(FOTO in VIDEO) Anketa na pustni torek: Znate našteti pet tradicionalnih slovenskih pustnih mask?

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
13.02.2024 14:41

Še pred pokopom pusta smo se sprehodili po ptujskih ulicah. Zaplesali smo s številnimi kurenti, a katere so še druge tradicionalne slovenske pustne maske? In čemu se bodo maškare odpovedale med 40-dnevnim postom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Osnovni šoli Olge Meglič v Prešernovi ulici na Ptuju ni včeraj prav nič dišalo po pouku.
Anja Cej

Če je pustni čas najbolj živahen in priljubljen prav na Ptuju, se v mestu na tak način, torej praznično, od petega letnega časa tudi poslovijo. Na pustni torek smo obiskali najstarejše slovensko mesto, kjer se danes po desetih dneh norčavosti končuje že 64. Kurentovanje. Na ulicah smo že ob jutranjih urah srečali najrazličnejše pustne maske, saj številni Ptujčani tradicionalno na ta dan delo zaključijo ob 12. uri in se še zadnjič našemljeni podajo na stare mestne ulice. Številni si že prej med pustovanjem vzamejo vsaj kak dan dopusta.

Veste, koliko zvoncev nosi kurent? 
Anja Cej

Navdušenje nad fašenkom se začne že pri najmlajših, maske pa so več kot dobrodošle tudi v šolah. Obiskali smo Osnovno šolo Olge Meglič v Prešernovi ulici, kjer ni danes prav nič dišalo po pouku. Else, mladi kurenti, hudički, pa klovni in princeske so se, razigrani in obloženi z dišečimi krofi, po jutranjem druženju v razredih skupaj podali v mesto, obvezno pustno opremo pa so ta dan nadeli tudi učitelji. Še bolj so bili veseli tisti šolarji okoliških vasi, ki so imeli na pustni torek prost dan. 

Anja Cej
Anja Cej

Od svečnice, 3. februarja, ko je s prevzemom mestnega ključa Ptuju zavladal 19. princ karnevala Francesco Guffanto, se Ptuj danes vrača v ustaljene tirnice. Ob 13. uri je na Mestnem trgu princ Marko Šamperl ključe znova vrnil županji Mestne občine Ptuj Nuški Gajšek. A danes, na pustni torek, bo še veselo, glasba, smeh in dobra volja bodo vse do večernih ur odmevali po ulicah in lokalih. Zabave bo konec jutri, na pepelnično sredo, ko se po cerkvenem koledarju končuje pustni čas in začne se 40-dnevni post, s čimer se verniki pripravljajo na veliko noč. 

Anja Cej
Anja Cej
Anja Cej

Še pred pokopom pusta smo se sprehodili po ulicah. Srečali in zaplesali smo s številnimi kurenti, a katere so še druge tradicionalne slovenske pustne maske? In koliko zvoncev nosi kurent? Čemu se bodo Ptujčani odpovedali med 40-dnevnem postom? Pri nekaj maskah smo preverili, kako dobro poznajo kurentovanje. Kako jim je šlo od rok, preverite v video anketi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta