Čebelarsko društvo Slivnica: Nagradili so prizadevne čebelarje

ŠTR
20.09.2020 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv ČD Slivnica

Tudi v Čebelarskem društvu Slivnica so bili letos primorani delo prilagoditi epidemiološkim razmeram. A tudi letos so, kakor pretekla leta, zgodaj poleti pripravili dan odprtih vrat, na katerem se predstavijo javnosti. Na ogled je bil dom čebelarjev, v katerem je lepo urejen čebelnjak nov prostor in učilnica za stalno strokovno izpopolnjevanje čebelarjev in mladih, vključenih v čebelarski krožek na Osnovni šoli Franca Lešnika - Vuka Slivnica. Program sta ob ponudbi izdelkov in pripomočkov obogatila mlada glasbenika Tobija Jakolič in Matija Leva.

Herman Jakolič (levo) je prejel najvišje čebelarsko priznanje.
Arhiv ČD Slivnica


Predsednik društva Lojze Lipnik je predstavil delo, dosežke društva in posameznih čebelarjev. Ob strokovnem čebelarskem delu društvo organizira likovno kolonijo, razstavo likovnih del in skrbi za družabnost. Najbolj prizadevnim članom so za dosežke podelili odlikovanja. Odlikovanje Antona Janše I. stopnje, ki je najvišje odlikovanje Čebelarske zveze Slovenije, je dobil Herman Jakolič, dolgoletni delavni in uspešni čebelar. Čebelje družine ima že od leta 1975. Prej član ČD Rače je leta 2012 sodeloval pri ustanovitvi ČD Slivnica, kjer je ves čas zelo dejaven. Posebej se ukvarja s pašnim redom in si prizadeva, da bi ga v čebelarstvu bolj upoštevali. Odličja Antona Janše III. stopnje so podelili članom društva, ki so svojim delom pomembno prispevali k uspešnemu čebelarjenju oziroma k delovanju društva, to so Sebastijan Kapel, Martin Kramar, Marko Soršak in Samo Uranjek.


​Ostali člani so prejeli društvena priznanja, odlikovanja Janka Pislaka, vsi bronasta. Lojze Lipnik, soustanovitelj, predsednik ČD Slivnica, ki zelo uspešno čebelari v svojem čebelnjaku v Radizelu, je prejel odlikovanje za razvoj društva v osmih letih obstoja. V tem času so zgradili društveni dom, bogat učni čebelnjak, uredili čebelarsko učno pot in grede z medovitimi rastlinami. Tudi Jože Žuraj, član upravnega odbora, večletni uspešni čebelar, je prispeval k razvoju društva pa Zvonko Pušnik, član upravnega odbora društva, prizadevni tajnik, ki je sodeloval pri mnogih delovnih akcijah. Anton Obreht je član od ustanovitve, veliko je prispeval, da je društvo dobilo zemljišče ob šolskem dvorišču. V času ravnateljevanja šoli je krepil sodelovanje šole in vrtca z društvom, širil interes za čebelarstvo.

Bronasto društveno priznanje je dobil še Robert Bali, doktor veterine, ki v Čebelarstvu Pislak Bali v Apačah na Dravskem polju nadaljuje delo čebelarskega mojstra Janka Pislaka. S ČD Slivnica že dolgo sodeluje in s svojim dragocenim, bogatim znanjem svetuje čebelarjem, kako naj sami uspešno čebelarijo, skrbijo za zdravje čebel. "S svojimi nasveti in sodelovanjem veliko prispeva k uspešnemu čebelarjenju naših čebelark in čebelarjev in k uspešnemu delu našega društva," pravijo v društvu. Po sklenjenem programu prireditve so se udeleženci še nekaj časa družili in si v sproščenih pogovorih izmenjali nove čebelarske izkušnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta