(INTERVJU) Županja Ptuja: Podrejala se bom interesom ljudi

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.12.2018 16:54

Z županjo Nuško Gajšek o podcenjevanju, strankarskem podrejanju, predvsem pa o dialogu, konsenzu in določanju prioritet v dobro Ptuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuška Gajšek: "Pravzaprav se niti ne počutim tako zgodovinsko. Je pa seveda velika čast."
Igor Napast

Le nekaj dni je od lokalnih volitev, ki jih je marsikdo označil kot zgodovinske za Ptuj. Gajškova, ki so si jo Ptujčani v preteklem mandatu zapomnili predvsem kot eno najbolj aktivnih v mestnem svetu, je namreč s kar dvotretjinsko podporo volivcev postala edina ženska na čelu mestne občine in prva županja Ptuja v samostojni Sloveniji. Pripravljenost na dialog, sklepanje kompromisov pa tudi zmernost in preudarnost so vseskozi glavni poudarki novoizvoljene županje, ki je ob tem, da svojo pripadnost stranki SD vidi kot prednost, hkrati prepričana, da je strankarska delitev na lokalnem nivoju nepotrebna, celo škodljiva.
Veliko se je govorilo o zgodovinskosti vaše izvolitve. Kako jo čutite vi?
"Jaz se pravzaprav niti ne počutim tako zgodovinsko. Je seveda velika čast, veliko priznanje, ampak ne vem, ali so se ljudje odločali ravno za to, da bodo postavili prvo žensko za županjo. Pač upam in si želim, da so to storili, ker so si želeli pozitivne spremembe, ki so jo videli v meni. Pred vsem drugim."
Kolikšno presenečenje je bila tako močna zmaga za vas? Tudi vaša glavna protikandidata Štefan Čelan in Andrej Čuš sta se v prvem krogu v veliki meri posvečala predvsem drug drugemu. So vas protikandidati morda tudi malo podcenjevali?
"Zagotovo nekoliko, saj se je tudi v javnosti glede na izkušnje izoblikovalo videnje, kdo na Ptuju zmaguje. Celo analize kažejo, kakšen je tipičen župan – srednjih let, moški. Morda tudi zaradi mladosti. Na neki način je bil rezultat zagotovo presenečenje tudi zame. Sicer sem si želela dobrega rezultata, nihče ne kandidira, da bo na koncu poraženec. Ampak mislim, da je bilo tisto, kar je pretehtalo, res že kampanja. Da smo ponudili neki drugačen način, drugačen stil vodenja kampanje, brez nizkih udarcev, brez nekih obtoževanj, pogrevanja preteklosti in vlečenja ven stvari."

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta