1950 let bogate zgodovine Ptuja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.08.2019 00:07

Nuška Gajšek, županja Ptuja, ki letos zaznamuje 1950 let prve pisne omembe: "Potrebujemo ceste, potrebujemo drevesa, a najbolj potrebujemo drug drugega."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost ob prazniku MO Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe mesta.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju je sinoči potekala osrednja prireditev ob prazniku Mestne občine Ptuj, s katero so organizatorji letos obeležili tudi 1950-letnico prve pisne omembe Ptuja Poetovio 69 – Ptuj 2019.
Županja Nuška Gajšek, je v svojem slavnostnem nagovoru številne someščane spomnila, da mesto piše že 1950 let dolgo in bogato zgodovino: "Vsem vam in nam gre to leto naziv častnega občana. Tod živijo izjemni, kreativni, delovni, ustvarjalni ljudje in kultura je srčika našega mesta. Potrebujemo ceste, potrebujemo drevesa in vse kar terja razvoj, a najbolj potrebujemo drug drugega. Da je to res, nam je pokazala narava. Letos že večkrat."
Režijo osrednje slavnostne prireditve je prevzela režiserka Branka Bezeljak, ki se je podpisala tudi pod scenarij in organizacijo. Kulturno umetniški program so zaznamovali številni znani Ptujčani, ki jih njihove ustvarjalne poti, pa naj so te povezane z besedo, glasbo, igro, plesom, likovno in še kakšna umetnostjo, vodile v svet, a se radi vračajo v svoje mesto. Tako je Žan Tetičkovič, tolkalist, producent, teoretik, skladatelj in dobitnik več nagrad, na slavnosti dirigiral krstni izvedbi svojega Koncerta za godalni orkester št. 1, 2019 v izvedbi Godalnega sestava Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Likovno, gledališko, arheološko instalacijo so pripravili Dušan Fišer, Jernej Forbici, Zvezdana Mlakar, Tadej Toš, Aleš Šteger, Ivan Mijačević, Aleš Zorec, Boris Farič, Tomaž Bezjak, Mihael Roškar, Andrej Gabron, Mojca Prigl, Teater III, združeni pevci ptujskih zborov, Pihalni orkester Ptuj, otroci Vrtca Ptuj in PeTV. Kot strokovni sodelavci pomagali sodelavci Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in Marija Hernja Masten. Na Ptuju se bo praznični konec tedna odvrtel v številnih prireditvah. Že takoj po osrednji slovesnosti so oživele ptujske ulice v ritmih ptujske poletne noči, ki bo v mesto vabila še danes, v soboto. Med tradicionalnimi prazničnimi dogajanji pa ne gre pozabiti na rancarijo, pohod na Grajenščak in na Dolgi kamen, najvišji vrh Ptuja. Vabijo organizatorji ptujskega padalskega pokala, ogledati si velja ribiško tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo, se udeležiti slovesnosti ob Lackovem spomeniku v Parku spominov, ali si ogledati golf turnir in radioamaterski tabor s tekmovanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta