Folkloristi iz Cirkovc z domačimi plesi nastopili na Krfu

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
18.11.2023 04:11

Člani folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce in glasbeniki sestava Pepi Krulet so se udeležili mednarodnega Festivala mediteranskih kultur 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z gostovanja na Krfu
Saša Urih

Člani folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce in glasbeniki sestava Pepi Krulet so v začetku jeseni odpotovali v Grčijo. Na otoku Krfu so se udeležili mednarodnega Festivala mediteranskih kultur 2023, ki povezuje 112 držav. Leto 2023 zaznamuje dvajseta obletnica Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, zato je vzporedno s festivalom na Jonski univerzi potekala strokovna konferenca. Akustik/muzikolog in pedagog dr. Bruno Ravnikar, soustanovitelj folklornega festivala Folkart v Mariboru, iz katerega je zrasel Festival Lent, je bil med ustanovitelji mednarodnega sveta organizacij folklornih festivalov in ljudske umetnosti (CIOFF). Generalni predsednik tega združenja je Mehičan Alejandro Camacho González, ki je bil prav tako na festivalu na Krfu in si ogledal folklorne nastope. Vodja cirkovške folklorne skupine Tina Urih se je z njim osebno spoznala ter mu predstavila izzive folklornega dela z mladini.

Cirkovčani so na festivalu sodelovali s prispevkom Davorina Uriha in Tine Urih, nagovoril pa jih je tudi predsednik Prosvetnega društva Cirkovce Žiga Ciglarič. Predstavili so običaj vleke ploha, ki ga v pustnem času kot Cirkovški ploharji izvajajo na domačem Cirkovškem fašenku in Ptujskem karnevalu. Običaje so uspeli leta 2020 vpisati v register nesnovne kulturne dediščine pri ministrstvu za kulturo.

Na otvoritveni ceremoniji festivala, ki so ga organizirali CIOFF Grčija, Jonska univerza in Kulturno društvo Sines, je nastopilo več kot 450 plesalcev, glasbenikov, ljudskih umetnikov, univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev iz 12 sredozemskih držav z glasbo, s plesom, petjem, z nošami, razstavami in s strokovnimi konferencami predstavljalo nesnovno kulturno dediščino svoje domovine. Sodelovale so plesne in glasbene skupine iz Albanije, BiH, Hrvaške, Cipra, Francije, Grčije, Izraela, Italije, Črne gore, Portugalske, Slovenije in Španije.

"Člani folklorne skupine smo se vsak večer na nastopih predstavili s spleti štajerskih plesov, ki so jih glasbeno podprli Pepi Krulet. Za vsak večer smo pripravili drugačen splet, ki jih je publika z zanimanjem spremljala, pa tudi zaplesali so na poskočne viže Pepi Kruleta. Folklorna gostovanja so odlična iztočnica za spoznavanje tujih kultur in sklepanje mednarodnih prijateljstev. Kot je za Slovence značilno, smo prijateljski, malce zadržani, pa vendar smo se zelo lepo povezali z ostalimi skupinami. Zavedati se moramo, da smo živa dediščina ljudje, veščine in znanje pa se prenašajo iz roda v rod. Gostovanje na Krfu je bilo prelomno tudi za našo folklorno skupino, saj smo se ne glede na to, da je skupina v 90 letih delovanja prepotovala skoraj vso Evropo, na gostovanje prvič podali z letalom," je strnila vtise z gostovanja vodja folklorne skupine Tina Urih.

Prosti čas so namenili raziskovanju in spoznavanju otoka Krf, ki je drugi največji med Jonskimi otoki. Dopoldneve so preživljali na plaži mesta Kassiopi, popoldneve v mestu Krf, v katerem je sedež Jonske univerze, na kateri poučujejo zgodovino, glasbo, jezikoslovje s prevajanjem, knjižničarstvo in arhiviranje, računalniške znanosti, avdio in video umetnosti. Stari del mesta Krf je od leta 2007 na Unescovem seznamu svetovne zgodovinske dediščine. Predstavniki skupine so se udeležili sprejemov pri županji mesta Krf Merope Hydraiou. Bili so na ogledu družinske oljarne oljčnega olja Dafnis, nekaj prostega časa so namenili za ogled starega mestnega jedra Krfa, obisk muzejev, pohajkovanje po kavarnah in za nakupe spominkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta