(IZ ŠTAJERCA) Kdo se ne spomni vozlanih sovic? Ustvarjalka iz Voličine jih vrača v domove v novi preobleki

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
09.03.2023 03:26

Idejo za pot v ustvarjalnost je Katja Korošec Peja našla v starševski zagati – kaj podariti učiteljicam ob koncu šolskega leta. In tako v domove spet vrača sovice in druge izdelke v tehniki makrame

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Korošec Peja: "Vozlamo lahko prejo, volno, razne vrvice."

"S starši smo razmišljali, da bi učiteljicam kupili rožo, saj s tem ne moreš zgrešiti. Toda meni se je zdelo, da bi njihov trud lahko nagradili z nečim posebnim. Ponudila sem se, da izdelam obešanke, ker pa se mi je izdelek zdel preveč pust, sem v sili razmer izdelala logotip in izdelovalki, torej sebi, nadela še ime. Pri tem mi je pomagala mama, ki mi je dejala, da sem vseskozi tarnala, kako sem se pri ustvarjanju zapletla, in evo, tako je nastala zvozlana.si in tudi ostala," razloži ustvarjalka iz Voličine.

Vozli so nastali iz potrebe

"Očitno sem potrebovala le spodbudo, saj tudi na poslovno pot ne bi stopila, če mi ne bi predsednica TD Rudolf Maister Vojanov, Barbara Klemenšak ponudila sodelovanja na enem od božičnih sejmov v Zavrhu. Pa sem šla in uredila vse potrebno," opiše. Za polni delovnih čas je sicer zaposlena v tovarni TBP v Lenartu. Ob tem pa jo še ena polna zaposlitev čaka doma - štirje otroci. Sedemletni Filip, pet let stara Ema ter skoraj dve leti stari dvojčici Kaja in Zoja. "Ustvarjam, ko otroci spijo." Ideje za ustvarjanje črpa predvsem s spleta, vsemu pa doda kanček svoje domišljije ali izdelek prilagodi stranki. "Vesela sem, da so moji izdelki dobro sprejeti, zavedam pa se, da je za vse potreben čas - in tudi za to, da me ljudje spoznajo oziroma sploh izvedo zame. Nekaj mojih izdelkov je že potovalo na drugo stran Slovenije, sicer je zanje veliko zanimanje v bližnji okolici."

Z makrame tehniko lahko okrasimo razne predmete, dopolnjujemo pa z perlicami, paličicami ...

Tehniko makrame se je pravzaprav enostavno naučiti, pravi. Osnove so sestavljene iz nekaj preprostih vozlov, težavnostna stopnja te umetnosti vozlanja pa se stopnjuje do zahtevnih projektov, ki so izziv tudi izkušenim ustvarjalcem. Kakor vsaka druga ročna spretnost je tudi makrame najprej nastal iz potrebe. Najzgodnejši makrame so uporabljali za zavezovanje koncev niti pri ročno tkanih preprogah, da bi preprečili trganje izdelka. Z vozlanjem vrvi so ustvarjali in popravljali ribiške mreže, pritrjevali sidra in podobno. Kasneje se je makrame razvijal v smeri izdelovanja uporabnih in okrasnih predmetov, kot so nakit, zavese, stenske tapiserije, senčniki za svetilke, nosilci cvetličnih loncev, namizna dekoracija, blazine, pregrinjala, košare, torbe, obeski za ključe in celo oblačila, kot so pleti, ogrinjala, brezrokavniki.

Z makrame tehniko lahko okrasimo razne predmete, dopolnjujemo pa z perlicami, paličicami ...

Svojo veliko popularnost je tehnika dosegla v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja. Kdo se ne spomni sove, ki je krasila številne domove, ali zaves iz vrvi nad vrati. Zdaj se makrame vrača v še lepši obliki in v dom prinaša romantični boho stil. Tehnika je zelo posebna, ker gre za izključno ročno delo in ga ni mogoče opraviti strojno, prav to pa izdelkom daje poseben čar, domačnost, še izčrpno razlaga Koroščeva: "Zelo rada vozlam - in prav v tem je bistvo tehnike makrame. To je, kot sem že dejala, starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce za ustvarjanje različnih okrasnih in uporabnih predmetov. Za vozlanje lahko uporabljamo različne vrvi iz naravnih ali umetnih materialov, prejo ali v ta namen izdelano sukano prejo, ki je na voljo v številnih barvah in različnih debelinah. Vozle izdelujemo z rokami in ne potrebujemo drugega orodja. Med dodatke k makrame izdelkom štejemo različne obroče, palice, lesene kroglice, kamne, korenine, naplavine in podobno, ki jih potrebujemo za pritrjevanje vrvic, lahko pa z njimi okrasimo izdelek."

Sovica, simbol učenosti 
Osebni Arhiv

Pospravi predale v glavi

Vozlanje ji ob delu in skrbi za družino predstavlja sprostitev v vsakdanji naglici. Pravi, da med vozlanjem pospravi "predale v glavi", predela minuli dan in načrtuje naslednjega. S partnerjem sta si uredila dom v prizidku domače hiše - in v njem je našla tudi svojo ustvarjalno oazo. "Ne upam si postaviti časovnih okvirjev za svoje načrte, saj se ti ob družinskem življenju prehitro spremenijo. Želim pridobiti širši krog sledilcev na družbenih omrežjih, v načrtu imam postavitev spletne trgovinice. Seveda tudi trgovine ponujajo razne okrasne izdelke za dom po nižjih cenah, ker so narejeni na tekočem traku in po možnosti strojno, sama pa želim zagotoviti kvaliteto - in tej namenjam posebno pozornost tudi pri nabavi materialov," doda Katja Korošec Peja, ki je sredi tridesetih let in zato verjame, da ima za razvoj svojega hobija še veliko časa. Pri tem pa je zelo hvaležna svojemu možu Karliju, ki jo podpira in večkrat priskoči na pomoč.

Katja Korošec Peja z možem Karlijem Pejo in štirimi otroki.

Sicer pa se kot družina radi odpravijo na sprehod, letos se bodo podali še na kolesarske izlete, če bosta najmlajši seveda že zmogli, najbolj pa se vsi veselijo oddiha ob morju. "Morda tudi tam najdem kakšno idejo za nove izdelke. Ideje se mi namreč porajajo skorajda na vsakem koraku in včasih komaj čakam, da otroci zaspijo in imam čas zase in za vozle."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta