(FOTO) Prave poteze šahistov na Ptuju prinašajo zmago in rešujejo življenja

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.07.2023 15:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številni so se pred ptujsko bolnišnico z veseljem pomerili v šahu. 
Hojka Berlič

Ob bližnjem 20. juliju, mednarodnem dnevu šaha, ki ga obeležujemo na dan ustanovitve Mednarodne šahovske zveze (FIDE) leta 1924, ta teden po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekajo številni šahovski dogodki. Za obeležitev so se odločili tudi v Šahovskem društvu (ŠD) Ptuj, zato so v sodelovanju z Društvom Steza in enoto za transfuzijsko dejavnost Ptuj Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor pripravili nekoliko nenavadno dobrodelno prireditev pod geslom Prave poteze rešujejo življenja. "Odločili smo se za dogodek s humanitarno noto in povabili člane obeh društev na krvodajalsko akcijo. Odziv je bil dober, vendar ne toliko številčno kot v moralnem smislu, vendarle je zdaj čas dopustov, marsikateri od naših članov pa tudi niso sposobni darovati krvi. V društvu imamo namreč zelo veliko mladih članov, pa tudi starih nad 65 let. A se nam je zdelo primerno, saj, kot smo dejali, imata društvi ob dejavnosti nekaj skupnega - prave poteze rešujejo življenja, tako kot pri šahu prave poteze prinesejo zmago. Kot so poudarili na transfuzijskem oddelku, pa na koncu šteje vsaka kapljica darovane krvi," je idejo za dokaj nenavadno akcijo predstavila njena pobudnica in organizacijska koordinatorka ŠD Ptuj Silva Razlag.

Prvi se je na seznam krvodajalcev vpisal predsednik ŠD Ptuj, mednarodni mojster Danilo Polajžer, takoj za njim pa prostovoljka Društva Steza Hannah Jonson, ki se je pred petimi leti preselila v Slovenijo iz ZDA: "Kri sem v preteklosti že darovala v ZDA, tokrat pa prvič v Sloveniji. V društvu smo se odločili za sodelovanje pri organizaciji akcije, ker sta društvi že pred tem večkrat sodelovali, tudi v akciji Dobimo se v parku!, s katero si ptujski nevladniki vsako prvo soboto v mesecu prizadevajo spodbuditi druženje med prebivalci, uporabo zelenih površin v mestu in tako prispevati k oživitvi mesta. Preprosto je pomembno, da pomagamo drug drugemu."

Kri je darovala tudi v Slovenijo priseljena Američanka Hannah Jonson. 
Hojka Berlič

Priprave na praznovanje devet desetletij društva

Z akcijo, za katero Razlagova pravi, da bi si jo želeli v tej ali kakšni podobni humanitarni obliki v prihodnosti še ponoviti, pa so v enem najstarejših šahovskih društev pri nas naredili tudi prvi korak v aktivnosti ob 90-letnici društva, katerih vrhunec bo v letu 2025: "Le redkokatero društvo doseže 90 let delovanja. Na Ptuju smo drugo najstarejše društvo, le nogometaši so starejši od nas, ustanovljeni pa smo bili istega leta kot Šahovska zveza Slovenije, leta 1935."

ŠD Ptuj ima okoli 150 članov, od katerih je polovica zelo aktivnih, preostali pa se v dejavnosti vključujejo občasno. V šahovski šoli tekmuje 30 šahistov. "V zadnjem obdobju imamo tudi šahovske krožke po šolah, ki so bazeni za privabljanje mladih igralcev. Rezultati dela so že vidni, zanimanje pa je izjemno. Seveda pa vedno vabimo v šahovske vrste," je še povedal Polajžar. Dodal je, da jih v društvu veseli predvsem, da se v zadnjem obdobju vključuje veliko mladih in da šahovska šola dobro deluje: "Preselili smo se v nove prostore v Belšakovi ulici, kjer imamo dovolj prostora tudi za vse mlade. In upam, da bosta tudi prireditev in dogodek, ki ju pripravljamo ob jubileju, imela širši pomen za Ptuj." Mesto naj bi namreč ob tej svečani priložnosti obiskala nekatera zveneča šahovska imena, organizirati nameravajo šahovske turnirje.

Mednarodni dan šaha so na Ptuju obeležili s krvodajalsko akcijo Prave poteze rešujejo življenja 
Hojka Berlič

Med najuspešnejšimi v državi

Po besedah predsednika društva imajo eno najuspešnejših šahovskih moštev v Sloveniji - z rezultati, kakršnih pred tem še niso imeli v svoji zgodovini, pri čemer je Šahovska zveza Slovenije na visokem, 34. mestu na svetovni šahovski lestvici med 200 registriranimi šahovskimi zvezami. V ŠD Ptuj so večkratni članski prvaki, zdaj pa so na izjemno visokem nivoju tudi v mladinskih konkurencah.

Letos so se z državnega prvenstva vrnili s kar enajstimi medaljami, največ v zgodovini društva. Polajžar: "Praktično v vseh kategorijah, v katerih smo tekmovali, smo dosegli najvišja mesta. Naši trije mladi šahisti - dvojčka Svit in Zarja Gomboši, absolutna prvaka do osem let, ter Tilen Kovačec, lani prvak Slovenije do 12 let in letošnji prvak Slovenije do 14 let, se bodo septembra udeležili šahovskega evropskega prvenstva v Romuniji in konec leta morda še svetovnega prvenstva. V ponedeljek pa se začne ekipno evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija igrala v kategoriji do 12 let. V tej ekipi je na prvi deski naš mladi šahist Tom Crnjakovič iz Cirkovc, ki šahovsko šolo na Ptuju obiskuje že šest let in ima izjemne rezultate, bil je že prvak Slovenije."

Hojka Berlič

Poleg humanitarnosti je bil poudarek včerajšnjega dogodka na predstavitvi šahovske igre. Udeleženci so lahko povlekli kakšno šahovsko potezo z mladimi člani ŠD Ptuj, med katerimi je bil tudi že omenjeni Kovačec. Za njegovo navdušenje nad šahom je zaslužna predvsem njegova sestra: "Bil sem nekoliko nevoščljiv, ker je tako dobro igrala šah, zato sem začel šahirati tudi sam. Zdaj igram na turnirjih in skušam na kakšnem tudi zmagati." In kaj ga najbolj pritegne pri tej kraljevski igri? "Premikanje figur. V vsaki partiji moram izbrati drugačen načrt, da premagam nasprotnika. Všeč mi je tudi, ko sedim za mizo in razmišljam."

Akcijo so izkoristili tudi za seznanitev s šahom za slepe. "Marsikdo si tega sploh ne zna predstavljati, slovenski slepi in slabovidni šahisti pa se udeležujejo šahovskih olimpijad in na njih dosegajo visoke rezultate," poudari Razlagova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta