Dom za pasje upokojence: 16-letni Dupleški Medo, občinska maskota, našel dom v Sveti Trojici

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
21.06.2020 02:30

Ob mnogih lepih stvareh so s starejšimi psi povezane tudi bolezni in pogosti obiski pri veterinarju, pove Dejan Kmetec, ki za nego in zdravljenje psov mesečno porabi od 200 do 400 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Kmetec, ki je velik ljubitelj živali, je zadnjih sedem let vegetarijanec, občasno vegan.
Mihela Kaloh

Medo, 16-letni pes mešanec, je dodatek Dupleški k imenu dobil zaradi zvestega ležanja na pragu hiše v središču Spodnjega Dupleka, ter je v zadnjem času postal občinska maskota, hkrati pa breme peščici ljudi, ki so ob bolezni in zlasti po smrti lastnika skrbeli zanj. "Jeseni 2017 je bil Medov gospodar dalj časa v bolnišnici. Pes je dneve preživljal pred hišo … in čakal. Ker sem velika ljubiteljica živali, sem se aktivno vključila v reševanje Medove problematike. Klicu na pomoč so se odzvali Občina Duplek, društvo Pomagamo preživeti živalim in Društvo za zaščito živali Maribor pa tudi številni občani. Ob smrti gospodarja smo se organizirali in ga dnevno hranili in obiskovali občinski režijski delavci, Dojrana - njegova dolgoletna hraniteljica, in jaz. A Medo je ponovno čakal gospodarja. Iz dneva v dan je bil bolj žalosten, začel je zavračati hrano. Takrat je postalo jasno, da potrebuje novi dom," pripoveduje domačinka Francka Nipič, ki je pred slabim mesecem prišla v stik z Dejanom Kmetcem iz Svete Trojice v Slovenskih goricah.

Vsi njegovi psi so starčki

Dupleški Medo
Mihela Kaloh

Na ranču ima koze, čaka na ovce

A vsaj zadnji pridruženi član ga finančno ne bremeni, saj je to skrb v celoti prevzelo Društvo za zaščito živali Maribor. "Prvi veterinarski pregled je pokrila Občina Duplek, denar za nego in tablete Rimadyl, ki jih prejema, priskrbi društvo. Jaz ga v bistvu samo negujem." Pri Dejanu in njegovi mami Jani je Medo zdaj tri tedne. Na novi dom se je takoj navadil, a kot pove njegov novi lastnik, pes veliko časa počiva. "Zelo je umirjen. Saj pride in se pocarta, takoj zatem pa gre spet počivat. To je moj trop. Psi so stari, se ne prepirajo, ne delajo problemov," pove, a se zaveda, da se bo pri vsakem slej ko prej moral soočiti z neizogibnim. A ga to ne obremenjuje, saj ve, da je za vsakega od njih naredil največ, kar je lahko.

Dejan Kmetec je skrbnik starih zapuščenih psov.
Mihela Kaloh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta