Brezposelni mladi v Podravju plačujejo najvišjo ceno epidemije covida-19

Hojka Berlič
23.01.2021 06:14
Na Ptujsko-Ormoškem med brezposelnimi dobra četrtina mladih. Pogodbe za določen čas se iztečejo, novih priložnosti zanje pa je v kriznih časih malo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ novih brezposelnih je iz panog gostinstva, turizma in osebnih storitev.
Hojka Berlič

Ob koncu decembra je bilo v Sloveniji registriranih 87.283 brezposelnih oseb, kar je za 15,9 odstotka več kot decembra leta 2019. Območna služba (OS) Murska Sobota je edina območna služba republiškega zavoda za zaposlovanje, ki je decembra beležila manj brezposelnih kot pred enim letom, in sicer tri odstotke. V vseh ostalih območnih službah se je brezposelnost na letni ravni povečala, najbolj, za 28,6 odstotka, v OS Koper, s 27,6 odstotka sledi območna služba Ptuj, ki obsega urada za delo Ptuj in Ormož.

"Število brezposelnih v evidenci OS Ptuj se je v celem letu 2020 povečalo za 760 oseb. Najvišji porast smo zabeležili v aprilu in maju 2020, ko se je na novo prijavilo skoraj tisoč oseb, odjav, se pravi zaposlitev, pa je bilo zelo malo. Manj kot 350 v obeh mesecih skupaj. Običajno sta ravno april in maj zelo močna meseca pri zaposlovanju, ko beležimo čez 350 zaposlitev vsak mesec, prilivi pa so navadno v teh mesecih nizki, pod 250 oseb. A lansko leto je bilo resnično posebno. Največ novoprijavljenih je bilo iz panog gostinstva, turizma, osebnih storitev ter predelovalne industrije in transporta oseb," trende pojasnjuje Tomaž Žirovnik, vodja OS Ptuj Zavoda RS za zaposlovanje.

Največji delež v državi

Stopnja registrirane brezposelnosti je v Sloveniji novembra znašala 8,6 odstotka, na območju OS Ptuj le nekaj več - 8,9 odstotka, kar je za dva odstotka več kot novembra 2019. Ob tem pa v oči bode predvsem izjemno visok delež mladih. Po podatkih OS Ptuj je bila namreč decembra med brezposelnimi kar dobra četrtina (25,7 odstotka) mladih do 29. leta starosti. To je najvišji delež v državi. V celotni Sloveniji je bilo sicer med brezposelnimi 21 odstotkov mladih.

Največ novih brezposelnih je iz panog gostinstva, turizma in osebnih storitev.
Hojka Berlič

Med njimi je tudi Urška Popošek iz Zabovcev, diplomirana organizatorka turizma, ki je študij zaključila v letu 2019 in se odločila, da si po šolanju vzame pol leta časa, da ugotovi, na katerem področju si pravzaprav želi delati. Kot pravi, je bila prepričana, da - glede na smer študija - večjih težav pri iskanju zaposlitve ne bo imela. Udeleževala se je različnih delavnic in sejmov v organizaciji zavoda za zaposlovanje. Potem pa se je začelo: "Nisem dobivala odgovorov na poslane prošnje, nato sem začela pisati ponudbe. Prej je bil turizem panoga, za katero je veljalo, da je večna. Zdaj pa je prišlo do situacije, ko je vse skupaj pod vprašajem. Turizem bo potreboval kar nekaj časa, da se pobere. Tako da so trenutne razmere z epidemijo mene osebno še bolj potisnile v brezposelnost. Zaposlitev bi morala iskati na drugih področjih." Popoškova je zato zelo vesela, da se prav te dni pripravljala na razgovor pri morebitnem delodajalcu s področja turizma. "Očitno upajo, da se bodo razmere še letos obrnile na bolje," pravi.

Težavo pri zaposlovanju mladih vidi med drugim v strahu delodajalcev pred neizkušenostjo, sploh tistih, ki iščejo prvo zaposlitev, tako kot sama. Na Ptujskem, še dodaja, pa so priložnosti za zaposlitev na splošno omejene. Ob tem je sicer prepričana, da kraj zaposlitve pri mladih, ki še nimajo družine, nima velikega pomena.

Malo novih možnosti

Poglaviten razlog za velik odstotek mladih med brezposelnimi tudi Žirovnik vidi v zmanjšani gospodarski aktivnosti, saj je zaradi ukrepov za omejevanje širjenja okužb veliko gospodarskih družb zmanjševalo število zaposlenih, nekaj manjše pa je bilo tudi zanimanje delodajalcev za zaposlovanje novih delavcev. "Predvsem mladi pa so tista kategorija iskalcev na trgu dela, ki plačuje najvišjo ceno tovrstnih nihanj. Mladi so običajno tisti, ki so zaposleni za določen čas in se jim v kriznih razmerah iztečejo pogodbe o zaposlitvi, novih zaposlitvenih možnosti pa je zelo malo. K temu je treba dodati še priliv oktobra in novembra, ko se v evidenco brezposelnih prijavi veliko število mladih, ki zaključijo izobraževanje oziroma se jim izteče status dijaka, študenta. Ob koncu leta 2020 pa je bilo možnosti za zaposlovanje mladih zelo malo." Lani decembra so tako na območju OS Ptuj zabeležili 20,6 odstotka manj prostih delovnih mest kot v istem obdobju leta 2019.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta