Doživeti življenje Rimljanov na Rimskih igrah v najstarejšem slovenskem mestu

10.08.2021 18:15
Od 19. do 22. avgusta na Ptuju znova pripravljajo igre, ki bodo obiskovalce popeljale v čas rimske Petovione. Takratno življenje bo predstavilo več sto sodelujočih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev pograma je simbolično potekala pod Orfejevim spomenikom, ki že desetletja čaka na trajno rešitev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

To leto se tudi organizatorji ptujskih Rimskih iger po lanski, izjemno okrnjeni izdaji znova vračajo k programu, ki je bolj ali manj podoben tistemu pred epidemijo, se pravi štiridnevnemu dogajanju v Rimskem kampu Poetovio in mestnem jedru. Igre se tako začnejo v četrtek, 19. avgusta, ob 19. uri s svečanim odprtjem, ki bo pospremljeno z enournim programom ob sončnem zahodu.

Tudi letos bo na Rimskih igrah več sto sodelujočih. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"Lahko se pohvalimo, da hkrati odpiramo eno večjih novosti v naši celotni zgodovini delovanja, to je teater v Rimskem kampu Poetovio. Imel bo prostora za skoraj 800 obiskovalcev. S tem pridobivamo centralni prostor, na katerem bomo lahko našim obiskovalcem predstavljali vse skupine, ki prihajajo," je ob predstavitvi letošnjih iger povedal Andrej Klasinc, predsednik društva Poetovio LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj. V postavitev teatra so vložili okoli 50 tisoč evrov. Ob otvoritvi si bo mogoče med drugim ogledati še repliko rimske hiše, domus, in okusiti rimske dobrote.

Znova brez povorke

V soboto se bo dogajanje tradicionalno preselilo na ptujske mestne ulice, a tako kot lani tudi tokrat ne bodo izvedli klasične povorke, temveč se bodo Rimljani v mestnem jedru od 11. ure pomešali z mimoidočimi. Obiskovalce pa bodo v kamp znova povabili v soboto, 21. avgusta, popoldne in v nedeljo, 22. avgusta. Da bi zadostili vsem zahtevanim ukrepom, bodo tokrat med drugim uredili enosmerno ogledno pot. "Žal ne gre drugače, a je to vsekakor bolje kot lani, ko smo morali kamp zapreti za obiskovalce," dodaja Klasinc. Vstopnine pa letos ne bo.

Predstavitev pograma je simbolično potekala pod Orfejevim spomenikom, ki že desetletja čaka na trajno rešitev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič
Tudi letos bo na Rimskih igrah več sto sodelujočih. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Na štirinajstih Rimskih igrah se bodo predstavile skupine iz šestih držav, čeprav bo število njihovih članov zaradi razmer nekoliko omejeno. Znova tako prihajajo tradicionalne skupine, med njimi gladiatorji iz Pulja, legionarji iz Splita, življenje starih Rimljanov bo predstavljala skupina študentov arheologije iz Beograda, predstavniki iz italijanske Aquileie, avstrijske Flavia Solve, hrvaških Varaždinskih Toplic in madžarskega Sombotela. "Naše skupine predstavljajo obrt in običaje izpred 2000 let. Obiskovalci si bodo tako lahko ogledali delo lončarjev, opekarjev, tesarjev, kamnosekov. Ko jih bo obdajalo več sto kostumiranih Rimljanov, bodo lahko resnično okusili oziroma doživeli življenje, kot je bilo takrat," še poudarja Klasinc.

Predstavitve vse leto

Organizatorji Rimskih iger so sicer z mislimi že nekoliko tudi v naslednjem letu, prepričani so, da se bo življenje vendarle v večji meri vrnilo v ustaljene tirnice. "Zato nameravamo že v maju začeti intenzivne programe v Rimskem kampu. V letu 2022 si želimo predstaviti vse zgodbe, ki smo jih uredili v preteklih letih - domus, teater. Vse to je infrastruktura, ki je pripravljena za velike zgodbe, predstavitve rimskega obdobja," načrte pojasnjuje Klasinc.

Rimski kamp naj bi tako za obiskovalce odprli ob koncih tedna, za skupine pa tudi med tednom. Že v prihodnjem letu pa si želijo tudi postavitev predstave, ki bi jo lahko večkrat letno predstavili v novem teatru. "Hkrati pa veliko energije vlagamo tudi v področje informacijske tehnologije. Če bo uspelo, želimo že ob odprtju naslednjih iger predstaviti aplikacijo Rimski kamp Poetovio, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci, družine, raziskovali kamp brez vodnika," še pravi Klasinc. V prihodnje pa si želijo oblikovati tudi neformalno zvezo mest rimskega imperija, ki bi omogočila enotno nastopanje tudi pri večjih projektih in pri pridobivanju evropskih sredstev.

Predstavitev pograma je simbolično potekala pod Orfejevim spomenikom, ki že desetletja čaka na trajno rešitev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Bogata zgodovina je res izjemna danost, ki se je po besedah Katje Ertl zavedajo tudi v Zavodu za turizem Ptuj: "Spiti kavo pod Orfejevim spomenikom je že samo po sebi posebno doživetje. Še bolj posebno doživetje pa je, če se lahko udeležimo take zanimive oživitve življenja nekdanje Petovione, ki je bila, kot vemo, res veličastno mesto. Kot zavod smo poleg vsakoletnih bogatih Rimskih iger veseli tudi celoletne ponudbe. V svoji ponudbi že imamo rimski voden ogled mesta, hkrati pa smo veseli tudi dodatne ponudbe, ki se razvija z Rimskim kampom. Tako lahko obiskovalci že uživajo v rimskem pikniku, v kulinaričnih doživetjih, se oblečejo v togo in sami podoživijo ta izkustva. Res so doživetja tista, preko katerih turisti vedno bolj dojemajo mesta in kraje. Verjamem, da lahko Ptuj tu izjemno veliko ponudi."

"Festivalsko poletje je na Ptuju v polnem teku, mesto živi in vsi se že veselimo tega, da bomo znova na ulicah in trgih zaživeli kot Rimljani," pa je letošnjim igram v popotnico dejala ptujska županja Nuška Gajšek oziroma Livia Prima, kakor se glasi njeno rimsko ime. Ob tem je izrazila upanje, da bodo v rimski togi letos znova opazili še koga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta