Dvorec Štatenberg: Grofa in grofice ni več, zato pa imajo v turističnem društvu veliko načrtov z dvorcem

Tomaž Ajd
09.05.2021 05:00
Prejšnja najemnika sta z začetkom leta zapustila dvorec, v katerem sta uredila zbirko in med drugim prenovila kapelo, kar pa ni bilo v skladu s smernicami zavoda za varstvo kulturne dediščine. Zato pa za urejenost zunanjosti sedaj skrbijo v lokalnem društvu, načrtujejo tudi dogodke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Veliko angažmaja Turističnega društva Štatenberg je usmerjenega na dvorec Štantenberg. Skupaj z najemnikom gostinskega dela Petrom Kociprom se trudijo za lep videz okolice in notranjosti dvorca, pravi Štefka Skledar, predsednica društva. Tako so letos ob dvorcu že izvedli tri mini čistilne akcije in eno v notranjosti dvorca. Obiskovalcev je ob sedanjih razmerah seveda manj, pa še od teh se le manjši del odloči za ogled notranjosti dvorca. Raje se zadržujejo na prostem, na notranjem dvorišču in v parku, razložijo v društvu.

Delovna akcija pri dvorcu Štatenberg Foto: TD Štatenberg
TD Štatenberg

A kljub nenavadnim razmeram, ki jih kroji epidemija, prizadevnim članom TD Štatenberg ne manjka smelih načrtov. "Načrtujemo ponovno ureditev etnološke zbirke z razstavo starih predmetov za dom in kmečkega orodja v pritličju, desno od kapele. Za obiskovalce bomo odprli tudi grajski vodnjak, globok 34 metrov. Je nekaj posebnega, saj je v sami stavbi in ne na dvorišču. V njem je velika količina pitne vode. Zbirka grofa in grofice (gre za opremo oziroma predmete prejšnjih najemnikov dvorca Tanje Šubelj in Florjana Sušnika, op.a.) je za zdaj še v celoti na ogled, kako bo naprej, nimamo informacij. Vsekakor se bomo skupaj z drugimi najemniki in souporabniki prostorov v dvorcu še naprej trudili, da bo dvorec živel in da bodo vsi prostori v funkciji. Idej je veliko in tudi energije za njihovo uresničitev nam ne manjka. V stebrni dvorani, desno ob glavnem vhodu, načrtujemo likovne razstave, za katere je veliko zanimanje umetnikov, tako lokalnih kot od drugod. Če bo omogočeno druženje, bomo imeli tudi tematske popoldneve oziroma večere (predavanja, okrogle mize, delavnice ...)," napoveduje in načrte niza Štefka Skledar, predsednica TD Štatenberg.

Lastnik dvorca je podjetje Impol, kjer pojasnjujejo, da v trenutnih razmerah koronakrize zelo težko planirajo nadaljnje korake glede dvorca (ali bodo torej iskali novega najemnika), saj so gostinske in turistične dejavnosti omejene na minimum. Čakajo, da se razmere stabilizirajo in bodo takrat tudi sprejemali odločitve za naprej.

Bernadekova bajta 
TD Štatenberg

Aktivni tudi pevci

Med tem so v TD Štatenberg odločeni, da bodo nadaljevali tudi obnovo Bernadekove domačije. Tudi tukaj bodo obnovili stari vodnjak pod domačijo in uredili dostopno pot. Vključili se bodo tudi v letošnje Dneve evropske kulturne dediščine, katerih letošnja tema je Dober tek! Za obiskovalce bodo pripravili stare domače jedi, pripravljene na štedilniku na drva.

"Želimo si, da bi lahko ponovno začeli vaje in nastope naših članov, ki delujejo v sekciji Pevci ljudskih pesmi. Načrtujemo izdajo prvega CD-ja in mini pesmarice. Zavedamo se, da sta pesem in glasba ljudem pomagali preživeti še veliko težje čase, kot so danes. Pomenita pa nam tudi sprostitev in druženje. Letos praznuje naša sekcija petletnico delovanja,” še o dejavnostih sekcij društva pravi Skledarjeva.

V začetku leta so izdali tudi novo zloženko Dobrodošli v Makolah in razglednico Pridite v Makole. V zloženki so predstavili vseh 13 naselij občine. Z razglednico želijo - poleg promocije kraja - spodbuditi ljudi, da jo pošljejo po običajni poti in hkrati ne pozabijo na svojo pisavo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta