Zadnji krog, da te kap: brez Maribora ni drame ...

Borut Planinšič ml.
22.07.2020 07:00

... je veljalo doslej, v najbolj šokantnih končnicah nogometne sezone so bili vijoličasti vedno zraven

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnji krog sezone 2000/01: Stipe Balajić je ustavil zmaja Ermina Rakovića.
Robert Balen

Trikrat doslej je zadnji krog državnega prvenstva v nogometu dal medsebojni spopad kandidatov za prvaka. In enkrat samkrat je klub, ki je v zadnji krog pridrvel kot prvouvrščeni, trofejo zapravil čisto na koncu. Nikoli poprej v teh šokantnih končnicah ni bilo zraven Celjanov, oni so svojo največjo dramo imeli leta 2003 v predzadnjem krogu, ko bi postali prvaki, če bi v Ljudskem vrtu zdržali še štiri minute. Je pa bil vsakič v središču NK Maribor ...

Injekciji za junaka Keka
Točka prednosti za Maribor, v Ljudskem vrtu pa Gorica, preveč prestrašena za zasuk. Začetni udarec je 13. junija 1999 izvedel posebni gost Zlatko Zahovič, ogrel že tako ali tako vročih 8000 navijačev. Vse to je bilo preveč za Primorce, padli so brez izstreljenega naboja. Prvi gol za zmago z 2:0 in tretji naslov zapored jim je zabil Dalibor Filipović, drugega Kliton Bozgo. Junak tekme pa - Matjaž Kek. Pri 37 letih je bil, čeprav je v koleno dobil dve injekciji, da je sploh lahko igral, najboljši na igrišču. Spet. Zadnjič. Končal je kariero nogometaša in šel za pomočnika trenerju Bojanu Prašnikarju.

Zelene kepe prvakom
Za Bežigrad, po peti naslov v nizu, se je Maribor 27. maja 2001 pripeljal z dvema točkama naskoka. S taktičnim mojstrom Ivom Šuškom, ki je prelisičil trenerja Ljubljančanov Bojana Prašnikarja, in z 2000 navijači. Aduta Olimpije Sebastjan Cimerotić in Ermin Raković sta se gnala za nujnim zadetkom, a padel je na drugi strani, v 69. minuti ga je dal Barnabas Sztipanovics. Cime je vrnil za 1:1, za osem minut zmajevskega upanja. Zaman. Kakšnih 7000 poparjenih domačih navijačev je s kartoni, zmečkanimi v zelene kepe, ki so jih prej imeli za kuliso, ciljalo prvake, ko so dvignili pokal.

Deja vu Elvisa in Željka
V dresu Primorja sta bila 5. maja 2002 v Ljudskem vrtu dva, ki sta tri leta prej na odločilni tekmi pogrnila z Gorico, Elvis Ribarič in Željko Mitraković. Ob treh točkah mariborske prednosti so gostje potrebovali zmago, če bi zmagali z 1:0, bi šlo prvenstvo celo v dodatni tekmi. Toda izgubili so z 0:3, pred 9000 navijači so jim gole nasuli Damir Pekić, Dejan Djuranović in Barnabas Sztipanovics. V praznovanju šestega zaporednega naslova je predsednik vijoličastih Jože Jagodnik na daljavo zbadal Rudija Zavrla, ker ga kot predsednika NZS ni bilo v Maribor, in v povračilo zavrnil vabilo zveze, da v njeni delegaciji odpotuje na SP.

Smo prvi? Še drugi nismo

Zadnji krog sezone 2003/04: Matjaž Kek je na Fazaneriji pobiral razočarane Mariborčane.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta