Ekipa Planinskega društva Ruše druga na mednarodnem tekmovanju v orientaciji

BEB
15.10.2022 03:00

Tekmovanje organizira Balkanska planinska zveza, katere članice so preko Planinske zveze Slovenije tudi slovenska planinska društva. Letošnje tekmovanje je bilo v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na podelitvi medalj so člani ekipe razvili slovensko zastavo.
PD Ruše

BMU vsako leto priredi Balkansko orientacijsko tekmovanje v drugi državi članici. Letos je bilo na Pokljuki konec septembra oziroma v začetku oktobra in je potekalo v angleške jeziku, udeležile pa so se ga ekipe iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Slovenije. Tekmovalo je 31 ekip, skupaj okoli 170 tekmovalcev, ki so po starosti razdeljeni v štiri kategorije: pionirji, juniorji, seniorji in veterani. Tekmovanje je sestavljeno iz nočne in dnevne tekme ter teoretičnih in praktičnih nalog, ki zajemajo orientacijo, prvo pomoč, poznavanje gora, vozlov, flore in favne.

PD Ruše so na tekmovanju zastopali Matej Višič, Denis Pečnik in Domen Verznarc in torej v najtežji kategoriji seniorjev, to so starejši od 18 let, kjer je tekmovalo enajst ekip, dosegli drugo mesto. Tekmovanje se je začelo z nočno preizkušnjo, pri čemer so tekmovalci s svetilkami iskali kontrolne točke. "Pot je bila kratka, a zahtevna, saj je vodila po težko prehodnem terenu planote Pokljuka," je povedal Matej Višič, predsednik Mladinskega odseka PD Ruše. Po nočni preizkušnji so bili na drugem mestu, kar jim je dalo moči za naslednji dan, ko sta sledila dnevna preizkušnja in reševanje teoretičnih nalog. Razmere na terenu pa so bile še bolj zahtevne, saj je čez vikend deževalo, temperature pa so bile nizke, bližnji Viševnik je pobelil sneg. Proga je bila zelo dolga, na njej pa dobro skrite kontrolne točke in veliko višinskih razlik. Z vojašnice na Pokljuki smo odtekli proti dolini Konjščici in proti Klancem, kjer vodi tudi pot na Triglav. Po štirih urah, 22 kilometrih in 1200 metrih nadmorske višine na dnevni progi smo se razveselili skupnega drugega mesta."

Tekme v orientaciji tako na področni kakor na državni ravni v novi sezoni že potekajo, zato iz PD Ruše vabijo zainteresirane, da se preizkusijo v orientaciji in se morda udeležijo tudi kakšnega tekmovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta