Center starejših občanov Ormož: Cepljenih že 90 odstotkov stanovalcev

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
14.01.2021 05:45
V ormoškem centru starejših občanov, ki ima svojo enoto tudi v Svetem Tomažu, so v prvem valu ohranili dom brez okužb, največ v enem dnevu (25) so jih imeli konec novembra. Zaradi kadrovske podhranjenosti so zaposleni s svojimi močmi že na robu zmogljivosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijake in študente so povabili na delo v Center starejših občanov Ormož.
Darja Lukman Žunec
V Centru starejših občanov Ormož je še 16 okuženih.  
Darja Lukman Žunec

Po zadnjih podatkih imajo v Centru starejših občanov (CSO) v Ormožu aktivno okuženih s covidom osem stanovalcev in prav toliko zaposlenih. Skupno jih v centru, ki ima ob ormoški enoto še v Svetem Tomažu, biva 168, zanje skrbi 138 zaposlenih ob pomoči pripravnikov in zaposlenih preko javnih del. Direktorica doma Janja Jurkovič: "Imamo sivo in rdečo cono. Ozdraveli stanovalci se kar se da hitro selijo v svoje sobe, a kljub temu ostaja siva cona zaradi tistih, ki virusa še niso preboleli. V njej uporabljamo posebno zaščitno opremo in omejeno je prehajanje med oddelki. V rdeči coni so zaposleni oblečeni v skafandre in pri vhodu in izhodu veljajo stroga pravila. Zaposleni ne prehajajo med posameznimi etažami, prav tako stanovalcem obroke prinesemo v sobe." Vsakemu stanovalcu individualno zagotovijo fizioterapijo in delovno terapijo. Nadvse pomembno pa je, da hodijo z varovanci na sprehode v manjših skupinah. Čas okužbe zahteva veliko samodiscipline in prilagoditev stanovalcev. Jurkovičeva poudarja, da je treba stanovalce razumeti, saj je "zanje to zelo težko obdobje, ker jim je odvzeto marsikaj".

Spomladi brez okužbe

V domu so ponosni, da so spomladanski del epidemije preživeli brez okužb. Direktorica: "Tako zaposleni kot stanovalci smo se držali ukrepov in vsega, kar so nam priporočili pristojni. Vendar je treba priznati, da je za dobro stanje v prvem valu zaslužno tudi okolje, saj je bilo na tem območju izredno malo okužb." Vsakodnevno spremljanje aktualnega stanja, spreminjanje navodil in uvajanje ukrepov in omejitev so stalnica že od marca, a vendar si, pravi Jurkovičeva, dokler ni prve okužbe in so vsi krizni načrti samo na papirju, niti ne predstavljajo, kaj pomeni širjenje virusa in kako najti rešitev. V jesenskem valu epidemije se okužbi niso mogli izogniti. V enoti Sveti Tomaž se je prva pojavila konec oktobra, ob vsakem testiranju so odkrili še kakšno in stanovalce premeščali v rdečo cono v prostorih Psihiatrične bolnišnice Ormož. V CSO so uredili sivo območje tako, da so okužbe omejili na etažo pritličja. V matični enoti v Ormožu je, se spominja direktorica, okužba prišla po tiho, asimptomatsko: "Ob prvem primeru smo testirali po etažah in kmalu ugotovili, da je okužba v določenih delih zgradbe razširjena, zato smo rdečo cono v etaži kleti kmalu razširili še na del pritličja." Stanovalci so okužbo prebolevali zelo različno, a jih je večina imela blažje simptome, le manjše število so jih prepeljali v bolnišnico. Največ potrjenih okužb v enem dnevu pa so imeli 23. novembra, ko jih je bilo 25. Jurkovičeva: "Izkazalo se je, da se okužba v večposteljnih sobah razširi na vse stanovalce, zato jih nismo preseljevali. Težko je organizirati sivo in rdečo cono znotraj ene zgradbe, saj preseljevanje pomeni širjenje okužbe, ker so denimo stanovalci z negativnim izidom s ponedeljka lahko imeli potrjeno okužbo že ob odvzemu brisa v četrtek."

Upajo na posluh odgovornih

​Podobno kot drugi domovi po državi se ubadajo predvsem s pomanjkanjem kadra in primerno organizacijo dela. Prilagojena je že od marca, ko so zaprli dom za obiske, prešli na dvanajsturni delovnik in ukinili skupne obroke v jedilnici, organizirali delovno terapijo po oddelkih, prilagodili fizioterapevtske obravnave in dnevne aktivnosti, jih spet sproščali in ponovno omejevali z novembrom, ko so morali omejiti tudi prehajanje stanovalcev iz sob.

Center starejših občanov Ormož 
Darja Lukman Žunec

"Vsi zaposleni, ki vsakodnevno odidejo domov, se trudijo prilagoditi tudi svoje zasebno življenje, da bi se izognili vnosu okužbe. Kljub dodatnemu zaposlovanju, ki ga sofinancira država, je novi kader treba uvesti v delo, ga naučiti varne uporabe opreme, kar seveda zahteva določen čas," poudarja direktorica. Kadrovsko pomoč jim je v času največ okužb nudil Zdravstveni dom Ormož, v veliko pomoč jim je bila Psihiatrična bolnišnica Ormož, ki je ves čas pomagala s sprejemi stanovalcev v rdečo cono. Direktorica je ponosna, da zaposleni čutijo osebno pripadnost, odgovornost za oskrbovance in dajejo vse od sebe: "Mi smo edini v tem času, ki jim vlivamo upanje na boljši jutri, in dajemo moči, da skupaj premagamo virus. Dejstvo pa je, da delamo v izrednih razmerah in smo že utrujeni, kadrovsko ves čas podhranjeni in na robu z močmi. Upamo, da bodo pristojni opazili našo predanost in primerno uredili področje dolgotrajne oskrbe."

​Spet obiski

Obiske so omogočili takoj, ko so se okužbe umirile. V času okužb so obiske omogočili le za paliativno oskrbo in v izrednih primerih. Ves čas so spodbujali uporabo videoklicev in omogočali klasične klice, tiskali prejeta elektronska sporočila s slikami, prenašali lepe pozdrave in vzpodbujali svojce k telefonskim pogovorom. "Obiskov so se vsi zelo razveselili in trenutki, ko so naši stanovalci ponovno videli svoje najdražje, so neprecenljivi. Čeprav je treba uporabiti zaščitno opremo in obisk napovedati, smo na dobri poti, da bodo nekega dne spet možni brezskrbni, neomejeni obiski, česar si vsi zelo želimo. "

Zdaj izvajajo še tedenske hitre teste za zaposlene in stanovalce, kar bodo počeli vse do cilja, ki je 14 dni brez potrjene okužbe. Za prvo cepljenje se je odločilo 46 stanovalcev ali 90 odstotkov vseh, ki niso bili okuženi. Od zaposlenih se je za cepljenje doslej res odločilo zgolj nekaj čez 25 odstotkov vseh, ki niso preboleli virusa, a jih k cepljenju v CSO še naprej dejavno spodbujajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta