(FOTO) Doprinos k turizmu na Ptuju: Kulturni spomeniki s tablami

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.09.2024 07:00

Da bi bilo najstarejše mesto še bližje vse številnejšim obiskovalcem, so v starem mestnem jedru namestili 24 označevalnih tabel. Čemu bodo služile?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nameščanje označevalnih tabel za boljšo orientacijo obiskovalcev po Ptuju 
Mestna občina Ptuj

Čeravno je do konca leta še nekaj mesecev, so z letošnjim turističnim obiskom na Ptuju zelo zadovoljni. Kot nam je pojasnila Tanja Srečkovič Bolšec iz Javnega zavoda Ptuj, so v najstarejšem mestu v Sloveniji v prvih šestih mesecih tega leta zabeležili nekaj več kot 26 tisoč obiskovalcev,  kar je 1,3 odstotka več kot lani. "Od tega je bilo kar 61 odstotkov tujih obiskovalcev. Največ iz Nemčije, Avstrije, Poljske, Češke, Hrvaške in Italije," razkrije Bolščeva.

Nameščanje označevalnih tabel za boljšo orientacijo obiskovalcev po Ptuju 
Mestna občina Ptuj

Vpogled v bogato zgodovinsko dediščino 

Da bi bil Ptuj še bližje turistom, ki prihajajo, so v mestni občini Ptuj v sklopu trajnostnega projekta preoblikovanja turistične infrastrukture na Ptuju namestili 24 novih označevalnih tabel. Kot so pojasnili, bodo te obiskovalcem omogočile vpogled v bogato zgodovinsko dediščino starega mestnega jedra. "Table so postavljene ob kulturnih spomenikih, ki izstopajo s svojo zgodovinsko vrednostjo in razkrivajo zanimive zgodbe o preteklosti stavb. Zasnovane so v skladu s Pravilnikom o označevanju kulturnih spomenikov, kar zagotavlja, da ustrezajo nacionalnim smernicam za ohranjanje dediščine. Vsaka tablica nosi tudi znak Haaške konvencije, kar poudarja mednarodni pomen ohranjanja kulturnih spomenikov. Poleg tega so opremljene s črtnimi kodami, ki omogočajo enostaven dostop do dodatnih informacij prek mobilnih naprav. Skeniranje kode obiskovalca poveže z aplikacijo ministrstva za kulturo, kjer so na voljo osnovni podatki o posamezni enoti dediščine, ki je vključena v register nepremične kulturne dediščine," naštevajo pomen novih tabel na občini. Poleg tega lahko uporabniki s pomočjo teh dostopajo do številnih drugih virov, kot so konservatorski zapiski, starejši fotografski materiali, diapozitivi ter izbrani arhitekturni načrti, ki še dodatno bogatijo izkušnjo raziskovanja.

Številke kažejo, da je na Ptuju več turistov kot lani.
Sanja Verovnik

Prispevek k boljši orientaciji po mestu

Kot še pojasnijo na občini, so bile kulturne znamenitosti, ki so jih vključili v ta projekt, skrbno izbrane v sodelovanju z več ustanovami: Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območno enoto Maribor, Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož in Javnim zavodom Ptuj. "Ta nadgradnja turistične infrastrukture ne bo le olajšala orientacije po mestu, temveč bo tudi prispevala k širšemu razumevanju zgodovinskega pomena Ptuja in njegovih spomenikov," so prepričani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta