Dobrodelno na Ptuju: Humanitarni društvi praznike polepšali 55 družinam

Hojka Berlič
10.01.2021 05:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi iz humanitarnih društev so aktivnosti za božično-novoletno obdarovanje začeli že septembra. Foto: Leo klub Ptuj in Rotaract klub Ptuj
Leo klub Ptuj in Rotaract klub Ptuj

Humanitarni društvi Leo klub Ptuj in Rotaract klub Ptuj, katerih člani so mladi, stari do 30 let, sta v minulem letu že petič zapored združili moči v božično-novoletnem projektu, v sklopu katerega obdarujejo socialno šibkejše družine iz Spodnjega Podravja. Tako so s prehrambno-higienskimi paketi obdarili 55 socialno šibkejših družin, iz katerih skupno prihaja kar 120 otrok.

Kot pojasnjuje član Leo kluba Ptuj Tomi Gomilšek, so božična darila zagotovili skupaj z nesebično pomočjo njihovih sledilcev na družabnih omrežjih: "Prehrambno-higienske pakete sestavimo člani klubov sami in temu namenimo številne predpraznične popoldneve, saj vsak prehrambno-higienski paket sestavlja 41 živilskih in 10 higienskih izdelkov s skupno težo 28 kilogramov. Vse pakete s hrano in higienskimi izdelki ter darila za otroke smo člani obeh klubov družinam dostavili osebno na dom še pred božičem, vendar v preteklem letu s pomembno spremembo. Prejšnja leta so se nam pri razvozu pridružili tudi Božički in ostala božično-novoletna pravljična bitja, tokrat pa so ti izostali, saj smo v sklopu projekta sledili ukrepom za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom."

Vsaka od 55 družin je prejela dva taka zabojčka, napolnjena z živilskimi in higienskimi izdelki. Foto: Leo klub Ptuj in Rotaract klub Ptuj
Leo klub Ptuj in Rotaract klub Ptuj

Tudi sicer je bila tokratna akcija, dodaja Gomilšek, precej drugačna od preteklih let, saj so morali celoten proces koordinacije, dogovarjanja in sestankovanja preseliti v virtualno okolje: "Kar je temu sicer čudovitemu projektu odvzelo pomemben del - pristen človeški stik obeh članov kluba. Pretekla leta skupnega sodelovanja so člane obeh klubov oblikovala v enotno skupnost. Čeprav nad nami praviloma plapolajo prapori različnih emblemov, v decembrskem času postanemo eno. Prav to nam omogoča zasledovanje skupnega cilja, to je pomagati tistim, ki jim prav decembrski čas lahko predstavlja obdobje največje finančne in duševne stiske. Skozi obdarovanje želimo družinam omogočiti, da vsaj za nekaj dni pozabijo na tegobe shajanja s hrano iz dneva v dan, otrokom pa z darili pričarati vsaj malo prazničnega vzdušja."

So jim pa pri izvedbi projektnih aktivnosti kot leta prej na pomoč priskočili njihovi klubi Rotary klub Ptuj, Lions klub Ptuj in Lions klub Ptuj Primus ter na svoja pleča prevzeli zajeten delež aktivnosti, ki projektu prinesejo prepotrebna finančna sredstva za izvedbo. "V ozadju, nekoliko manj vidni, pa kot vsako leto ostajajo številni donatorji, sponzorji in pokrovitelji projekta, brez katerih božično-novoletni projekt ne bi obstajal v takšnem obsegu," še pove Gomilšek. Sicer pa so si člani obeh klubov za letos zadali še bolj ambiciozen cilj. V tem letu si bodo namreč prizadevali obdariti vsaj 100 družin iz Spodnjega Podravja, otrokom pa ponovno pričarati nasmeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta