Art kamp: Otroci ustvarjajo, starši na ležalniku berejo knjige

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.07.2020 16:20

Poletno dogajanje v mariborskem Mestnem parku se je začelo s tem koncem tedna, vrhunec pa bo doživelo 21. avgusta, ko se bodo na več lokacijah v parku zvrstili številni dogodki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

"Mami, a prebereva eno knjigo?" je svetlolas kratkohlačnik nagovoril svojo mamico pred stojnico, na kateri je k branju vabila otroška literatura. Mamica, ki je razigranemu otroku komaj sledila, je pokimala. Gotovo jo je misel na prebiranje knjige na udobnem ležalniku v senci dreves Mestnega parka v poznem sončnem dopoldnevu razveselila. In že sta stikala za knjigami, naloženimi v zabojnikih, na mizi in stojalih, ter jo kaj hitro tudi našla. "Pika Nogavička, mami, tole zgodbico pa mi že lep čas nisi brala," se je živahni fantič veselil Pikinih dogodivščin. Bralcev je bilo to soboto ob glasbenem paviljonu v Mestnem parku kar nekaj. Upoštevajoč varnostno razdaljo, ki jo narekuje čas, v katerem živimo, so posedali vsak na svojem ležalniku, bodisi s knjigo v rokah bodisi opazujoč poskakovanje in poplesavanje otrok, s katerimi se je vrtela znana plesalka in koreografinja Mojca Kasjak, ena od koordinatork Poletnega Art kampa, priljubljenega mestnega dogajanja, ki je ta konec tedna prišel na svoje zdaj že tradicionalno mesto, v Mestni park, in bo tam vse do 16. avgusta. Vsako soboto in nedeljo bodo obiskovalci med 9. in 20. uro uživali na plesnih delavnicah, ob predstavah za otroke, poslušanju pravljic ter v igralnih, bralnih in gibalnih aktivnostih. Čez teden pa bo prav tako ob glasbenem paviljonu mogoče uživati na največji bralni plaži v Mariboru, kjer se bodo ob večerih, vsak dan ob 19.45, pod milim nebom brale najlepše pravljice.

Radi bi bili primer dobre varne prakse

"Komaj smo čakali na Art kamp," je bila navdušena nad začetkom poletja v Mestnem parku skupina prijateljev, osnovnošolcev, ki jih v jeseni čaka novo poglavje v življenju - srednja šola. "V parku radi preživljamo proste trenutke, smo pač mestni otroci. Ko pa se kaj zanimivega dogaja, kot je denimo Art kamp, preprosto ne smemo manjkati," je povedal največji med njimi, Jakob. Njegov prijatelj Miha pa se je že zapletel v debato o najljubšemu raperju v Sloveniji z mentorico Nevo, ki je vabila otroke k ustvarjanju v scenski delavnici. "A poznaš tisti njegov hit ... joj, kako že gre?" je na glas razmišljal dolgolasec, moderatorka pa je, potem ko je prepoznala skladbo, pokazala, da obvlada tudi raperski ples. In zadovoljstvo je bilo obojestransko.

V soboto, prvi dan Art kampa, so na svoj račun prišli malčki. Na kreativnih delavnicah na prostem je bilo neverjetno zabavno.
Tadej Regent

Branje je potovanje

"Mestni park je že sam po sebi dovolj varno mesto, kjer je dovolj prostora, da aktivnosti potekajo na varni razdalji in da vsak zase najde kotiček, kjer se dobro počuti," je mnenja Urška Košica. O številkah sodelujočih v Poletnem Art kampu pa je povedala: "Petnajst mentorjev koordinatorjev prihaja iz Narodnega doma, osem stalnih prostovoljcev pa z Zavoda Mars Maribor, ki skrbi za bralno plažo. Slednjih bo na velikem dogodku Art kampa, ki bo 21. avgusta, s še bolj pestrim dogajanjem na promenadi in drugih lokacijah po parku, vsaj še enkrat več." Da bo bralna plaža, ki bo Mariborčane k branju vabila vsak delovni dan, pritegnila pozornost številnih ljubiteljev knjig in tudi tistih, ki so na knjige zaradi pomanjkanja časa že malo pozabili, je prepričana Vojka Miklavc, vodja čitalnice v Mestnem parku, ki o sebi pravi, da je že od nekdaj strastna ljubiteljica knjig. Ker mnogi zaradi koronavirusa letos ne bodo potovali, je odlična nadomestitev za to potovanje s knjigami: "Branje je potovanje. Popelje te v daljave, pomaga ti odkrivati neznane kotičke in poskrbi, da ti nikoli ni dolgčas."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta