kek bo danes objavil seznam vpoklicanih za dvoboje proti Hrvaški (24. marca v Ljubljani), Rusiji (27. marca v Sočiju) in Cipru (30. marca v Nikoziji).

Po reprezentančni upokojitvi Samirja Handanovića, ki se z Interjem vse bolj približuje naslovu italijanskega prvaka - po šestih zaporednih zmagah ima pred mestnim tekmecem Milanom na vrhu lestvice že devet točk prednosti -, je mesto prvega vratarja rezervirano za Jana Oblaka. Tudi Škofjeločan je blizu trofeji. Čeprav brez spodrsljajev, kot je bil sobotni remi proti petnajstemu Getafeju, ni šlo, je njegov Atletico na vrhu španske la lige, pred mestnim tekmecem Realom ima šest točk prednosti. Oblak je v tej sezoni 15-krat zaklenil vrata atletov, na 13 tekmah v la ligi v letu 2021 mu je to uspelo trikrat.

Reuters

Tudi Blažič in Bajrić blizu naslova

Kdo bo igral pred Oblakom? V ligi narodov sta se kot udaren štoperski par izkazala Miha Mevlja in Miha Blažič. Prvi se s Sočijem v Rusiji bori za mesta v evropskih pokalih, drugi si je s Ferencvarošem na Madžarskem nabral že 13 točk prednosti pred prvim zasledovalcem. Naslovu na Slovaškem se približuje tudi Kenan Bajrić, ki ga trener Darko Milanič redno postavlja v obrambno linijo Slovana. Forma standardnega člana obrambe v kvalifikacijah za EP Aljaža Strune, ki ga v ligi narodov ni bilo zraven zaradi v koronadobi prekompliciranih potovanj iz ZDA, je uganka. Pirančan je pozimi iz Houstona prestopil v Montreal, a bo na debi za novi klub moral počakati do aprila, ko se začne nova sezona v ligi MLS. Čeprav se v zadnjem času pogosto seli v zvezno vrsto, lahko v obrambi igra Jon Gorenc Stanković. Član Sturma redno igra v avstrijski bundesligi, v soboto je v sodniškem podaljšku celo zadel z zmago Gradčanov proti dunajski Austrii z 2:1.

Epa

Na desni strani obrambe je Kek tako v kvalifikacijah za EP kot v ligi narodov najbolj zaupal Petru Stojanoviću. Nekdanji član Maribora je izgubil položaj prvokategornika v zagrebškem Dinamu. V šestnajstini finala evropske lige ni igral, na klopi je obsedel tudi na prvi tekmi osmine finala proti Tottenhamu v Londonu, je pa dokaj redno v pogonu v hrvaški ligi. Nejc Skubic v Konyasporju igra redno. Morda je to še premila beseda. Na 27 tekmah v turški ligi ni izpustil niti ene minute. Podobno je z levim bočnim branilcem Juretom Balkovcem. Član Karagümrüka, osme ekipe turške lige, je imel na zadnjih 20 tekmah kar 19-krat polno minutažo.

Bijol v karanteno, osem minut Krhina

Kak vprašaj več se postavlja v zvezni vrsti. Mesto ob Jasminu Kurtiću se je izpraznilo, saj je za marčevski termin bržkone izgubljen Jaka Bijol. V soboto se je moral s soigralci, trenerji in ostalim osebjem iz Hannovra preseliti v 14-dnevno domačo karanteno zaradi covid pozitivnega primera v moštvu. Do dvoboja Slovenije in Hrvaške se ta še ne bo končala. V ligi narodov je Korošca že solidno zamenjal Amedej Vetrih, ki v Turčiji redno igra za Gaziantep. Izkušnje z bolj defenzivnim položajem kot v reprezentanci v švicarskem Luganu nabira Sandi Lovrić, jesensko formo je obdržal Murin Nino Kouter. Ko se je zadnjič oglasil na to temo, je Kevin Kampl za nemške medije potrdil, da je reprezentančna zgodba zanj končana, osem minut, ki jih je v drugi španski ligi dobil po februarski selitvi v Castellon, pa je najbrž premalo, da bi se na seznamu znašel Rene Krhin.

Robert Balen

Kek ne bo brez skrbi v napadalnem delu ekipe, kjer bo kljub občasnim kratkim stikom s trenerjem v Atalanti Gianom Pierom Gasperinijem niti povezoval Josip Iličić. Na bolniški je Benjamin Verbič. Vojničan zaradi poškodbe kolena letos še ni igral. Reden član prve enajsterice je v Genoi Miha Zajc, ki pa je svojo statistiko na 21 tekmah v serie A oplemenitil le z enim golom. Bolje gre Damjanu Boharju. Po jesenski selitvi je dosegel šest golov v hrvaški ligi in je za Argentincem Ramonom Mierezom, s 17 goli trenutnim strelskim kraljem lige, drugi strelec vročega Osijeka.

Poljaki dali Zahovića na Kekov seznam

Tudi v konici napada ne cvetijo rože. Izven forme je Haris Vučkić. Najboljši strelec Slovenije v ligi narodov je v novem letu za Real Zaragozo odigral le minuto v drugi španski ligi. En gol je za Brago, kamor ga je na posojo poslal Sporting, na petih tekmah dosegel Andraž Šporar. V solidni formi je Tim Matavž, ki je s sedmimi goli najboljši strelec Al Wahde v Združenih arabskih emiratih. Če bi štela jesenska forma, bi moral biti zraven Robert Berić, a Krčan je že od novembra, ko se je končal redni del prejšnje sezone v ameriški MLS, brez tekem.

Profimedia

Morda se rešitev najde na Poljskem. Pogon Szczecin je kar sam objavil, da je Luka Zahović na širšem Kekovem seznamu. Nekdanji član Maribora v Szczecinu igra redno, ni pa še našel prave strelske forme, oba gola je dosegel v jesenskem delu sezone. Bolj vroč je v slovenski ligi Jan Mlakar. Je Milenko Ačimović s tem, ko napadalca vijoličastih ni uvrstil v selekcijo za EP do 21 let, pomagal Keku?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta