(FOTO) Zaključek delne prenove gradu Borl: Država predala upravljanje haloškega bisera občini

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.03.2024 16:50

Po končani obnovi tretjine gradu Borl ministrica Asta Vrečko predala upravljanje gradu Občini Cirkulane in novoustanovljenemu zavodu Belana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpis pogodbe je potekal v viteški dvorani gradu Borl.
Hojka Berlič

Danes je na gradu Borl potekal slavnostni podpis pogodbe, s katero je ministrstvo za kulturo grad predalo v upravljanje Občini Cirkulane. Ministrica Asta Vrečko je ob podpisu pogodbe izrazila veselje nad dokončano prenovo tretjine gradu Borl, ki je spomenik državnega pomena: "Izjemnega pomena pa je, da vsi prenovljeni objekti živijo, v prvi vrsti z lokalno skupnostjo. Zato smo zelo veseli, da smo se po dveh letih uspeli z Občino Cirkulane dogovoriti in ob koncu prenove grad tudi predati v upravljanje javnemu zavodu Belana." 

Kot je ob podpisu izpostavila županja Cirkulan Antonija Žumbar na levi (ob njej Asta Vrečko), so na ta dan čakali kar tri desetletja.
Hojka Berlič

Kot je ob podpisu izpostavila županja Cirkulan Antonija Žumbar, so na ta dan čakali kar tri desetletja: "Vemo, da nas čaka kar precej truda in dela, da bomo gradu postopoma vračali dušo. A vem, da z ekipo, ki jo imamo, in ljudmi, ki nas pri tem podpirajo, to tudi zmoremo." Na občini so se s podpisom pogodbe zavezali k pokrivanju tekočih stroškov vzdrževanja, pa tudi zaposlitev, pri čemer si Žumbarjeva obeta tudi kakšno zaposlitev na račun uspešnih kandidatur na različnih razpisih. Od leta 2020 je bilo obnovljeno prvo dvorišče ter pritličje, prvo nadstropje in viteška dvorana v desnem traktu. V prvem nadstropju je bil urejen interpretacijski center, v katerem je predstavljena biotska pestrost ob reki Dravi. V pritličju, pod viteško dvorano, pa so umestili recepcijo in manjšo kavarno s sanitarijami.

Grad bo vrata za javnost odprl 20. aprila.
Hojka Berlič

Grad bo vrata za javnost odprl 20. aprila. Kot je povedala v. d. direktorice javnega zavoda Belana Monika Klinc, si bodo obiskovalci lahko, v začetku predvsem ob koncih tedna, na klasičnih in tematskih ogledih gradu poleg že omenjene razstave pogledali obnovljene prostore, med katerimi je tudi viteška dvorana. Ta bo tudi prizorišče za različne koncerte, srečanja in prireditve, pa tudi poroke. Različne dogodke in prireditve pa bodo organizirali tudi na dveh obnovljenih dvoriščih. Skupna vrednost projekta obnove je znašala dobra 2 milijona evrov, od tega 1,6 milijona evrov evropskih kohezijskih sredstev.

Hojka Berlič
Grad Borl, podpis pogodbe med ministrico Asto Vrečko in županja Antonijo Žumbar
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta