62. Kurentovanje: Ptujčani v duhu tradicije v mestu tudi letos pozdravili tradicionalne pustne like

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.02.2022 16:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj so na prvi dan Kurentovanja tradicionalno obiskali etnografski pustni liki 
Hojka Berlič

Danes se je na Ptuju s simbolično predajo ključa mesta in s tem mestne oblasti v pustnemu času 18. princu ptujskega karnevala vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu začelo že 62. Kurentovanje. Simbolni začetek osrednjega pustnega dogajanja se je sicer tudi letos odvil zgolj na spletu. "Ta izjemno znamenita pustna kulturna dediščina, na čelu s kurentom, je zakoreninjena v ljudeh. Tako, da sem, četudi ne bo organiziranih štirih mednarodnih povork, karnevalske dvorane ter drugih kulturnih in ostalih dogodkov, prepričan, da bodo ljudje prišli v mesto. Sploh sedaj, ko na moči izgublja pandemija in se s tem tudi nekoliko rahljajo ukrepi," je dejal predsednik Kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest (FECC) Branko Brumen.

V mesto so se podali številni Ptujčani in prebivalci okoliških krajev.
Hojka Berlič
Oblast v mestu je danes prevzel 18. princ ptujskega karnevala vitez Hinko Sodinski plemeniti Gall
Hojka Berlič

To so prebivalci Ptuja in okolice sicer potrdili že danes dopoldne, saj so se v času, ko je tradicionalno potekala mednarodna otvoritvena povorka s prikazi etnografskih likov, v precejšnjem številu odpravili v mesto, kjer so imeli možnost občudovati nekaj skupin likov s Ptuja in okolice, med katerimi seveda prav posebno mesto zasedajo kurenti in koranti. "Za to, da se tudi danes podamo v mesto, smo se odločili predvsem zaradi tradicije. Iz spoštovanja do naših prednikov, ki so, ne glede na to, kakšni časi so bili, vedno naredili obhode," je, preden se je njihova skupina kurentov podala po ptujskih ulicah, povedal Iztok Kovačec, vodja Etnografskega društva Zvonec iz Ptuja.

Hojka Berlič
Na nedeljski mednarodni karnevalski povorki pričakujejo okoli 2500 udeležencev.
Hojka Berlič

Organizatorji Kurentovanja so sicer poleg spletnega programa letos za obiskovalce pripravili med drugim pustna  turistična vodenja po mestu, otroci se lahko udeležijo Ptujske ustvarjalnice, v sklopu katere ustvarjajo tradicionalne pustne like, ki so vsako leto zastopani v povorki. Zaključili so že z izborom naj pustnega krofa, še do 29. februarja poteka tudi izbor najlepše pustne okrasitve. Kurentovanju se je tudi letos pridružila ekipa festivala Art Stays, ki je ponovno organizirala mednarodni slikarski ex-tempore. V sodelovanju z Mestnim kinom Ptuj in Televizijo Maribor pa bodo v ptujskem kinu predstavili film Čas kurentov, ki so ga sicer premierno predvajali ob 60. Kurentovanju, ki ju bo sledil pogovor z ustvarjalko in  glavnim protagonistom filma.

Na nedeljski mednarodni karnevalski povorki pričakujejo okoli 2500 udeležencev. 
Hojka Berlič

Ptujčane in prebivalce okoliških krajev pa bodo vse do pustnega torka s svojimi prihodi zagotovo še velikokrat razveseljevali tudi številni tradicionalni pustni liki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta