Duplečanka, ki je dvakrat nastopila na olimpijskih igrah: Talent je pogoj za uspeh

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
01.09.2019 07:02

Na pobudo učiteljice je pričela trenirati pri devetih letih, saj je bila v razredu hitrejša tudi od vseh fantov. Sedaj že nekdanja atletinja je v veselem pričakovanju druge hčerkice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sabina Veit med nastopom na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Stanko Gruden/STA

Duplečanka Sabina Veit, vrhunska atletinja, ki je po nastopu na olimpijskih igrah v Riu 2016 končala aktivno kariero, ostaja zvesta rodnemu kraju. Z družino namreč živi v Dvorjanah v občini Duplek. V svoji 22-letni športni karieri je dosegla številne vrhunske dosežke na področju atletike, kot najpomembnejša pa izpostavi nastopa na olimpijskih igrah. Dvakrat ji je uspelo uloviti normo za olimpijske igre; prvič se je na tem velikem tekmovanju predstavila v Pekingu leta 2008 in čez osem let še v Riu de Janeiru. "Čeprav je bilo kar nekaj medalj na drugih večjih tekmovanjih, so vsakemu športniku cilj olimpijske igre," pove brez pomišljanja. Danes Veitova vodi športno društvo Corrida Maribor in v njem uči osnov atletike najmlajše, predvsem predšolske otroke.

Sabina Veit (v sredini) na podelitvi naziva športnik leta 2018 v Mariboru, ob njej nekdanja vrhunska alpska smučarka Katja Koren in nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec
Andrej Petelinšek

Sprva ni bila navdušena nad atletiko

Trenirati je začela pri devetih letih na pobudo učiteljice, saj je bila v razredu hitrejša tudi od vseh fantov. "A sama nisem bila tako navdušena nad predlogom. Atletika mi sprva ni bila všeč, a ker so se vrstili rezultati, me je to motiviralo." Pomembno vlogo pri njeni karieri so imeli tudi starši, saj bi sama že večkrat odnehala. "Najhuje je bilo v srednji šoli. Takrat so vrstniki začeli hoditi ven, jaz sem pa morala ostati doma in počivati. Pa tudi rezultatov nekaj časa ni bilo in sem izgubila motivacijo. Starša pa sta verjela vame in me spodbujala. Odlično podporo sem imela tudi v trenerju, ki me je spremljal celotno kariero, od začetka do drugih olimpijskih iger, celih 20 let," pripoveduje Sabina Veit, katere kariera je bila polna športnih poškodb. "Športnik vedno hodi po robu, a se je treba znati ustaviti. Poškodbe te 'vržejo nazaj' in potem mine nekaj časa, preden spet prideš v formo. Danes, ko gledam v preteklost, vidim, da sem naredila nekaj napak. A učiš se sproti," pove sedaj že nekdanja športnica, ki je zdaj v veselem pričakovanju druge hčerkice.

Sabina Veit med tekom na 200 metrov na evropskem prvenstvu v Barceloni leta 2010
Vid Ponikvar/Sportida

Atletika je osnova za vsak šport

Vpisi na vadbo bodo septembra, vadbo za malčke pričnejo oktobra, ko dobijo termine v telovadnicah, medtem ko šolarji pričnejo atletske treninge že septembra. "Nato pridno treniramo in svoj napredek pokažemo na dveh večjih tekmovanjih - pozimi v Dvorani Tabor, maja pa na atletskem stadionu. Hkrati se udeležujemo raznih drugih tekmovanj." Kljub temu je prepričana, da se že v tem zelo zgodnjem obdobju vidi, kdo ima talent. "Seveda se to lahko kasneje spremeni, a talent je skoraj 60 odstotkov uspeha, preostalo pa potem trening in garanje. A za to je še čas. Menim, da sem jaz v drugem razredu začela prehitro. Če potem ni rezultatov, ti postane dolgčas. Večina mojih vrstnikov je tako odnehala."

Sabina Veit z otroki
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta