Iskanje rešitev za delavce Safila se nadaljuje tudi s pomočjo države

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
13.03.2021 06:00
Minister Počivalšek in župani z vodstvom Safila o možnostih, da proizvodnja obstane, a verjetnejše reševanje gre v smeri preusmeritev odpuščenih delavcev v druga podjetja, da bi ohranili delovna mesta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Safilo ugaša proizvodnjo
Andrej Petelinsek

Po napovedanem zaprtju ormoškega Safila ​se je gospodarski minister Zdravko Počivalšek včeraj sestal z direktorjem Andrejem Mavsarjem in župani Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža, župan Ormoža Danijel Vrbnjak je ministru predlagal, da bi opredelili problemsko območje, za katerega bi bilo treba sprejeti posebne državne spodbude. Čeprav je namera italijanskih lastnikov za zaprtje obrata trdna, bodo še poskušali s sestanki, a po bolj verjetnem scenariju bo država pomagala iskati nadomestne rešitve z drugimi podjetniki, da bi ohranila delovna mesta, ki so zlasti pomembna na periferiji, na tej lokaciji, je zagotovil minister. Zaprtje obrata bo vplivalo na brezposelnost v spodnjem Podravju. Tomaž Širovnik, direktor ptujske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje, pravi, da je že zdaj 3519 brezposelnih, ki se jim bo v juniju pridružilo vsaj del odpuščenih 557 delavcev Safila: "Pričakujemo sicer, da se bo do zaprtja število registrirano brezposelnih glede na napovedi delodajalcev o zaposlovanju v spodnjem Podravju znižalo pod tri tisoč, hkrati pa sem prepričan, da se bo za delavce iz Safila našlo rešitve in da vsi gotovo ne bodo pristali na zavodu."

Večina z minimalno plačo

Širovnik upa, da bi bilo mogoče doseči čim bolj ugoden scenarij. "Ena od možnosti je, da bi denimo vozili delavce z avtobusom v velenjsko Gorenje, še bolje bi bilo, če bi v urejenem sodobnem Safilovem obratu vzpostavili novo proizvodnjo, bodisi Gorenje bodisi katero drugo podjetje. Škoda bi bila, če bi proizvodni prostori ostali dolgoročno prazni. V prihodnjih tednih bomo v pogovorih s predstavniki Safila iskali najboljše rešitve. Ali bodo v Gorenju sprejeli del teh delavcev in ali bi bili pripravljeni zagotoviti avtobusni prevoz, še ne morem reči." Vendar Širovnik doda, da ima večina v Safilu zaposlenih minimalno plačo in da gre za starejše delavce: "Od Ormoža do avtoceste je precej vožnje in že v eno smer bi ta do Velenja predvidoma trajala uro in pol. Glede na to bodo odpuščeni zagotovo dobro premislili ali bi se odločili za to možnost. Gre za dokazano dobro izurjene, marljive in natančne delavce, zato sem prepričan, da jih tudi drugje zagotovo potrebujejo."

Sindikati z vodstvom in lastniki

Martin Dular, sekretar Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) za Podravje, pravi, da so po prvotnem presenečenju stopili v stik z vodstvom podjetja in se dogovorili za sestanke sindikata in sveta delavcev vodstvom ormoške enote Safila in nato 29. marca še za sestanke z italijanskimi lastniki, kjer bo sodelovalo vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije: "Naš namen je, da se poskušamo dogovoriti, kako bi tukaj ohranili vsaj del proizvodnje, saj sem prepričan, da tudi lastniku ni v interesu, da tako dobro opremljene in sodobne prostore dokončno zapre. Zelo nam je žal, ker je ogroženih toliko delovnih mest, četudi kar 70 odstotkov zaposlenih prejema zgolj minimalno plačo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta