Brat in sestra o jadranju od Piranskega zaliva do Dubrovnika: "Ves čas sva bila mokra"

Tomaž Ajd
20.06.2021 05:00
Slovenskobistričana, brat in sestra Uroš Kraševac in Maruša Močnik, sta pred kratkim postavila Guinnessov rekord. Z jadrnico brez kabine sta v dobrih 80 urah prejadrala 360 navtičnih milj od Piranskega zaliva do Dubrovnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brat in sestra med preizkušnjo Foto: Layline.si
Layline.si

Z njima je sodelovala širša ekipa prijateljev in znancev ter poskrbela tudi za medijsko podporo projektu. V sodelovanju z Zavodom za šport Slovenska Bistrica so v bistriškem športnem parku pripravili sprejem za rekorderja in na njem je bila na ogled tudi njuna jadrnica Narvala.

Maruša Močnik in Uroš Kraševac pred jadrnico Foto: Aleš Kolar
Aleš Kolar

"Idejo smo dobili od podjetja Seascape, ki je želelo projekt najprej izvesti z Ivico Kostelićem. To se ni izšlo, zato so med epidemijo nujno potrebovali PR-material, da se nekaj dogaja. Ker sem dovolj neumen, sem idejo sprejel," je dejal Kraševac. "S sabo sva vzela veliko hrane. Rekla sva, da je imava raje preveč in sva normalne volje, kot da sva lačna in se skregava. Ker sva morala tri dni sedeti v barki, sva se odločila, da bova pred začetkom malo na vodi," še o pripravah na podvig pravi Kraševac. Maruša je takoj podprla bratovo idejo: "Mogoče bi bilo smiselno, da bi prej vsaj malo pomislila, toda na koncu se je izkazalo za dobro idejo. Nisem preveč razmišljala, je pa res, da sem najprej mislila, da se dela norca."

Jasno je, da ni bilo lahko preživeti tri dni na tako majhni jadrnici. "Najtežje je bilo to, da sva bila skoraj ves čas mokra. Zalivalo naju je malo bolj, kot sva pričakovala. Vse je bilo mokro, vsa oblačila in vsa oprema. Za kakšno uro nama jo je uspelo posušiti, že ob naslednjem vetru pa je bilo znova vse mokro. Toda to spada k jadranju, zdaj ko je mimo, se nama ne zdi več tako grozno," pojasnjuje Maruša Močnik.

Preizkušnja je tudi del Uroševih priprav za uvrstitev na Mini Transat. To je prestižni dogodek, za katerega porabijo izbrani jadralci veliko energije, časa in denarja. Z zgolj 6,5 metra dolgo barko razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, prečkajo Atlantik na več kot 4000 navtičnih milj dolgi atraktivni in pustolovski regati. "Vsekakor je lažje, če začneš z nekaj prepoznavnosti. Za letošnji Mini Transat, ki bo septembra, nisem imel možnosti, da bi se nanj kvalificiral. Čas bomo izkoristili za nakup rabljene barke, naslednje leto pa se bom udeležil kvalifikacij za regato Mini Transat 2023. Ne vidim razloga, da ne bi bili uspešni," smelo napoveduje Kraševac.

Layline.si

Za presenečenje na sprejemu je poskrbela sestra jadralcev Urša Križanec in zapela uradno himno podiranja Guinnessovega rekorda, z naslovom Jambor stoji. Junaka je pozdravil tudi Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica, in poudaril je, da je Slovenska Bistrica Slovenija v malem, saj ima odslej tudi pomorščaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta