(FOTO) Dom upokojencev Ptuj: Z novo enoto v Žabjaku odpravljajo večposteljne sobe

Hojka Berlič Hojka Berlič
15.12.2023 18:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

V Domu upokojencev Ptuj so danes slovesno odprli že njihovo šesto enoto - poleg osrednje enote na Ptuju, Muretincev, Kidričevega, Juršincev in Kopra, zdaj še drugo ptujsko enoto v Žabjaku. V novi enoti je prostora za 150 stanovalcev, od tega jih bo 130 dosedanjih uporabnikov doma, ki so bivali v več posteljnih sobah v drugih enotah, 20 mest je namenjenih začasnim namestitvam. Prostora pa je še za 12 uporabnikov dnevnega varstva. "Dejstvo je, da smo odpravili večposteljne sobe in pridobili kvoto enoposteljnih sob, za katere je pri nas čakalna doba še vedno daljša od treh le, pa tudi prepotrebne kapacitete za osebe z demenco. Zato smo vsekakor veseli in ponosni na novo enoto, čeprav je pred nami tudi kopica izzivov. Starostniki namreč težko čakajo na postelje. Zelo se se me dotaknili njihovi klici, ko so nas spraševali, ali si morajo pripravljati olje in drva za zimo, ali lahko pričakujejo, da bodo čim prej sprejeti," pa je ob odprtju enote dejala direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič. V Žabjaku so sicer že v maju odprli vrata uporabnikom začasnih namestitev in dnevnega varstva. Prva uporabnika doma sta bila 88-letna Amalija in 91-letni Frančišek Gerdak, ki sta poročena že 68 let: "Res je lepo. Maja so naju tu sprejeli kot kralja in kraljico, pa tudi danes je slovesno. Res je ta novi dom moderen, a so tu dobri ljudje, lepo se razumemo, sestre so zelo prijazne in delavne. Tudi ponoči naju pridejo pogledati. Doma pa vsega tega ne bi bilo, saj sva bila sama, sin pa tudi ne more biti neprestano z nama."

Pirc Musar: Manjkajo akcijski načrti

Današnje slovesnosti sta se udeležila tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je v svojem nagovoru prav tako izrazila veselje nad odprtjem novih prostorov, ki so trenutno največja tovrstna investicija pri nas ob tem pa opozorila na dejstvo, da Slovenijo na področju institucionalne oskrbe starejših in drugih odraslih oseb s posebnimi potrebami, ki potrebujejo 24-urno socialno in zdravstveno oskrbo, čaka še kar nekaj dela: "Danes je v Sloveniji 20 odstotkov prebivalstva starih nad 65 let in v bližnji prihodnosti se bo ta odstotek hitro višal. Zaradi podaljševanja življenjske dobe se tudi število prebivalcev nad 85 in celo 100 let hitro povečuje." Čeprav so v zadnjih letih številni domovi tudi s pomočjo evropskih sredstev uspeli preurediti domove in zagotoviti višje standarde bivanja, pa po besedah predsednice ob tem ostajajo dolge čakalne vrste, pa tudi nezasedene postelje zaradi pomanjkanja kadra. "Velikokrat povem, da imamo v Sloveniji cel kup resolucij in strategij, tudi tistih, ki obljubljajo dostojno starost za vse. Manjkajo pa akcijski načrti in namenska sredstva v proračunu," je še dejala Pirc Musarjeva in dodala, da je zadnji čas, da ministrstvo za zdravje sprejme že dolgo pripravljene in strokovno verificirane kadrovske standarde in normative. Poskrbeti pa bo treba tudi za ustreznejše plačilo za zaposlene v domovih, ob uveljavitvi plačne reforme za področje sociale in zdravstva. Maljevac je dejal, da kadrovska problematika na področju socialnega varstva ni težava samo v Sloveniji, pač pa v celotni Evropi. Ob tem je opozoril, da je točka, ali bo socialno varstvo še naprej delovalo in s tem tudi domovi za starejše, tista, ki bo pokazala, če smo še vedno socialna država in ali ta deluje. "Poklici s tega področja nimajo dovolj družbene veljave, zato je naloga vseh nas, da jim to priznamo, saj gre za ljudi, ki bodo skrbeli za nas in vse naše bližnje in nam zagotavljali varno starost. Na ministrstvu smo zato pripravili interventni zakon, ki gre v javno obravnavo, in verjamem, da bo prinesel določen napredek pri zagotavljanju kadrov," je dodal minister.

Nataša Pirc Musar: "Manjkajo akcijski načrti in namenska sredstva v proračunu."
Hojka Berlič

Za zdaj bodo lahko namestili le 40 uporabnikov

Te izzive že občutijo tudi v komaj zgrajeni enoti doma v Žabjaku, kjer začenjajo z namestitvijo preostalih uporabnikov, a jih bodo zaradi pomanjkanja kadra za zdaj lahko sprejeli le 40. "Preostali del doma bomo popolnjevali postopoma, kakor bomo uspeli pridobiti kader. Trenutno nam najbolj primanjkuje srednjih medicinskih sester, ki iščejo zaposlitve z boljšimi delovnimi pogoji, iščejo ugodnejši delovnik. Dejstvo je, da so v neposredni bližini zaživeli trije centri za krepitev zdravja v sklopu zdravstvenih domov, kjer je delovnik med 7. in 15. uro," je pojasnila Šipličeva. Po njenih besedah so bili sicer uspešni pri pridobivanju kadra v Bosni in Hercegovini, prve nove sodelavke pa so tudi že pričele z delom. Vendar so jih trenutno zaradi administrativnih postopkov in zahtev države bili primorani zaposliti kot gospodinje oskrbovalke. Hkrati so sicer že sprožili tudi ustrezne postopke, ki pa so po besedah direktorice dolgotrajni in precej zahtevni: "Tako, da ni pričakovati, da bi lahko z delom medicinske sestre pričele v manj kot letu dni." Šipličeva sicer računa, da bodo uspeli vse postelje zapolniti v dobrega pol leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta