Do knjig iz ptujske Knjižnice Ivana Potrča le po naročilu

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.01.2021 06:25
Kaj pomeni sproščanje ukrepov za delovanje, v ptujski knjižnici še ne vedo. V preteklih mesecih opazili še večje zanimanje za branje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstavo o Ivani Kobilci je videti kar na oknih internetne klepetalnice. Foto: Alfonz ZAVRNIK
Alfonz ZAVRNIK

Da način dela prilagajajo trenutnim epidemiološkim razmeram in se te dni končno veselijo delnega sproščanja ukrepov, ki naj bi bilo prijaznejše tudi do obiskovalcev knjižnic, pravi Milena Doberšek, vršilka dolžnosti direktorja Knjižnice Ivana Potrča Ptuj: "V prvem valu epidemije, ko je bila knjižnica mesec in pol zaprta, smo našim članom omogočali dostop do storitev e-knjižnice, kar se je odrazilo pri povečani uporabi e-virov in izposoji e-knjig na portalu Biblos. Tako je denimo izposoja e- knjig v mesecu aprilu presegla letno izposojo iz leta 2019. Kakšno bo naše poslovanje v prihodnje, je ta čas še nemogoče napovedati, čakamo na v uradnem listu objavljen odlok, v katerem bo natančno definirano, pod kakšnimi pogoji bomo lahko delali. A menim, da je malo možnosti, da bi bila lahko že v prvi fazi sproščanja ukrepov knjižnica odprta kot v običajnih razmerah. Omejitve zagotovo bodo, ni pa še podrobneje definirano, kakšne."

Izposoja pred vhodom

V osrednji spodnjepodravski knjižnici so v zadnjem letu ugotavljali, da so v času, ko je ta lahko normalno poslovala, beležili lep obisk in izposojo tiskanih knjig. "Število aktivnih članov knjižnice v posameznih mesecih niha in je odvisno tudi od spreminjajoče se epidemiološke situacije in vladnih ukrepov. Zaradi higienskih ukrepov uporabniki niso imeli možnosti uporabe vseh storitev. Tako denimo ni bilo mogoče branje časopisov v čitalnicah, onemogočena je bila uporaba računalnikov, študijskih sob. Prireditve - od literarnih in pogovornih večerov do razstav - smo lahko izvajali le v skladu z zelo strogimi ukrepi in omejitvami," se preteklega leta spominja Doberškova, ki dodaja, da so v preteklih mesecih skrbeli le za izposojo vnaprej pripravljenega gradiva, in to zgolj na zunanjih prevzemnih mestih knjižnice.

Milena Doberšek Foto: Alfonz ZAVRNIK
Alfonz ZAVRNIK

"Naši bralci v času najstrožjih ukrepov ne morejo vstopati v prostore knjižnice, ne morejo prosto izbirati gradiva s knjižnih polic, uporabljati čitalnic, študijskih sob, računalnikov in podobno. Članom knjižnice smo omogočili vračilo in prevzem vnaprej naročenega knjižnega gradiva pred vhodom v knjižnico," pravijo v ptujski knjižnici, kjer vse gradivo, ki ga uporabniki vrnejo, odložijo v tridnevno karanteno in ga šele nato postavijo nazaj na police ter ponudijo naslednjim bralcem.

Milena Doberšek Foto: Alfonz ZAVRNIK
Alfonz ZAVRNIK

"Ljudje imajo v zimskih časih že od nekdaj več časa za branje in prav v času zaostrenih razmer se je pokazalo, kako pomembna je za ljudi knjižnična dejavnost. Knjiga je bila, je in bo vsem sodobnim medijem navkljub pomembna in nepogrešljiva življenjska sopotnica v vseh starostnih obdobjih," ugotavlja Doberškova. Spomni, da splošne knjižnice ta čas še bolj kot sicer zagotavljajo pomembno podporo raziskovalnim in izobraževalnim procesom, saj šolanje poteka na daljavo in so šolske knjižnice večinoma zaprte, zato je zanimanje za izposojo knjig s strokovno tematiko še toliko večje.

Dogajanje preselili na splet

V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj so v preteklih mesecih z veliko mero prilagajanja in iznajdljivosti vseh zaposlenih sodelovali s svojimi bralci in obiskovalci prireditev, pa so tako vse načrtovane prireditve za odrasle preselili v spletno okolje. Uporabniki si jih lahko ogledajo na youtube kanalu. "Tudi Bralno značko za odrasle smo v letu 2020 pričeli in zaključili v spletnem okolju z literarnim večerom in gostom Avgustom Demšarjem. Bralna značka za leto 2021 je še v nastajanju, zato naj tema zaenkrat še ostane skrivnost, njen pričetek je predviden v marcu, ob svetovnem dnevu poezije," ostaja malo skrivnostna Milena Doberšek.

Dodaja, da so pravljične urice v mladinskem oddelku in na bibliobusu ob upoštevanju higienskih ukrepov izvajali, vse dokler je bilo to mogoče: "Za izvedbo v spletnem okolju se po tehtnem premisleku nismo odločili. Ni poanta pravljic, da otroke posedemo pred ekrane, temveč da ob pripovedovanju doživijo tudi pristen človeški stik in toplino. Zato spodbujamo starše, stare starše in druge odrasle, da si vzamejo čas in malčke posedejo v naročje ter jim pravljico preberejo ali povedo sami. Bomo pa s pripovedovanjem pravljic v živo začeli takoj, ko bo to spet mogoče."

Druge dejavnosti, kot so mesečne razstave pred študijskim oddelkom, poskušajo uporabnikom predstaviti preko družbenih omrežij in še na kak način. Tako je razstavo, posvečeno 160. obletnici rojstva slovenske slikarke Ivane Kobilca, avtorica Taja Bračič dodatno predstavila še na steklenih površinah internetne klepetalnice, da si jo lahko uporabniki ogledajo kar z dvoriščne strani knjižnice.

V knjižnici so delovanje prilagodili razmeram. Foto: Alfonz ZAVRNIK
Alfonz ZAVRNIK

So pa lansko leto v ptujski knjižnici vzpostavili povsem novo storitev, izposojo zvočnih knjig v slovenskem jeziku. Audibook je mobilna aplikacija, ki omogoča dostop do knjig, njihov prenos in predvajanje na mobilnih napravah. Prvenstveno je namenjena slepim in slabovidnim, ljudem z motnjami branja ter vsem, ki zaradi drugih razlogov ne morejo brati. Brez omejitev pa jo lahko uporabljajo tudi vsi, ki bi želeli knjige poslušati med daljšo vožnjo ali rekreacijo. Storitev je za člane knjižnice brezplačna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta