Duplek: Odprli nov, energetsko varčen vrtec

Mihela Kaloh Mihela Kaloh
19.09.2020 05:00

Namenu predali prizidek novega vrtca v Zgornjem Dupleku, oktobra v Spodnjem Dupleku ob šoli nova športna dvorana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi vrtec v Žitečki vasi
Mihela Kaloh

Pod sloganom Gradimo prijateljstvo so učenci in učitelji vstopili v novo šolsko leto v Dupleku. Kar 252 predšolskih otrok in 490 učencev je prvega septembra zakorakalo v novo šolsko leto vrtca in osnovne šole v Dupleku. Kot je pojasnil ravnatelj zavoda Đano Novak, so ohranili 14 oddelkov vrtca, čeprav je bil letos vpis nekoliko manjši. Ob tem so se malčki in vzgojiteljice razveselili novega vrtca, prizidka k podružnični osnovni šoli v Zgornjem Dupleku, enoti Žitečka vas. V vrtcu delujejo štirje oddelki. Dva so tja preselili iz prostorov tamkajšnje šole, dva iz enote Spodnji Duplek, kjer so potrebovali prostor za šolarje. "Vrtec je grajen po energetsko varčnih predpisih, kar pomeni prihranek pri ogrevanju in prijetno bivanje v prostorih, ki imajo talno ogrevanje. Vsak oddelek ima samostojne sanitarije, v pritličju je večnamenski prostor, ki ga lahko uporabljajo tudi učenci šole za druženja, prireditve in športno vzgojo. Popoldne bo ta prostor namenjen vaški skupnosti in drugim krajanom," je pridobitev predstavil Novak. Objekt, ki je povezan s šolo, ima še dvigalo.

Tudi v Spodnjem Dupleku potrebujejo nove prostore

Kljub povečanju kapacitet zavoda ravnatelj dodaja, da so nujno potrebni novi prostori za vrtec tudi v Spodnjem Dupleku. Trenutno sta namreč dva oddelka nameščena kar v mobilne enote, kontejnerje, za katere ravnatelj zagotavlja, da ne predstavljajo težave in da zadoščajo vsem zahtevanim normativom. A tudi župan Mitja Horvat se zaveda, da je takšna rešitev zgolj začasna. Tako načrtujejo izgradnjo novega vrtca, ki bi ga lahko začeli graditi še v letošnjem šolskem letu. "Trenutne potrebe kažejo, da bomo potrebovali prostore za štiri oddelke in večjo kuhinjo. Idejni načrti so že izdelani, prav tako so za letošnje leto že rezervirana sredstva za izdelavo projektne dokumentacije," je pojasnil Novak.

Arhiv vrtca


Zaradi priseljevanja v občino se je v zadnjih letih močno povečal vpis otrok v šolo. V novem šolskem letu je v matični šoli in podružnicah v Zgornjem Dupleku in Dvorjanah v šolske klopi prvič sedlo 61 prvošolcev. Največji oddelek, s kar 28 otroki, je v Spodnjem Dupleku, 15 prvošolcev so vpisali v Dvorjanah in 18 v podružnici Zgornji Duplek. Vse prvošolčke sta prvega septembra še v stari v telovadnici matične osnovne šole pozdravila ravnatelj Đano Novak in župan Mitja Horvat. Župan je namignil na skorajšnje odprtje nove športne dvorane, ki bo močno olajšala šolski delovni proces, saj se bodo hkrati lahko uporabljali trije vadbeni prostori. Dvorana bi po prvotnih načrtih morala biti že odprta, a je epidemija podaljšala dobavne roke in nekoliko zmanjšala intenziteto del, zaradi česar se bo otvoritev zavlekla v oktober.

Gradijo prijateljstvo

Novo šolsko leto, ki se je pričelo z večjo negotovostjo in strahom kot katerokoli prej, pa je v Dupleku zaznamovano z geslom Gradimo prijateljstvo. "Predvsem zaradi preteklih dogodkov v povezavi s koronavirusom in daljšo odsotnostjo otrok iz šole smo začutili, kaj pomenita druženje in medsebojno sodelovanje za socialni razvoj otrok. Naše delo bo v letošnjem letu namenjeno tudi psihosocialni pomoči učencem in zaradi tega slogan, s katerim želimo otroke povezovati in ustvarjati nova prijateljstva na ravni celotnega zavoda," je vodilo aktualnega šolskega leta v Dupleku predstavil ravnatelj.
V šoli upoštevajo večino varnostnih ukrepov. Zaradi velikega števila otrok so določene težave le z varnostno razdaljo. Tudi zaradi pomanjkanja prostora in kadra ni mogoče zagotoviti dela tako, da se otroci različnih skupin ne bi v določenih primerih združevali. Velika večina otrok in staršev upošteva vse varnostne ukrepe in pravila šolskega reda, le nekaj posameznih staršev je proti nošenju zaščitnih mask. Sicer pa so bili tako otroci kot starši dobro pripravljeni na novo šolsko leto, zato je tudi delo steklo zelo dobro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta