(FOTO in VIDEO) Na Ptuju protestno odprli teraso lokala, sledile so globe. Zagovarjali se bodo tako kot Počivalšek

Hojka Berlič
02.03.2021 16:00
Danes in včeraj v znak nestrinjanja s protikoronskimi ukrepi obratuje terasa lokala Pri Andreju, kjer gostom strežejo pijačo. Policija bo 20 udeležencem izdala plačilne naloge.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostje lokala pravijo, da so med drugim imeli tudi poslovni sestanek. 
Hojka Berlič

Ob našem današnjem obisku sta bili okoli poldneva na terasi lokala Pri Andreju v neposredni bližini ptujskega stadiona zasedeni dve mizi, gostje so v sončnem vremenu uživali v pijači. "Vlada je določila, da se bodo gostinski lokali odpirali zadnji v državi. In smo rekli, dajmo jih mi odpreti, saj to pomeni, da morajo potem odpreti celo državo. To pomeni, da lahko otroci dostojno hodijo v šole, da lahko hodijo v vrtce. Da se življenje odpre. Saj mislim, da je dovolj tega zapora, strašenja ljudi, izvrševanja represije in drugega," je  dogajanje na terasi pojasnjeval Aleksander Rimele, pobudnik shoda gibanja Državljanska nepokorščina. Sicer, pravi Rimele, to ni njihova prva pobuda. Tako naj bi že prej osvobajali otroška igrala, hodili v trgovine brez mask, kršili policijsko ure. Rimele je še povedal, da je najprej deloval sam in svoja dejanja državljanske nepokorščine prenašal v živo preko družbenega omrežja Facebook. Sčasoma pa, da so se mu začeli priključevati tudi drugi somišljeniki. Tako naj bi po njegovih besedah včeraj po vsej Sloveniji odprli okoli 40 teras gostinskih lokalov, ki nudijo le pijačo, pa tudi okoli 30 teras lokalov, ki nudijo tudi hrano. Kot je zatrdil Rimele, naj bi tudi na Ptuju poleg omenjenega terase odprlo še nekaj drugih lokalov: "Eni delajo bolj očitno, tako kot ta, drugi pa bolj na skrivaj. V glavnem, kavice se pijejo povsod."

Lokal Pri Andreju vodita zakonca Andrej Šenkiš in Zlata Šenkiš Rep.
Hojka Berlič

Lastnica lokala Zlata Šenkiš Rep je povedala, da se je odločila, da odpre teraso, ker želi skupaj z Rimelom pokazati, kar gostinci vseskozi zagovarjajo: "Da lokali moramo delati. In naj nas, če razkužujemo, upoštevamo medsebojno razdaljo in ostale ukrepe, pustijo delati, saj nismo vir okužb."

Objavil/a Aleksander Rimele dne Ponedeljek, 01. marec 2021

Neprijavljen protestni shod

"Na terasi gostinskega lokala so se nahajali udeleženci neprijavljenega javnega shoda, kar je bilo razvidno tudi iz majic z napisom "Državljanska nepokorščina", ki so jih nosili," so za Večer pojasnili na mariborski policijski upravi. Policisti so ugotovili, da je najemnica gostinskega lokala nedovoljeno odprla teraso, kjer je postregla goste in jim izdajala račune, medtem ko ima trenutno samo dovoljenje za izdajo pijače in hrane pred vhodom v lokal, kjer jo lahko kupci prevzamejo in odnesejo. Vsem 20 udeležencem shoda bodo izdali plačilne naloge zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih, saj so se nedovoljeno udeležili shoda, na katerem se je zadrževalo več kot 10 oseb na javnem kraju, ob tem pa niso nosili mask ali drugih oblike zaščite ustnega ali nosnega predela obraza. Organizatorju bodo policisti izdali plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o javnih zbiranjih, ker je organiziral shod, ne da bi ga poprej prijavil. Zoper najemnico gostinskega lokala pa bodo podali predlog inšpekciji za varno hrano, ker je na terasi gostinskega lokala prodajala pijačo udeležencem protestnega shoda, so še dodali.

Tudi danes je bila terasa lokala Pri Andreju odprta 
Hojka Berlič

8 policijskih vozil

Po besedah Rimela naj bi včeraj na parkirišče ob lokalu prišlo kakšnih 8 policijskih vozil in več policistov. Sami pa naj bi nato mirno zapustili prizorišče, saj državljansko nepokorščino razumejo kot mirno obliko protesta. Kasneje pa naj bi se znova vrnili v lokal in tam ostali do poznih večernih ur.

Rimele napoveduje tudi, da se bodo proti plačilu kazni branili z vsemi pravnimi sredstvi. "Včeraj smo se dobili tudi, ker ustanavljamo civilno iniciativo Sodba v imenu ljudstva. Prišel je poslovni partner, ki bo izdelal logotip in tiskal majice. Zagovarjali se bomo torej tudi tako, kot se je tudi minister Počivalšek. Imeli smo poslovni sestanek, a pač nismo pili vode, ker smo imeli kaj boljšega," je še dejal Rimele.

Okoli poldneva sta bili zasedeni dve mizi lokala. 
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta