Diana Kraner strast do šivanja in ustvarjanja spremenila v posel

Mateja Bečan
08.08.2020 06:15

Zadnje leto in pol je Diana Kraner svoj talent do vsestranskega oblikovanja ter ustvarjanja z različnimi tehnikami, materiali in barvami usmerila v šivanje krpank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Diana Kraner s strojem za prešivanje
Anžej Bečan

Začelo se je z oblikovanjem in izdelavo božičnih voščilnic za družinsko podjetje, sledil je nakit, čez čas še oblikovanje umetnih nohtov. Zadnje leto in pol pa je Diana Kraner svoj talent do vsestranskega oblikovanja ter ustvarjanja z različnimi tehnikami, materiali in barvami usmerila v šivanje krpank.

Krpanke so lahko prave umetnine

V šiviljski obrti in v širši javnosti je bil dolgo časa v uporabi izraz patchwork, a ga je sčasoma nadomestila lepa slovenska beseda krpanka. Krpanke so zanimiva tehnika ustvarjanja iz pisanih kosov blaga in z nekaj domišljije in ustvarjalnosti lahko sešijemo prave umetnine. Izdelek je običajno iz treh plasti - iz zgornje dekorativne iz številnih koščkov ročno sešitega pisanega blaga, iz polnila in podlage -, na koncu pa je vse skupaj spojeno in prešito z dekorativnimi vzorci. Po besedah mojstrice je poleg domišljije potrebno še mnogo več, predvsem znanje, ki ga je treba redno nadgrajevati s pomočjo spletnih vodičev in sodelovanja v tovrstnih skupnostih. Pomembni so tudi potrpljenje in dragocene izkušnje pri učenju, spoznavanju materialov in tehnik.

Prešita odeja
Anžej Bečan

Šivali so zaščitne maske

Poleg pregrinjal, ki lahko služijo tudi kot lahke poletne odeje, izpod spretnih Dianinih rok prihajajo še otroške odeje in podloge za igro na tleh, blazine za stole, dekorativne prevleke za vzglavnike, po naročilu pa tudi predpasniki in drugi tekstilni izdelki za dom.
Diana se spomni svoje prve odeje. Ker še ni imela stroja za krpanke, jo je sešila na klasičnem šivalnem stroju. In ker je za prvi poskus izbrala najtežjo tehniko krpanja, je na svoj prvi izdelek posebno ponosna. Odeja, katere rjavi odtenki so združeni v različnih vzorcih blaga, danes krasi dnevno sobo, najpogosteje pa služi svojemu namenu in greje Dianine noge.
Kranerjeva sta bila tudi pobudnika in gonilna sila šivanja zaščitnih mask za lovrenške občane konec marca, ob začetku epidemije. V sodelovanju z občino, ki je priskrbela material, sta razrezala blago, pripravila navodila in angažirala dvanajst domačih šivilj. Te so v štirih dneh sešile 1200 pralnih mask. Ob tem podvigu, pravita, jima je bilo v veselje in ponos pomagati občanom v tej neobičajni situaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta