Govorilnice ne dajo, v njej bi imeli defibrilator

Simona Dijak Simona Dijak
01.09.2019 06:02

Zavzeti krajani so se za namestitev defibrilatorja odločili v svoji facebook skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odstranjeno govorilnico so Zrečani želeli nazaj.
Arhiv facebook skupine

V Zrečah so nedavno odstranili telefonsko govorilnico, s čimer se krajani generalno niso strinjali. Svoje neodobravanje so izrazili v svoji facebook skupini Zreče skozi ujete trenutke časa. "Začelo se je z odstranitvijo telefonske govorilnice, ki je dolga leta stala na Cesti na Roglo v Zrečah," pripoveduje krajan Danijel Leva Bukovnik, ki je ustanovitelj in moderator facebook skupine. Ta ima več kot 1200 članov, večina je domačinov.

Govorilnica kot smerokaz

"Skupaj s člani skupine sem se odločil, da na Občino Zreče vložim pobudo za vrnitev govorilnice na njeno staro mesto, saj je imela za prebivalce Zreč poseben zgodovinski in orientacijski pomen. Bila je neke vrste smerokaz," poudarja sogovornik. Vsi Zrečani so po njegovih besedah vedeli, kje stoji. Celo turiste so usmerjali s pomočjo govorilnice: pri govorilnici levo, desno, navzdol ... Govorilnica je bila pred leti, ko še ni bilo telefonov v vsakem gospodinjstvu, prva opcija za telefoniranje v tujino iz Zreč. S pobudo je krajanom uspelo. V Telekomu Slovenije so se odločili, da odstranjeno govorilnico vrnejo na staro mesto in jo podarijo občini v upravljanje, česar so krajani zelo hvaležni.

Gredo na tečaj oživljanja

Z rezultati glasovanja so prav tako seznanili pristojne na Občini Zreče. "V prvi fazi bodo poleg ponudbe za defibrilator, ki nam jo je predstavila občina, poiskali še druge ponudbe. Prav tako iščemo možnosti pokroviteljstva oziroma sofinanciranja nakupa defibrilatorja. Po do sedaj znanih podatkih naj bi bila potrebna tudi nadgraditev električnega priključka v kabini, kar naj bi pomenilo dodatne stroške," še pove sogovornik, ki je vesel, da so krajani idejo z navdušenjem sprejeli. Doda še, da so se prebivalci Zreč v neposredni bližini govorilnice pripravljeni udeležiti tečaja temeljnih postopkov oživljanja z AED.
Javilo se je tudi nekaj kandidatov, ki so pripravljeni projekt sofinancirati po najboljših močeh. Med drugim je eden izmed članov skupine pripravljen brezplačno urediti in označiti zunanjost kabine v skladu s predpisi za označevanje mest, kjer so nameščeni defibrilatorji. Krajani tako upajo, da jim bo s skupnimi močmi uspelo izpolniti idejo namestitve defibrilatorja. "Konec meseca je predviden sestanek s pristojnimi na Občini Zreče, da se dogovorimo o možnostih nadaljevanja nakupa in vgradnje AED," zaključi Danijel Leva Bukovnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta