Divje plaže: Vsega okrog gramoznice Pleterje in v njej ni mogoče nadzirati

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.08.2020 06:12

Kopanje na območju centra Zeleno jezero je prepovedano, preprečuje ga ograja. A se na divjih plažah redno zbere tudi do tri tisoč kopalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napisi na tablah opozarjajo, da je kopanje prepovedano.
Hojka Berlič

V gramoznici Pleterje pri Kidričevem, kjer urejajo športno-rekreacijski center Zeleno jezero (Green Lake), je kopanje uradno prepovedano. A se tam že leta predvsem ob vročih popoldnevih in koncih tedna zbere veliko kopalcev. Zdaj so ob delu 40 hektarjev velikega jezera uredili športno infrastrukturo, na voljo sta gostinska ponudba in pestro dogajanje. Po ocenah Občine Kidričevo naj bi se na bregovih jezera zbralo tudi do tri tisoč kopalcev, suparjev ter drugih, željnih osvežitve in rekreacije. Kot pojasnjujejo na občini, sta ob delu jezera res urejena manjša plaža in dostop do vode, a tudi tam kot na številnih mestih na nabrežju na prepoved kopanja jasno opozarjajo table.

V centru kopanje ni mogoče

Župan Anton Leskovar ob tem dodaja, da so imeli letos resnično nekaj težav s kopalci, ki so plezali na že postavljene stebre bodoče vlečnice za deskarje. A naj bi te sedaj bolj ali manj minile. Delno zato, ker so s kopenskega dela z ograjo onemogočili dostop do stebrov, po drugi strani pa zato, ker dela na vlečnici sedaj hitro napredujejo in so na stebre že napeli jeklenice.

Dela na vlečnici za deskanje pospešeno potekajo.
Hojka Berlič

Prve kopalne vode na vzhodu

Za zdaj stvari potekajo pač podobno kot po številnih divjih kopališčih po državi ali pa na morju, kjer je kopanje dovoljeno na lastno odgovornost, reševalec iz vode pa ni prisoten. Čeprav tudi urejeni del obrežja jezera za zdaj še ni opredeljen kot kopalne vode, pa upajo, da se bo to že kmalu spremenilo in se bodo kot prvi v tem delu države uvrstili na zemljevid slovenskih kopalnih voda. "Letos tretje leto jemljemo vzorce vode. Po treh letih lahko zaprosimo za status," pojasnjuje kidričevski župan in še dodaja, da je kakovost vode po do sedaj odvzetih vzorcih izjemna, primerljiva s Sočo. Kar je tudi razlog, da jezero že leta privabi številne obiskovalce od blizu in daleč.

Nesreč še ni bilo

V prihodnosti naj bi po besedah Leskovarja morali lastniki poskrbeti tudi za zaprtje dostopov do zasebnih zemljišč na bregu, na katerih še izkopavajo gramoz: "Ker je tam zdaj res ogromno kopalcev. Je pa res, da ljudje pač vedno povsod iščejo divje plaže."

Na nabrežju jezera se ob koncih tedna zbere več tisoč obiskovalcev, željinih osvežitve.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta