(FOTO) 20. Poli maraton: Po dveh letih ljubitelji kolesarjenja znova preplavili Ptuj, med njimi tudi rekorderji

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.06.2022 14:53

Po dveh letih virtualnega dogajanja so se danes na Ptuju končno znova v živo srečali in družili številni kolesarski navdušenci vseh generacij. Posebno pozornost namenili udeležbi oseb z razvojnimi motnjami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na 23 kilometrov dolgo progo so se podale tudi številne družine. 
Hojka Berlič

Ljubitelji kolesarjenja so po dveh letih znova le dočakali izvedbo priljubljenega ptujskega kolesarskega maratona, kakršne so bili vajeni prvih 17 let, čeprav so udeležencem tudi letos ponudili virtualno različico maratona, ki je lani pritegnila udeležence iz kar 22 držav.

Hojka Berlič
Hojka Berlič

"Poli maraton je šel čez kar nekaj mejnikov. Menjevali smo lokacije, zadnji dve leti smo bili virtualni, a je energija vendarle preživela in danes smo lahko ponosni, da smo tukaj dvajsetič," je na startu 20. Poli maratona dejal član uprave Perutnine Ptuj in predsednik Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj David Visenjak, ki je prepričan, da je tudi ta dogodek prispeval k popularizaciji kolesarstva pri nas. "Veseli me, da danes vozimo v dvajsetih državah, da je Ptuj le ena od lokacij, da so nekateri odpeljali že včeraj, nekateri ga bodo jutri. Vsekakor bomo presegli številke iz koronskega časa in dosegli enega od najboljših rezultatov doslej," pa Visenjak pravi o letošnji udeležbi na Poli maratonu, ki je v preteklosti pritegnil nekaj tisoč udeležencev.

Hojka Berlič

Znova vse generacije

Danes so tako najstarejše mesto napolnili kolesarski navdušenci vseh generacij, ki so lahko znova tradicionalno izbirali med tremi dolžinami prog. Upokojena zakonca Dušan in Milena Selinšek, ki sta na Ptuj že prikolesarila iz Starš, sta bila med tistimi, ki so se z veseljem podali na najdaljšo, 52 kilometrov dolgo traso: "Letno prekolesariva okoli 3 tisoč kilometrov, tu in tam pa se udeleživa tudi prireditev. Na Poli maratonu sva sodelovala že večkrat in ni bilo vedno tako lepo vreme kot danes. Zagotovo pa je vedno tu najboljša malica."

Stalni udeleženci Poli maratona so tudi člani društva Rovtarji, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine. 
Hojka Berlič

Številne družine pa so se odločile za nekoliko krajšo, dobrih 23 kilometrov dolgo progo, tudi Boris Brdnik z devet in osem let starima hčerama iz Slovenske Bistrice: "Večinoma kolesarimo po okolici, včasih primerne in zanimive trase za kolesarjenje poiščemo tudi prek spleta. Vsaj trikrat letno pa se udeležimo tudi kolesarskih prireditev. Na Poli maratonu smo letos prvič in nam je zelo všeč."

Prav na vseh Poli maratonih pa je sodeloval domačin Maksi Beranič: "Na splošno se rad udeležujem kolesarskih prireditev. Ta pa mi je še prav posebej pri srcu, zato se vedno znova vračam."

Domačin Maksi Beranič se je udeležil prav vseh Poli maratonov doslej. 
Hojka Berlič

Malo pozornosti lahko polepša življenje

Organizatorji Poli maratona so letos posebno pozornost posvetili otrokom s cerebralno paralizo in drugim osebam z razvojnimi motnjami. Približno 50 jih je s spremljevalci krenilo na krajšo pot. "Naši uporabniki se v vsakdanjem življenju v promet skorajda ne morejo vključiti, tudi če vozijo običajno kolo, saj imajo lahko nekoliko več težav z ravnotežjem, s smerjo vožnje. Tu pa smo dobili priložnost, da se lahko vsi vključimo in zapeljemo varno po mestu, saj so traso pripravili posebej tudi za nas," je izpostavila Valerija Grobelšek, predsednica Sončka - društva za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, ki šteje preko 300 članov.

Hojka Berlič

Sodelovanje so izpeljali v okviru akcije Kolesarimo skupaj Fundacije Neurotrust, ki pomaga pri dolgotrajni skrbi za nevrološke bolnike. "Akcijo peljemo tretje leto zapored in skušamo s posameznimi skupinami izvesti dogodek ter jim predvsem omogočiti neko prijetno doživetje. V gneči se nihče od njih ne more udeležiti dogajanja. Z nekoliko dodatnega prostora pa jim lahko omogočimo, da se udeležijo dogodkov z ostalimi udeleženci. Hkrati pa seveda želimo ozaveščati, da v naši družbi živijo ljudje, ki so nekoliko drugačni, ter da je njihovo življenje lahko veliko lepše, če se do njih nekoliko pozorno obnašamo, sami pa ne žrtvujemo prav veliko," je pojasnil član uprave fundacije Iztok Kremser.

20. Poli maraton (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

Donacija društvoma

Po zaključku maratona so društvoma Sonček Ptuj in Namesto pike vejica Maribor predali donaciji podjetja Trelleborg Slovenija, in sicer varovancem Sončka terapevtski tricikel, društvu Namesto pike vejica pa 1000 evrov za nevrorehabilitacijo njihovih članov. "Na ta način bomo lahko pomagali vsem našim članom, otrokom z motnjami v razvoju. Terapije so v življenju teh otrok izjemnega pomena, tudi tistih, ki so nekaj že dosegli, saj pomagajo pri vzdrževanju njihovih fizičnih sposobnosti in preprečujejo številne zdravstvene težave in nazadovanje. S tem bomo zmanjšali stroške družinam, saj nekateri otroci potrebujejo tudi tri terapije tedensko," je izjemen pomen donacije pojasnila predsednica društva Namesto pike vejica Jožica Cesar. Novo pridobitev Sončka pa je z veseljem kot prva kar na progi Poli maratona preizkusila uporabnica VDC Sonček Ptuj Sabina Ovčar. V društvu obljubljajo, da bodo poskrbeli, da bo kolo vedno v uporabi.

Društvi Sonček Ptuj in Namesto pike vejica Maribor z donacijama podjetja Trelleborg Slovenija 
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta